Výstava Salvadora Dalího Enigma se v Praze znovu otevřela po epidemii koronaviru

Výstava Salvadora Dalího Enigma se v Praze znovu otevřela po epidemii koronaviru

Tisk

Salvador Dali 200Surrealistický velikán Salvador Dalí by letos oslavil 116. narozeniny. Umělec, který je znám především jako malíř a grafik, byl však uznáván i jako sochař. Jednu z největších soukromých sbírek Dalího soch nazvanou Enigma mohou jeho obdivovatelé navštívit v Praze v Opletalově ulici. Nyní se výstava po nuceném uzavření kvůli koronavirové epidemii znovu otevřela pro veřejnost.

 

Muzeum Salvadora Dalího představuje návštěvníkům unikátní výstavu zahrnující ty nejzajímavější sochy z období, kdy se Salvador Dalí velmi přiblížil slavnému rakouskému psychologovi Sigmundu Freudovi, jež byl shodou okolností český rodákem.

“Rádi bychom návštěvníkům ukázali i trochu netradičního Salvadora Dalího, jehož všichni znají především jako malíře. My představujeme 15 soch nevyčíslitelné hodnoty ze soukromé sbírky slavného italského mecenáše umění Beniamina Leviho, který byl zároveň Dalího blízkým přítelem,” vysvětluje Irena Limbergová, ředitelka výstavy.

Salvador Dali 4

Mezi nejzajímavější exponáty patří bezesporu socha Space Elephant (Vesmírný slon), Space Venus (Vesmírná Venuše) a Snail and the Angel (Hlemýžď a Anděl). Návštěvníci se mohou těšit také na padesát grafik tohoto svérázného španělského malíře a také na jeden z nejznámějších originálních obrazů L’oeil Fleuri (Rozkvetlé oko), které do pražského muzea zapůjčil opět sám pan Levi. Ke zhlédnutí bude i speciální kolekce skleněných soch či sošky a šperky ve stylu Salvadora Dalího, které jsou vyhotoveny ze zlata a diamantů.

“Rozhodli jsme se v horním patře vytvořit prodejní galerii, kde si zájemci mohou zakoupit vybrané Dalího grafiky a menší sošky, ke kterým samozřejmě náleží certifikace originality. Zvláště u grafik je cena přijatelná a nakupujících návštěvníků přibývá,” doplňuje Limbergová.

 Salvador Dali 2

Na výstavu se nemusí bát přijít ani návštěvníci s dětmi, v prostoru je připravena interaktivní tabule s hrou “Dalí”, která děti rozhodně zabaví, zatímco rodiče si mohou výstavu nerušeně projít. Výstava Enigma se nachází v Opletalově ulici 1535/4 v Praze a je návštěvníkům zpřístupněna denně od 11 do 20 hodin, během víkendu od 9 do 20 hodin. Cena plného vstupného je 300 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma a studenti a senioři mohou využít zvýhodněného vstupného za 190 Kč.

Salvador Dali 1

Více informací: https://www.daliprague.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Muzeum Kroměřížska zve na výstavu Krásou a vůní oděná

foto perexKrásou a vůní oděná je název výstavy, kterou můžete ještě do 2. března letošního roku vidět v Galerii v Muzeu Kroměřížska v Kroměříži. Velká sbírka flakonů a toaletního skla Eriky Bubeníkové doplňují šperky z dílny Radky Bidlákové, malované hedváb...


Literatura

Dlouhá noc v Paříži

dlouha noc v parizi perexŠpionážní thriller z prostředí IT, do kterého je vtažen Izrael, Francouzi, čínská mafie i ruské zájmy, zobrazuje konflikt profesní cti s touhou po moci a pen...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér