VNUK uspořádal hostinu designových kousků

VNUK uspořádal hostinu designových kousků

Tisk

altZnačku VNUK založili tři studenti Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni a to Eliška, Barbora a Ondřej. Vzhledem k tomu, že se pokládají za zdravé jádro VNUKa a často spolupracují s mnoha dalšími výtvarně činnými kolegy, nepřejí si být jmenováni celým jménem. Ti všichni jsou jistě vnučkami a vnuky svých babiček a dědečků, ale název uskupení se prý odvíjí spíše od "vnuknutí" neboli osvícení nápadem. Studio VNUK je sice věkem mladé, ale již se zúčastnilo jarního festivalu nezávislé módy, šperků, grafiky a bytových doplňků Code:Mode.

 

Jak jsem již zmínila, mladí designéři = Vnuci mají také spoustu dalších tvořivých přátel. A právě jejich originálně pojaté výrobky byly k dostání právě na mini design marketu o uplynulém víkendu. Výstavně prodejní akce se konala v rámci tradičního jarmarku ve foyer KC kina v  Železném Brodě a byla zahájena sobotní vernisáží za účasti všech tří hlavních VNUKů. Organizátoři nás seznámili se svou vizí jak zanechat svůj autentický otisk ve světě designu a módy. Jak na to? Nápovědou může být motto studia: VNUK neznamená odcizení, VNUK je návrat k realitě, VNUK tě povznese, VNUK je skutečností, VNUK je tradicí i rituálem, VNUK.

alt

Konkrétně byly na komentované prohlídce prodejní výstavy k vidění například brože ve tvaru truhlíčků, ve kterých si můžete vypěstovat něco zeleného, pranostiky převtělené do náhrdelníků, textilie s netradičními potisky, šperky z vysloužilých strojků hodinek a nechyběly ani oblíbené náušnice. Nápaditých výrobků zde bylo ovšem mnohem více, ještě mi nedá nezmínit alespoň origami brože, trenýrky s připomínkou zdobení velikonočních vajíček nebo představení Ježíše jako člověka, tedy bez kříže. Více artových kousků najdete na stránkách všech zúčastněných tvůrců:

460nula1 (www.460nula1.cz)
BulBul (http://www.fler.cz/bulbul)
Kartau (http://www.fler.cz/kartau)
Chronos (http://www.fler.cz/chronos)
Karlička (http://www.fler.cz/karlicka)
Chilli design (http://www.chillidesign.cz/)
Vnuk (http://www.facebook.com/studiovnuk)
Cukrů (http://www.facebook.com/Cukrustyl)
Yellow.Jacket.Angel (http://www.fler.cz/yellow-jacket-angel)
Cha (http://www.chanka.cz/)
Zuzana Kynčlová (http://www.zuzanakynclova.euweb.cz/)
TikŤakJinak (www.fler.cz/chochojana)
Mirka Vitásková (http://www.facebook.com/vendelin.stastny)
Najs (http://www.najs.cz/)
transgress.me (http://www.facebook.com/transgress.me)
Tereza Houdková (http://www.terezahoudkova.com/)
Eliška Lhotská (www.eliskalhotska.cz)
Veronika Homolová (http://www.facebook.com/vecko.veronika)
Aneta Bendáková (http://www.malabedna.cz/) , (www.comixiade.org)

alt

 

alt

 

alt

VNUK MARKET
Datum a místo konání: 8.6. - 10.6.2012, KC kino Železný Brod
Pořadatel: studio VNUK
Hodnocení:  95 %

Zdroj foto: facebook.com/studiovnuk
Zdroj foto: VNUKů z vernisáže: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Se Zdeňkem Burianem na cestě do pravěku

vystava perexVe výstavních prostorách Suchardova domu v Nové Pace je až do poloviny září přístupná výstava ilustrací Zdeňka Buriana ke knihám Eduarda Štorcha. Exponáty ...


Literatura

JLA: Liga spravedlnosti – Kniha první

liga spavedlnosti200Kdo by nechtěl vidět seskupení hrdinů s nadlidskými schopnostmi a jejich každodenní snahu o záchranu světa? Myslím si, že úplně každý. Dokazuje to třeba i návštěvnost filmu The Avengers, jenž byl velice dobře př...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

11. ročník Festivalu argentinského filmu

Cine argentino200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 11. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v Paláci Lucerna.

...