Staňte se odborníkem na moderní umění

Staňte se odborníkem na moderní umění

Tisk

strucny pribeh 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Stručný příběh moderního umění od Susie Hodgeové, jejíž cílem je seznámit čtenáře s nejen s moderním uměním.

 

 

 

Na přebalu knihy se vyjímá Marilyn Monroe od proslulého pop-artisty Andyho Warhola, která musí všechny hned zaujmout a nalákat na čtení. Kniha má podtitul Kapesní průvodce klíčovými směry, díly, tématy a technikami a na základě toho je rozdělena také rozdělena. V jejím začátku nechybí úvod a rady, jak s knihou pracovat a v závěru nechybí rejstřík, ale také tipy na muzea a informace o právech k ilustracím.

Směrů je v knize hned 40, a to od všeobecně známých jako je impresionismus, secese nebo modernismus až po street art. Mně zaujal například spacialismus vycházející z italského hnutí spazialismo. Ti Zkoumali materiály a snažili se vytvořit zcela novou formu umění. Pozornost mě upoutal také neodadaismus nebo arte povera (chudé umění) založené na využívání nečekaných věcí z každodenního života. Čtenáři se na jednotlivých stránkách dozví dataci těchto směrů, klíčové umělce i momenty a stručný popis. Nechybí ani ukázky známých ilustrací.

Po směrech následují řádky o významných dílech. V této souvislosti jsem se původně obávala menšího formátu knihy, ale nakonec to díky precizně provedené typografické úpravě nebyl žádný problém. Jednotlivá díla vynikají a jsou navíc doplněna spoustou zajímavostí, ať už o jejich vzniku, tak také autorech nebo dalších jejich dílech.

Se zájmem jsem si přečetla také o tématech obrazů, jako jsou postavy, zvířata, barvy, společenský život, náboženství nebo identita. I zde jsou vypsáni klíčoví umělci i klíčové momenty a nechybí ani ilustrace. Závěrečná část o technikách skvěle doplňuje předchozí stránky a dává tak čtenáři pocit, že do sebe vše zapadá. A pokud by se při čtení přeci jen někdo ztratil a potřeboval se zorientovat, pomohou mu velmi praktické křížové odkazy ve spodní části stránek.

Stručný příběh moderního umění mě velmi mile překvapil a dozvěděla jsem se díky němu mnoho nového. Víc takových propracovaných a především čtivých knih!

strucny pribeh

Stručný příběh moderního umění
Autor: Susie Hodgeová
Překlad: Jan a Dina Podzimkovi
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/strucny-pribeh-moderniho-umeni-10452/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Alšova jihočeská galerie zahájila novou výstavní sezonu projektem „Oko, za oko, zub za zub!“ slovenského umělce Martina Gerboce

martin-gerboc 200Výstava s názvem "Oko za oko, zub za zub!" představuje práce slovenského umělce Martina Gerboce. Obrazy, které mohou na výstavě návštěvníci zhlédnout, vyjadřují autorovo anti-estetické přesvědčení. Jsou intenzivním prožíváním radostí a ut...


Literatura

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...