Prahu ovládly výstavy architektury

Prahu ovládly výstavy architektury

Tisk
ImageMinulý týden hned dvě pražské galerie zahájily výstavy týkající se architektury bydlení budoucnosti. Neotřelé, originální a především poučné exhibice jsou k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera a v Galerii Národní technické knihovny.




Prvně otevřená výstava pro veřejnost nese název Block City. Město z bloků skutečně slibuje podívanou dle svého pojmenování. Po celém obvodu galerie se nachází modely měst budoucnosti, uprostřed s ohromným stolem obehnaným silnicemi. Dokonce i s plastovými autíčky, které jsou menší než nehet na malíčku, přesto precizně tvarované. Střed místnosti mimo jiné doplňuje i videoprojekce s „krásami“ panelákových výstav. Sídlištním komplexem trpí především země bývalého sovětského svazu, ale našli bychom je i jinde. Značná část výstavy je věnovaná Nizozemí, které se vyjímá svou originální architekturou bydlení pro obyčejné občany. Ale také proto, že autor celého projektu je původem právě z této země. Architekt Bart Goldhoorn prezentuje tak svou patnáctiletou práci. Definuje tři základní moduly městské výstavby. Modulární město, Designerské město a především město z bloků. Bloky, které si návštěvník může prohlédnout, tvoří nejdůležitější část výstavy a pochází z otevřené soutěže o jejich návrhy, kterou vypsala developerská společnost Massthab.

Image

Soutěžního klání se zúčastnilo 210 architektů z 20 zemí, a proto je přehlídka velmi různorodá, ale i přesto ucelená. Neskutečně propracované detaily i celé bloky jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů. Najdeme vše od skla, papíru, dřeva až po sponky ze sešívačky. Každá výstavba nese svůj název, rozlohu, počet pater i půdorys. V tabulce nad „městem“ tyhle údaje návštěvník najde a může prostudovat i orientaci světové strany či grafickou vizualizaci nápaditého bloku.

Hlavní část tematicky doplňuje výstava VITAJTE V PANESTORY! o hromadné bytové výstavbě v Bratislavě mezi lety 1955 až 1995. Ta mapuje 21 metropolitních sídlišť. Tato část výstavy byla připravena předními slovenskými historiky architektury Peterem Szalayem, Máriou Topolčanskou a Henrietou Moravčíkovou, která ve čtvrtek 16. února bude od 19 ti hodin k dispozici hostům pro otázky a diskuzi.

Rozhodně se jedná o podnětnou výstavu. Zájemci architektury, ale i rodiny s dětmi si přijdou na své. Pražští školáci žijí jarními prázdninami a strávit čas na výstavě, která nejen pobaví, ale i poučí za symbolické vstupné, je skvělé oživení. Výstava si těší zájmu široké veřejnosti, návštěvnost je průměrně mezi 30 až 40 lidmi denně a potrvá až do 2. března.

Image

Druhá výstava architektury budoucnosti byla zahájena jen o dva dny déle. Od 3. února vyrostlo v Galerii Národní technické knihovny „zelené město“. Exhibice s příznačným názvem Green ArchitectureII.  je zaměřená na stavby a projekty, které jsou šetrné jak k životnímu prostředí, tak i k úspoře místa, rozpočtu i provozních nákladů. Jedná se již o druhý projekt s touto tématikou. První se uskutečnil před čtyřmi lety právě v Galerii Jaroslava Fragnera. Tematicky je výstava rozdělena do tří částí, z nichž největší prostor je věnovaný sekci Wooden Boxes, kde se návštěvníkům představují moderní dřevěné jednoduché víkendové domy navržené rakouskými a finskými architekty. Fotografie jsou zasazené skutečně v dřevěných krabicích se světlem uprostřed, takže atmosféra dřevěné výstavby je veskrze autentická. Velkou výhodou jsou české popisky, které v dalších sekcích chybí.

Zumtobel Group Award 2010 prezentuje nejúspěšnější projekty druhého ročníku tohoto ocenění, kde se realizují projekty ohleduplné vůči životnímu prostředí. Poslední sekcí je Form and Energy, která klade důraz na ohleduplné zacházení s přírodními zdroji. Výstava a katalog představují výběr jednotlivých projektů pocházejících z Rakouska, například elektrárny či dopravní stavby. Kurátorem této části jsou Petr Riepl a Adolph Stiller, kteří budou 15. 2 od 18.30 přednášet v Ballingově sále Národní technické knihovny. Jak už bylo zmíněno, velkou škodou pro návštěvníky těchto dvou sekcí, kteří nejsou v angličtině či němčině tak zdatní, je absence českých popisků. 

Image

Návštěvníky zajisté překvapí, v jakých souvislostech a u jakých typů staveb lze prvky zelené architektury použít. Výstava, jejímž spolupořadatelem je Dan Merta, potrvá do 28. února 2012. Projekt ale tímto nekončí. Na jaře se mohou nadšenci architektury těšit na exhibici známé architekta „odpadu“ Michaela Reynoldse a podzim bude věnovaný tuzemským projektům. Navíc si přijdou na své i mimo pražští, protože do republiky vyrazí výstava Současný český industrial.

Zdroj foto: techlib.cz, gjf.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Ivonou Březinovou

01 Ivona v tÌlku Monika V·Úov· studio M101„Pro mě bývá léto obdobím, kdy vykazuji zvýšenou psací aktivitu,“ říká Ivona Březinová.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava ústeckého muzea Severní terasa - nedokončená

severni terasa perexUž to slovo nedokončená provokovalo výstavu navštívit a zjistit, co se skrývá za ním. Ústeckou Severní terasu jsem vždy považovala za místo vhodné nejen k bydlení, ale hlavně k žití, je tam úplně vše, co člověk k němu potřebu...


Literatura

Přečtěte si příběhy z kouzelné Šumavy

bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo 200V nakladatelství Pointa vyšla další kniha Lucie Oudové zaměřená na Šumavu. Začtěte se do ní!

 

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Seděl režisér Roy Andersson na větvi a rozmýšlel o životě?

holub 200Švédský režisér Roy Andersson (viděli jsme od něho např. Písně z druhého patra a Ty, který žiješ) se zařadil mezi tvůrce festivalově ceněných filmů, jejichž samoúčelnost tvarová i syžetová, zahlcující významotvornou složku, vystupuje stále silněji do ...