Eduardo Souto de Moura a jeho Soutěže 1979 - 2010

Eduardo Souto de Moura a jeho Soutěže 1979 - 2010

Tisk

V sobotu 17. března odstartovala v pražské Galerii Jaroslava Fragnera další architektonická výstava. Tentokrát se návštěvníci až do 29. dubna budou moci vypravit za uměním vznikajícím z pera Eduarda Souta de Moury. Portugalský architekt je jedním z nejznámějších architektů současnosti vůbec a do Prahy přiváží své práce z architektonických soutěží.


Eduardo Souto de Moura, narozený 1952 v portugalském Portu, vedle oficiálního studia architektury na ESBAP (Escola Superior de Belas-Artes do Porto/Arquitectura) studoval i u slavného kolegy Álvara Sizy. Díky získaným znalostem si mohl hned po ukončení školy založit vlastní ateliér. Začal se aktivně zapojovat do vypsaných soutěží po celé Evropě a úspěch se dostavil záhy. Do povědomí široké veřejnosti se pak zapsal návrhem svatostánku v městečku Braga na fotbalovém EURU v Portugalsku.

Eduardo Souta de Moura

Výstava, kterou přiváží do Prahy, nese název Soutěže 1979 – 2010. Poprvé jí představil na akademické půdě FAUP (Faculdade de Arquitectura da Unviersidade do Porto), kde vyučuje. S podporou portugalského velvyslanectví a kurátorů Andrého Campose a Pedra Guedese de Oliviera si tak návštěvníci mohou prohlédnout práci od začátku až do konce. A to doslova! Přes tři sta skic nám otevírá pohled do vzniku nápadu, do myšlenek samotného architektonického vidění. Ucelenější formu pak přinášejí modelové fotografie a 3D obrázky. Naprosto raritní a v určitém úhlu pohledu jsou pak „kouzelné“ dřevěné stoly. Dokonale vyřezané modely ze světlého dřeva, ještě čerstvě vonící, i s těmi nejmenšími detaily, umístěné na bedně, která při bližším zkoumání nabízí více. Několik „šuplíčků“ nám otevře pohled do všech možných fází tvorby a návštěvník se tak může podívat, jak trnitá je cesta k závěrečnému hladce vyřezanému modelu. Plná stěna skic a modely rámují plakáty se samotnými soutěžemi. Každá z nich je označená, se zadáním a pořadatelem a na některých najdeme hrdý nápis o prvním místě. Můžeme nahlédnout do architektových realizací, například stanice metra v Portu, rekonstrukce Muzea de Grao Vasco ve Viseu či národní pavilon na Expo 2000 v Hannoveru.

Eduardo Souta de Moura

Komu by nepřeberné množství informací, kreseb a fotografií nestačilo, může si v galerii zakoupit katalog výstavy, monografické číslo časopisu El Croquis či knihu Rozhovory se studenty, která vyšla před třemi lety v nakladatelství Archa. Stále málo? Kdo by chtěl tohoto vyhlášeného architekta, kterému předchází pověst skromnosti a pokory, vidět na vlastní oči, dostane příležitost. Poslední dubnový den si totiž do galerie přijede povídat nejen s nadšenci architektury. Přednáška, která bude simultánně tlumočená, startuje v 19 hodin a nabídne zajisté mnoho přínosného jejím posluchačům.

Eduardo Souta de Moura

Výstavy architektury se poslední dobou těší velké oblibě i u široké veřejnosti. Zájem medií i návštěvníků se stal nepřehlédnutelným a po výstavách Block City, Green architecture II a Pražská nádraží ne/využitá, tak startuje další ucelená přehlídka architektury, která především myslí na společnost i jednotlivce. I Eduardo Souta de Moura se minimálně věnuje soutěžním zadáním hotelových budov či rezidenčních komplexů, zaměřuje se především na řešení veřejných prostor či občanskou vybavenost. A to je přesně to, proč zmíněné výstavy včetně této probíhající, dokážou oslovit i amatérské nadšence.

 

Soutěže 1979 – 2010 Eduardo Souta de Moura
Datum a místo konání: 17. 3. – 29. 4. v Galerii Jaroslava Fragnera
Pořadatel: Galerie Jaroslava Fragnera, Instituto Camöes
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Monografická výstava Ester Krumbachová v Domě umění v Brně

ester foto perexJsou lidé, kteří mohou působit neviditelně či nenápadně, ale přitom udělají kus důležité práce. Rozumějí kumštu, mají cit, posouvají věci a skutečnosti dopředu, jsou kreativní a tvůrčí vůči projektům či "...


Literatura

Nevšední Kouzlo všednosti

Kouzlo vsednosti 200Nakladatelství NOXI nedávno vydalo knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové. Ta píše o ženách a běžném životě jedinečným stylem, ve kterém se nejedna žena najde. Kouzlo všednosti čtenáře pozve do domácnosti Magdy ...

Divadlo

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla v...

Film

Návrat do budoucnosti: cestování časem

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v r...