Masopust na Veselém kopci

Masopust na Veselém kopci

Tisk

masopust perTak jako každý rok i letos mohli návštěvníci prožít jednu z nejkrásnějších tradic - Masopust. Veselý kopec přivítal stovky příznivců české kultury. Nabídl tradiční pochoutky a nechyběl ani průvod masek s lidovou hudbou.

 

 

 

Období Masopustu, které začíná po svátku Tří králů, bylo vždy typické zabíjačkou a sousedskými zábavami. I to mělo na Veselém kopci své místo. V hospůdce Na Vejměnku se připravovali tradiční zabíjačkové pochoutky, a to přímo před očima přítomných návštěvníků.

Masopustní průvod vycházel už časně ráno. Za zvuků muziky obešel domy ve vesnici, kde zahrkal, zatancoval, zazpíval a popřál tak bohatou úrodu na nadcházející rok. Kominíci pro štěstí ozdobili každého, koho potkali. Od 10 hodin se už scházeli na Veselém kopci, kde zpříjemňují den návštěvníkům a slavnostně tak zahájili celou akci. Pravidelně obcházeli celý areál, zpívali, radovali se a děvčata oblečená do dobových krojů rozdávala tradiční chléb se sádlem.

masopust 1

Na závěr celého dne, kdy jste si kromě Masopustu mohli obejít všechny domy a potěšit se tak krásou minulé doby, se konal tradiční obyčej s názvem kobyla. Masky se sešli na jednom místě, postavily se do kruhu, v jehož prostředku stojí kobyla a přečtou mu testament se všemi hříchy, kterých se v minulém roce dopustil. Jako obvykle text reagoval na společenskou situaci v zemi i na několik drobností ve vesnici. Potom se kobyla svalila k zemi, jedna z maškar ji dala napít alkoholu, takže opět vstávala a připojila se k veselému tanci.

Po průvodu a obyčeji následovala taneční zábava. Celý den na vás ze všech stran dýchají ozvěny minulé doby, a kdo nezažil, měl by si na příští rok zatrhnout datum v kalendáři!

masopust 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

O umění s exaktními vědci

umeni uvodkaRIV a mladší RUV – znesváření bratři. Aspoň to tak může na první pohled vypadat. V prvním případě jde o rejstřík výzkumu, v druhém o registr uměleckých výstupů a je očividné, že někdy se věda nechce s uměním přát...


Literatura

KONČÍ SMRTÍ ŽIVOT?

experriment2 perexS přibývajícím věkem si tuto otázku klade a hledá odpověď stále více lidí. Také francouzský novinář Stephane Allix se tomu věnuje dlouhodobě. Diskutoval o tom i se svým otcem, zejména po smrti svého bratra v Afganistanu. Tehdy nav...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Hodný dinosaurus, Špunt a jedno velké dobrodružství

Film Hoddinosaurus 200ný dinosaurus (2015) je bombasticky zpracované animované drama pro děti, kde v jednu chvíli trhají dinosauři na poli kukuřici, aby se vzápětí po řece přiřítila vlna tsunami.

...