Mucha se vrací! S hlasem Jamese Bonda a kráskami z plakátů v oživlé podobě

Mucha se vrací! S hlasem Jamese Bonda a kráskami z plakátů v oživlé podobě

Tisk

mucha modelka perexJedinečná a zároveň světová premiéra výstavy „iMucha“ započne v pro Čechy nehezké výročí 21. srpna v Obecním domě na Praze 1. „iMucha“ naváže na úspěšnou výstavu konanou před sedmi lety na stejném místě – tentokrát však ve velkém měřítku a ve zdigitalizované podobě.

 

 

Muchova díla byla díky sběratelské činnorodosti profesionálního tenisty Ivana Lendla k vidění na výstavě v Obecním domě v roce 2013, která se tehdy stala nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v novodobé historii České republiky.

Následujících sedm let až doposud však neležely Muchovy obrazy jen „ladem a skladem“, nýbrž putovaly po světových výstavách, kde si jich užili víc než dost i zahraniční fanoušci secesní tvorby. Výstava se konala například v Ženevě,Janově, Brně, New Yorku nebo Soulu.

„Mucha je jméno, které je světové a to nám pomohlo se prosadit ve světě.“ Richard Fuxa


Současná sbírka je rozšířená o sedmdesát nových děl, které byly v průběhu sedmi let dokupovány. Unikátem je skicář pro vitráž katedrály svatého Víta, jejíž prosvětlená replika vtáhne přítomné do kostelní atmosféry, dále obraz „Modlitba“ nebo „Figures décoratives".

 

Noc oživlých obrazů….

Za profesionálním zpracováním digitalizace stojí Michal Dvořák, člen skupiny Lucie a zároveň spoluautor projektu „iMucha“:„Na animaci nás pracovalo okolo padesáti dvou lidí, na hudbě přibližně čtyřicet lidí. Podařilo se nám navázat spolupráci s gigantem Adobe, který koupil software převádějící vizuální díla do pohybu od profesora Daniela Sýkory.“

Zkusili jsme (s Michalem Dvořákem) vnést do těch obrazů pohyb, což bylo revoluční. Jednalo se o „Slovanskou epopej“, krásky z obrazů nebo samotného Alfonse Muchu, kterého namluvil v anglickém jazyce populární Pierce Brosnan a v češtině Jiří Dvořák. Výstavu jsme připravovali rok a půl, takže se těším až si to návštěvníci užijí.“ vyjádřil se Richard Fuxa, autor projektu a předseda nadačního fondu, který sbírku spravuje.

 

mucha epopej01

 

Výstava jako zážitek

Na 550 metrech čtverečních zde návštěvníci najdou na dvacet originálních děl a stejně jako před sedmi lety stojí za koncepcí expozice renomovaný kurátor, Karel Srp:Chtěli jsme vytvořit z výstavy zážitek, ta zraková zkušenost byla pro nás určitě prvotní. Základním motivem je zbožnost  – počínaje obrazem modlící se dívky z roku 1889.“ nechal se slyšet Srp

Samotná výstava je pouze jednou ze tří částí tohoto velkého projektu. V následujícím roce je naplánována unikátní „iMucha show“ v o2 Universum 19. 5. 2021.

Třetí částí je chystaná světová tour multimediální projekce.


Je libo suvenýr?
Pro Muchovy fanoušky si organizátoři přichystali pestrou nabídku tématických předmětů na památku této výjimečné výstavy – od záložek po knížky,magnetky,dekorativní šátky,oblečení s motivy Muchových děl nebo plakáty v nejvyšší kvalitě. Pro fajnšmekry a sběratele je přichystána limitovaná kolekce šampaňského „iMucha & Moët“ v exkluzivním balení s motivy od Alfonse Muchy.


Výstava jistě nadchne jak milovníky klasického umění, kteří mají rádi hluboké myšlenky Muchových obrazů, tak příznivce moderních technologií. Digitalizace spolu s hudebním podkladem oživila tato nádherná díla, což určitě přiměje k návštěvě širší spektrum návštěvníků, kteří na „klasické výstavy“ moc nechodí.

Výstava je rozdělena do více úseků ve kterých stojí za povšimnutí nejen Muchovy kultovní kalendáře, propagační materiály na výrobky denní spotřeby, které byly ve své době průkopníky dnešní reklamní tvorby, ale i nádherné skvosty s náboženskými motivy, ať už se jedná o obraz „Pašije“, modlící se dívku nebo úchvatnou vitráž s křesťanskými motivy.

mucha epopej02

 

Výstava začíná 21. srpna a je k vidění denně od pondělí do neděle (10-19 hodin) v Obecním domě na Praze 1.

Vstupenky je možné zakoupit na místě v pokladně nebo prostřednictvím sítě www.ticketmaster.cz 


Alfons Mucha:
Malíř, grafik fotograf, tvůrce plakátů a designér. Roku 1894 vytvořil první plakát pro divadlo Sarah Bernhardtové k inscenaci Gismondy. Od roku 1904 působil střídavě v Paříži a USA. Od roku 1910 pracoval na cyklu dvaceti mysticko historických obrazů „Slovanská epopej“.

 

muchamodelka konec

 

Foto: Milan Vopálenský + vlastní fotografie

www.imucha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zlínská krajská galerie zve na svůj výstavní projekt roku. Trienále Dům umění II představí díla více než stovky umělců

trienale200Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na podzim uvede rozsáhlý výstavní projekt trienále Dům umění II složený ze tří výstav, které představí více než stovku autorek a autorů. První dvě výstavy Zlínský salon a Obsese byly zahájeny vernisáží 5. zář...


Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...