Robert Rohál vystavuje v Praze svou černobílou fotografickou kolekci Nostalgia 22

Robert Rohál vystavuje v Praze svou černobílou fotografickou kolekci Nostalgia 22

Tisk

nostalgia perexOd konce srpna do začátku října je Sál Boženy Němcové v pražské Knihovně na Vinohradech domovem fotografické kolekce fotografa, novináře a spisovatele Roberta Rohála Nostalgia 22. Soubor tvoří dvaadvacet černobílých fotografií, na nich jako protagonisté „vystupují“ Soňa Drábková a Jiří Bartoň. I když výstava je už otevřená, slavnostní vernisáž proběhne 22. září.

 


Podle autora bylo jeho snahou nafotit nostalgicky laděnou kolekci, tedy ne rozjásanou, ale spíše sevřenou do sebe. I když fotil své blízké přátele, přesto jim „vnutil“ určitou roli. Zatímco sekretářku Soňu Drábkovou oblékl do divadelních kostýmů a nafotil v Kroměříži, snímky s hercem a šansoniérem Jiřím Bartoněm pořídil v Šumperku. V tomto případě ale nechal aktéra v civilu – a tak trochu v zamyšlené poloze.

nostalgia1

„Velkou roli na fotkách hrají i kulisy a prostředí obou, dost rozdílných měst – Kroměříže a Šumperka. Jsou to místa, s nimiž máme všichni tři něco společného. Jen na dvou fotografiích jsou moji protagonisté společně. Na té první titulní, tak trošku mystické, může dvojice připomínat třeba Antonia a Kleopatru, nebo Tristana a Isoldu, druhá společná fotografie je jakýmsi průhledem do divadelního zákulisí – inspiroval mě k tomu Jirka, který byl několik sezón v angažmá Divadla Šumperk,” uvedl Robert Rohál, který kolekci Nostalgia 22 prvně představil v galerii šumperského divadla na jaře 2018.

Během uplynulých dvou let vystavil kolekci ve Vyškově, Kroměříži, Olomouci a Kyjově. Nyní je na programu Praha, kde v minulých letech autor vystavoval už dvakrát. O to víc se těší do nového a sympatického prostoru, kterým je nedávno otevřený Sál Boženy Němcové v Knihovně na Vinohradech.

I když výstava Nostalgia 22 je otevřena už od 24. srpna, slavnostní zahájení proběhne v úterý 22. září v 18 hodin. Vernisáž zahájí Bohdana Vlková a Jiří Bartoň, který také za doprovodu klavíristky Marie Drkulové zazpívá několik šansonů.

nostalgia2

Robert Rohál, rodák z Holešova, působí v kulturních a mediálních sférách. Je autorem několika desítek knížek z prostředí filmu, divadla a pop music. Jako novinář začal v roce 2002 fotit původně pro noviny a od té doby se stal fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 až 2010 prezentoval svoji fotografickou tvorbu v rámci kolektivních výstav Kresby světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav (Praha, Brno, Zlín, Ostrava, Třebíč, Dobruška, Hukvaldy, Zvolen, Národní muzeum fotografie Jindřichův Hradec, hrady Karlštejn a Křivoklát, zámky Doudleby nad Orlicí, Nový Světlov a Rájec nad Svitavou).

nostalgia

Zabývá se černobílou fotografií a nejčastěji fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. V rámci České republiky i Slovenska se prezentoval kolekcemi Andělé kolem nás, Komtesa, Hřebci, Doudlebské motivy, Romance o Krásce a Zvířeti, La Divina, Edith a Marlene, Tisíc tváří černovlásky nebo ... láskou a múzou políbená. Retrospektivu své tvorby představil na výstavách Robert Retro Rohál a Věčné návraty.

Foto: archiv Roberta Rohála


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Unikátní výstava MISTŘI RENESANCE nadchla známé osobnosti. Nikdy v ČR nic takového nebylo a hned tak nebude!

mistri renesance200Na opening naprosto unikátní a jedinečné výstavy MISTŘI RENESANCE do Galerie Mánes Praha, přišly stovky pozvaných hostí. Mezi nimi mnoho známých osobností. Všichni byli naprosto nadšení výjevy starých mistrů. Však jsou zde také více...


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...