Z Nového Světa do celého světa, 300 let Harrachovského skla

Z Nového Světa do celého světa, 300 let Harrachovského skla

Tisk

altČeské sklo je celosvětově považováno a uznáváno za kulturní fenomén. Harrachovské sklárně v Novém Světě v Krkonoších patří přední místo mezi podniky, které se v minulosti o proslulost českého sklářství zasloužily. Sklárna, zmiňovaná v písemných pramenech již počátkem 18. století, však zaujímá mezi českými výrobci dekorativního a nápojového skla jedinečné místo nejen svou třísetletou historií. Tradiční řemeslná zručnost, technologické zázemí a především prozíravá snaha využívat, ale i vlastním přínosem rozvíjet nejrůznější postupy v práci s křišťálovým a barevným sklem jí vždy umožňovaly pohotově reagovat na stylové změny, jimiž sklářská tvorba během 18. až 20. století procházela. Na špičkové kvalitě řemeslného provedení i na umělecké úrovni harrachovského skla a na jeho mezinárodní proslulosti se v průběhu doby zásadně podílely četné významné osobnosti sklářského světa, technologové a umělci.

 

Nevšední schopnost rychle a svébytně odpovídat na nejnovější vývojové tendence ovlivňující uměleckořemeslnou tvorbu sklárně přinášela mnohá ocenění na domácích i mezinárodních výstavních přehlídkách včetně všech důležitých výstav světových. Souběžně s tím sklárna vždy hledala a zpravidla velmi úspěšně nalézala cestu, jak svojí produkcí proniknout na evropské i zámořské trhy, na stoly aristokracie, do interiérů měšťanstva a posléze také do sbírek muzeí a milovníků sklářského umění.

alt

 

Výstava k 300. výročí sklárny v Novém Světě vychází z dlouhodobého soustředěného výzkumu archivních pramenů, zejména z firemní dokumentace dochované v nezvyklé šíři. Přináší objevný, zpřesňující a ucelený pohled na harrachovské sklo z celého období činnosti sklárny. Prostřednictvím harrachovské produkce však nabízí také jedinečnou a neopakovatelnou možnost přiblížit podoby českého skla v celém jeho vývoji od baroku přes období biedermeieru, historismu, secese a dekorativismu až po současnost. Záštitu nad výstavou převzal Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí České republiky. Výstava vznikla za laskavé podpory Sklárny Novosad & syn, Harrachov a Georga Höltla, Glasmuseum Passau. Výpravnou doprovodnou publikaci k výstavě vydává v češtině a angličtině nakladatelství Arbor vitae ve spolupráci s UPM.

alt

Autorkou odborného textu je PhDr. Jarmila Brožová, CSc. (1923—2012) historička umění, specialistka na oblast evropského užitého umění, zejména historického skla. Komentované prohlídky s kurátory výstavy (výklad zdarma k platné vstupence):
5. 6. a 4. 9. 2012 v 17 hodin

alt


Přednášky (vstup zdarma):
Harrachovská sklárna v Novém Světě v 18. století
12. 06. 2012 v 17 hodin,  PhDr. Helena Brožková
Harrachovské sklo kolem roku 1900
19. 6. 2012 v 17 hodin,  PhDr. Jan Mergl


Výtvarná dílna pro veřejnost:
Za sklem: 17. 6. 2012 od 10 do 18 hodin
Otevřeno denně kromě pondělí 10– 18 hodin, úterý 10– 19 hodin
vstupné na výstavu: plné 80 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 150 Kč

Název: Z Nového Světa do celého světa, 300 let Harrachovského skla
Datum a místo konání: 31. května – 16. září 2012, Výstavní sál UPM
Reprízy výstavy: 26. 9. – prosinec 2012, Západočeské muzeum v Plzni
leden – květen 2013, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci n. Nisou
Pořadatel: Uměleckoprůmyslové museum v Praze (UPM) a Západočeské muzeum v Plzni (ZČM)

alt

Zdroj foto viz popisky k fotografiím:
Pohled na sklárnu s nově plánovanou budovou brusírny
akvarel, F. Skopalík, 1899 Krkonošské muzeum, Jilemnice
© Krkonošské muzeum, Jilemnice

Část souboru na čaj (konvice, konvička na smetanu, koflík s podšálkem, miska na pečivo)
kolem r. 1820, bezbarvé sklo broušené (Nový Svět), bronzová montáž zlacená (Francie)
©UPM, Foto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek

Vázy
1922, opálové sklo, foukáno do formy, volně tvarovaná
©UPM, Foto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: „Oslavit si umím každý den, když chci“

Savka200Zpěvák Tomáš Savka se proslavil díky účasti v talentové show Česko hledá Superstar a nyní slaví 30 let. U této příležitosti vyráží na swingové turné, o kterém v tomto rozhovoru prozradil více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Obrazy Markéty Černé jsou o hledání, tápání a nalézání

vystava cerna perexObrazy o hledání, tápání a nalézání. Vernisáž výstavy Druhý břeh (především) olejomaleb výtvarnice a lektorky výtvarných kursů Markéty Černé se v pondělí 6. září uskutečnila v pobočce Městské knihovny na Pohořelci.


Literatura

Kathryn Danceová opět zasahuje

zapad200Jeffery Deaver se pohybuje na literárním poli už pěknou řádku let. Dávno není jen tím, který napsal Sběratele kostí. Vedle legendárního vyšetřovatele Lincolna Rhyma vytvořil i neméně populární policistku Kathryn Danceovou. A právě její čtvrtý případ ...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...