Nápad – náhoda – nálada – 3N Josefa Loudy

Nápad – náhoda – nálada – 3N Josefa Loudy

Tisk

altJosef Louda je usměvavý fotograf, který snad nechybí na žádné kulturní akci, která se odehrává v Praze či jejím okolí. Fotografovaní ho mají rádi, protože jeho snímky mají duši a nápad. V těchto dnech ho můžeme potkat na Staroměstské radnici, kde se koná výstava jeho fotografií. Jde o největší výstavu fotografií jediného autora, která čítá přes 300 exponátů a rozprostírá se od Rytířského sálu přes Křížovou chodbu až po románsko-gotické sklepy. Hned na začátku vás ohromí dvě unikátní velkoplošné fotografie s více jak tisíci portréty osobností se „svatozáří“. Tady můžete strávit hodiny a hledat všechny, kterým fotograf Josef Louda přičaroval svatozář.

 

3„N“: Nápad – Náhoda – Nálada, to vše obsahuje fotografování, to vše zachycují fotografie. Těmto třem „N“ jsem den co den v každém ročním období chodil naproti. A ony chodily naproti mně. Fotografování a fotografie pro mě vždy byly, jsou a budou vášní. A vášeň, jak známo, se projevuje tím, že když usínáte, těšíte se, až se probudíte, abyste ji mohli uskutečňovat. Které z tří „N“ v mých obrázcích převažuje, musí posoudit ti, co se na ně dívají, protože záleží i na tom, co kdo chce vidět! Nechť i v těchto pohledech platí, čistému vše čisté!

alt
                                                                                   
Velmi zajímavý je cyklus fotografik ženských klínů Vábivé záhyby – někteří možná znají i sbírku básní renomovaných českých poetů, kterou tyto fotografiky zdobí. Další část výstavy se věnuje celebritám a tvoří ji Celebrity v rámech. Samozřejmě kurátor výstavy nezapomněl na reportážní fotografie. Josefa Loudu totiž nikdy nepotkáte bez fotoaparátu v ruce a úsměvu na tváři. A když se s vámi zastaví a rozmlouvá, tak tu a tam cvakne spoušť – vždyť ono se kolem pořád něco děje, tak co kdyby… Proto jeho fotografie mají duši, kouzlo nečekaného a lehký nádech humoru. Výstava JOSEF LOUDA – 3N, která potrvá do 9. června opravdu stojí za to!

alt

Josef Louda se narodil 9. 4. 2047 v Klatovech. Po absolvování Základní devítileté školy v Přešticích se učil zedníkem v Plzni. V letech 1963–1967 navštěvoval Střední průmyslovou školu stavební, měl se stát vodohospodářem. Po vojně pracoval jako kanalizační mistr a od roku 1971 (po prověrkách) skončil na dvaadvacet let ve Sběrných surovinách - nejdříve jako vedoucí podnikové údržby a poslední dva roky jako výrobně-technický náměstek ředitele. Při zaměstnání vystudoval dálkově na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy psychologii, sociologii a pedagogiku. Od roku 1993 pracoval v televizi NOVA – inicioval vznik Nadace Nova, organizoval největší charitativní koncerty pro mentálně postižené, a tím založil jejich tradici v rámci TV Nova. Od roku 2000 nezávislý fotograf a publicista.
Krédo Josefa Loudy je: NEUBLIŽOVAT – POMÁHAT!

Více na www.fotomotiv.cz

Zdroj fotografií: archiv Josefa Loudy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava Roberta Vana v kavárně Bílá vrána pomáhá lidem s mentálním postižením

DSC 0201Ve čtvrtek 8. března 2018 proběhla v kavárně Bílá vrána benefiční vernisáž Roberta Vana s názvem Fotka nemusí být ostrá. Slavnostní zahájení představilo kolekci černobílých fotografií, která bude k vidění v kavárně do 20. května zcela zda...


Literatura

Za vílími zvířátky do Kouzelného lesa

zviratka 1Nakladatelství Fragment přináší všem malým čtenářům, kteří si oblíbili příběhy o vílích zvířátkách z Kouzelného lesa, již třetí díl této série, jehož hlavním hrdinou je tentokrát Poník Poly. Britská spisovatelka Lily Small přivádí čtenáře opět do Ko...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o...