Poznejte Salvadora Dalího jako sochaře

Poznejte Salvadora Dalího jako sochaře

Tisk

dali 200V Praze je od prosince 2019 otevřen nový svatostánek umění. Muzeum Salvadora Dalího, které představuje především jeho sochařskou tvorbu. Po neočekávané pauze v době pandemie koronaviru  je muzeum zpět a my jsme se do něj zašli podívat, abychom zjistili, na co se zde můžete těšit.


Jak se dostal k sochařské tvorbě?

Katalánského umělce Salvadora Dalího asi není potřeba dlouze představovat - u široké veřejnosti je znám především jako malíř snových surrealistických obrazů. To ale zdaleka není všechno - věnoval se i psaní, ilustrování, režii, navrhoval šperky.

Vystavené sochy patří do soukromého majetku italského sběratele Beniamina Leviho. Sám Levi byl přítelem Dalího a přiměl ho k další tvorbě soch - z pragmatických důvodů, aby si je mohl přidat do své celoživotně budované sbírky. Pan Levi se, dnes ve věku 93 let, osobně zúčastnil slavnostního otevření muzea.

Dalí ve své sochařské tvorbě používal techniku ztraceného vosku - umělec vytvoří voskový model, který se pak používá jako forma, do které se nalévá roztavený bronz.

Salvador Dalí Enigma 9

Pražské muzeum

Pražské muzeum se budovalo dva roky, a je přestavěné z bývalé banky. Budete se procházet po speciálně upravené podlaze v příjemném přítmí, které dodává pocit tajuplnosti. Celkově je architektura muzea na světové úrovni - pokud srovnáte s muzei ve světě - mohlo by se stejně dobře vyjímat třeba v New Yorku. Ve druhém patře si můžete všimnout původní mozaiky. Stálá expozice s patnácti sochami se nachází přímo v srdci Prahy v Opletalově ulici, pár kroků od Václavského náměstí.

Sochy zde vystavené jsou inspirované učením Sigmunda Freuda. S Dalím se setkali v roce 1938. Dalí vytvořil několik portrétů Freuda, ale nikdy mu je neukázal. K vidění jsou dále grafiky, malé sošky tzv. multiply (tyto menší sošky je možné vyrobit ve více kusech. Počet a provedení stanovil sám Dalí), ,šperky a umělecké předměty ze skla.

Salvador Dalí Enigma 8 2

Vesmírná Venuše, Tanečnice, Halucinogenní toreádor nebo Pocta Newtonovi. Dokážete si pod těmito názvy rovnou něco představit? Určitě by bylo zábavné srovnat vaši představu s reálným dílem Dalího.

Muzeum je rozdělené do dvou pater. V prvním můžete obdivovat velké sochy. Najdete zde i interaktivní tabuli pro děti se hrou „Dalí” a pexesem. V muzejním obchodu můžete jako suvenýr pořídit tašku, tričko, zápisník nebo třeba hrneček na kávu s dalího tématikou. Ve druhém patře najdete prodejní galerii s grafikami, multiply i šperkami.

dali

Co nepřehlédnout před návštěvou?

Kdyby žil Dalí dnes, stal by se určitě miláčkem sociálních sítí - jeho výstřelky, výstřední oblékání, názory - prostě záliba v upoutávání pozornosti by sbíraly lajky jako o závod. Vy si můžete zajímavosti o něm najít na webu, Facebooku nebo Instagramu muzea. Muzeum průběžně připravuje i speciální akce na vstupné, je tedy dobré sledovat dění on-line.

https://www.daliprague.cz/
https://www.instagram.com/dali_prague/
https://www.facebook.com/daliprague

Foto: Dalí Prague, autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Národní knihovna ČR

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Fetiš modernity v Náprstkově muzeu v Praze

stolicka italie Tony Sandin„Touha po modernitě se manifestuje ve formální reprodukci elementů jiných kultur. Proces fabrikace zajišťuje permanenci formální. Tradice je reformulována modernitou nepřetržitě.“


Literatura

Směna: Prosadit se za každou cenu, nebo být svůj a vzdát se všech ambicí?

smena (2)Pokud máte chuť na kvalitní ženský román z pera české autorky, určitě sáhněte po knize Směna od Anny Beaty Háblové, kterou letos vydalo nakladatelství Host. ...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Tak trochu temnější pohádkový svět

Zloba perexPřešlo pět let. Zloba (Angelina Jolie), královna černé magie, žije spokojeně na čarovných Blatech společně se svou kmotřenkou Růženkou (Elle Fanning). Když Růženku požádá o ruku princ Filip (Harris Dickinson) ze sousedního království Ulstead, z...