Vila Tugendhat září po rekonstrukci jako skvostný šperk moderní architektury

Vila Tugendhat září po rekonstrukci jako skvostný šperk moderní architektury

Tisk
ImageTato památka, která je zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO se nachází v Brně. Jejím  autorem je významný architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavbu realizovala za autorova dozoru a za přispění řady domácích i zahraničních firem brněnská stavitelská firma bratří Mořice a Artura Eislerových. Dokončena byla v prosinci 1930, kdy se nastěhovali majitelé -  manželé Tugendhatovi. Vila Tugendhat je nyní ve správě Muzea města Brna a po proběhnutí památkové obnovy je od 6. března 2012 opět zpřístupněna veřejnosti.

Volně stojící třípodlažní vila, ze které je krásný výhled na hrad Špilberk, je zasazena ve svažitém terénu. V prvním podlaží budovy je technické zázemí. Druhé podlaží tvoří především hlavní obytný a společenský prostor se zimní zahradou a terasou a dále kuchyně s příslušenstvím a místnostmi pro personál. Ve třetím podlaží je hlavní vstup z ulice s průchodem na terasu, vstupní hala, pokoje rodičů, dětí a vychovatelky s příslušenstvím. Samostatně přístupný je byt šoféra s garáží a terasa. Proces právě dokončené rekonstrukce zahrnoval nejen opravu budovy, ale i veškerých interiérů a zahrady. Náročná akce byla bezesporu nejvýznamnějším zásahem v samotné stavební historii domu. Díky ní se však vila Tugendhat může znovu prezentovat jako významná architektonická památka funkcionalismu. Pro návštěvníky je připravena nejen prodejna odborné literatury, badatelna studijního a dokumentačního centra vily, ale i nové návštěvnické trasy např. v technickém podlaží.

Image


Vedle mimořádného významu stavby z hlediska funkcionalistické architektury, má vila Tugendhat samozřejmě i svůj osobní příběh. Její stavebníci: Fritz Tugendhat (1895-1958) a jeho žena Greta, rozená Löw-Beerová (1903-1970), pocházeli z židovských německých rodin průmyslníků a obchodníků, kteří v Brně žili již po několikátou generaci. Zejména Greta Tugendhatová si prý velice přála mít moderní prostorný dům s jasnými a jednoduchými tvary. Vedle samotné osobnosti architekta Miese van der Rohe a jeho originálního pojetí prostoru zaujal manžele Tugendhatovy také jeho cit pro materiál. Ve interiérech vily byl použit například italský, téměř bílý travertin nebo exkluzivní exotické dřeviny pocházející z jihovýchodní Asie. Zcela výjimečným kamenným dekorativním a zároveň funkčním prvkem v interiéru vily je tzv. onyxová příčka. V zimních slunných dnech totiž vyniká onyx zvláštní schopností propouštět světlo a kámen tak doslova září. Lokalita v brněnské rezidenční čtvrti Černá Pole byla předem daná, neboť pozemek byl součástí Gretiny rodičovské vily, kterou si nechal postavit Gretin otec Alfred Löw-Beer. Otec pozemek dceři daroval v březnu 1929 a stavbu jejího nového domu také financoval.

Image


Manželé Tugendhatovi se do vily nastěhovali v roce 1930, dva roky po zahájení stavby. Žili v domě se třemi dětmi, Hanou (Gretina dcera z prvního manželství), Ernstem a Herbertem do května 1938.  S blížící se hrozbou války, odjeli před nacisty nejprve do Švýcarska a v roce 1941 pak do Venezuely, kde se jim v Caracasu narodily dcery Ruth a Marie-Daniela. Počátkem října 1939 byl dům konfiskován Gestapem a od ledna 1942 se stal majetkem Německé říše. V následujících letech bohužel došlo v interiérech budovy k radikálním stavebním úpravám. Při osvobozování Brna sovětskou armádou v dubnu 1945 se na další devastaci domu podepsal jezdecký oddíl maršála Malinovského. Zdroje se sousedství uvádějí, že: „Z nádherné společenské místnosti si udělali stáj pro koně!“ V letech 1945 až 1950 ve vile působila soukromá taneční škola profesorky brněnské konzervatoře Karly Hladké. Poté byl objekt převeden do vlastnictví československého státu. Bylo zde zřízeno rehabilitační středisko pro děti s vadami páteře, které zde působilo jako součást nedaleké dětské nemocnice až do konce sedmdesátých let.


Image


Světlejší období pro jednu z nejslavnějších světových vilových staveb začíná roku 1963 zápisem vily Tugendhat do seznamu nemovitých kulturních památek. Do vlasti se pravidelně vrací i Greta Tugendhat, která společně s brněnským architektem Františkem Kalivodou a původním autorem projektu vily Ludwigem Miesem van der Rohe bojují za obnovu celosvětově známé vily. Po okupaci Československa v roce 1968 jsou však jejich veškeré snahy utlumeny. V průběhu tří let také všichni hlavní protagonisté veškerého dění umírají a pro vilu Tugendhot začíná další etapa její historie. V roce 1980 přešla vila Tugendhat z majetku státu do majetku města Brna a v letech 1981 až 1985 se dočkala komplexní rekonstrukce. Projekční tým pod vedením ing. arch. Kamila Fuchse, CSc. (1930–1995) měl za úkol zachránit budovu do dalších let a uvést ji do takového stavu, aby mohla reprezentovat město. S prohlídkami pro veřejnost se nepočítalo. Od roku 1994 je vila ve správě Muzea města Brna a veřejnosti slouží jako zpřístupněná památka moderní architektury. V objektu  současně sídlí Studijní a dokumentační centrum (SDC-VT) shromažďující především fakta a dokumenty o stavbě, architektovi a stavebnících, ale také o osudech domu po odchodu jeho majitelů a o lidech a událostech souvisejících s vilou po celou dobu její existence. V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána do listiny UNESCO.

Image


Slavnostního znovuotevření tohoto architektonického skvostu se ve středu 29. února 2012 zúčastnily i dcery původních majitelů, paní Ruth Guggenheim-Tugendhat a Daniela Hammer-Tugendhat. V rámci vysílání reportu z této akce na programu ČT24, obě sestry vyjádřily přání vrátit do vily čtyři kusy původního nábytku, které sice vlastní, ale nesmí s ním disponovat. Je tedy nasnadě, že příběh vily Tugendhat nekončí a budou následovat další jednání s brněnskými představiteli města a místního muzea. Pro veřejnost je jedinečná vila Tugendhat otevřena od úterý 6. března 2012. Vstupné si lze objednat elektronicky na adrese: www.tugendhat.eu.

Zdroj info a fotografií: tugendhat.eu
Autor fotografií: David Židlický, Marie Schmerková

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kolážista TMBK v září pořádá kontroverzní výstavu Českoland. Uskuteční se v podzemí

TMBK 200Grafik Tomáš Břínek, známý pod pseudonymem TMBK, je bezesporu nejkontroverznějším audiovizuálním umělcem dnešní doby. Proslavil se především svými povedenými kolážemi, které každodenně vznikají jako reakce na aktuální dění. Pro své početné publikum v zá...


Literatura

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Nevědomí: Sci-fi v mezích nostalgie

nevedomi 200Napjatě očekávaný snímek Josepha Kosinského dorazil do českých i světových kin. Není překvapením, že režisér filmu Tron: Legacy (2010) neopustil vědeckofantastický žánr. Dokonce jej obohatil původní tvorbou. Věd...