Současný český industriál aneb netradiční výstava s koncertem

Současný český industriál aneb netradiční výstava s koncertem

Tisk
ImageV pražské Galerii Jaroslava Fragnera mohou návštěvníci zhlédnout velice zajímavě řešenou výstavu, která si dala za úkol představit nejlepší a nejzajímavější stavby současné průmyslové architektury. Výstava Současný český industriál s podtitulem Podoby soudobé průmyslové architektury prezentuje kolekci čtyř desítek architektonicky nejzajímavějších výrobních hal i průmyslových provozů, mezi nimiž se nachází např. vinařství, pivovar, tiskárna, pekařství nebo vodní elektrárna.


Autory vystavených realizací jsou nejen přední čeští architekti a ateliéry jako AP ateliér Josefa Pleskota, D3A, OK Plan, DaM, Kamil Mrva, ADNS, Jan Jehlík či Ivan Kroupa, ale i tvůrci nejmladší generace. Všechny stavby spojuje důraz na ekologickou udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí a také skutečnost, že investory všech realizací byly soukromé subjekty (firmy i jednotlivci).

Čím známější architekt se zapojí do procesu vzniku nové továrny, tím větší věhlas to pro budoucí stavbu přináší, protože se stává nositelem kvality. Samotná architektura pak ve své podstatě představuje další, a to velmi podstatný marketingový nástroj firmy, která se ji nebála využít,“ soudí kurátor výstavy Petr Volf a dodává, že mnohým realizacím předcházely architektonické soutěže.

Image

V prostoru A-Lab v 2. patře Galerie Jaroslava Fragnera je souběžně vystaveno sedm studentských projektů s tematikou průmyslové architektury. Jde o semestrální a diplomové práce řešící konverze průmyslových objektů, jež byly vybrány na základě výzvy na architektonických portálech.

Ve čtvrtek 19. ledna od 19 hodin provedou zájemce výstavou její kurátoři Dan Merta a Petr Volf. Po prohlídce následuje od 20 hodin koncert industriální formace DekadentFabrik.

Současný český industriál- Podoby soudobé průmyslové architektury
Kurátoři: Dan Merta, Petr Volf
Autoři koncepce instalace: Petra Skalická, Jakub Fišer
Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské náměstí 5a, Praha 1
8.12.2011- 22.1.2012

zdroj: www.gjf.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak to vidím já, aneb malující pedagog znovu zasahuje
ImagePo velikém úspěchu mladého českého výtvarníka Davida Křiváka (*1972), který zahájil svojí  vernisáží v galerii Modrého klíče v Praze se výstava přesunuje do jeho domovské Ostravy.



...

Literatura

Další náročný úkol pro římské centuriony Macrona a Catona

200litSimon Scarow píše detektivky, historické detektivky. Jeho už pěkná řada o činech a pátráních centurionů Macrona a Catona, kteří bojují pod znakem orla, je u čtenářů velmi oblíbená. Tito stateční muži se umí pěkně ohánět mečem, nic je neodradí od boje, ale z...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...