Mexický komiks: Good, bad and sexy

Mexický komiks: Good, bad and sexy

Tisk

altV druhé polovině června byla zahájena netradiční výstava. Zajímavé prostory i poněkud exotická podívaná lákají všechny milovníky komiksu (a nejen je). Máte k tomu rádi i Mexiko? Tak právě pro vás je připravený tenhle průvodce s podtitulem “Emigruj do Mexika”!

 

Historie mexického komiksu se datuje do 30. let minulého století. Tehdy nastal ohromný boom, jak ze strany umělců vydávajících komiksové časopisy, tak i ze strany veřejnosti. Tenkrát byl vydán zákaz negramotnosti a “obrázkové čtení” se tak stalo vhodnou, a především zábavnou, učební pomůckou. Titul Pepín si dokonce získal takovou oblibu, že byl vydáván denně ve stotisícových nákladech. Ovšem jediný komiks, který přežil desítky let až do současnosti, je právě ten, na který se můžete podívat. Jedná se o kovbojku El Libro Vaquero. Její první číslo se objevilo v listopadu 1978 a příběhy divokého západu žijí dodnes. Nyní jsou její hrdinové představováni v Divusu – jižním křídle kachlíkového paláce nad metrem Vltavská.

alt

Výstava je rozdělena do dvou částí. V té první návštěvníky čekají velké plakáty ve vskutku originální místnosti, která se k vystaveným dílům poměrně hodí. Druhá část pak obsahuje zmenšeniny oněch plakátů a dalších kreseb, které nacházeli čtenáři na stránkách El Libro Vaquero. Dokonce zde jsou originální sešity komiksů také k pokochání, takže se skutečně jedná o malý výlet do Mexika. Vydat se na něj můžete každý den (mimo neděle) od 11 do 22 hodin, dát si kávu v kavárně za galerií, či se podívat do jejich knihkupectví. Za komiksovou exotikou můžete vyrazit do konce července.

alt

alt

alt

The good, the bad, the sexy – El Libro Vaquero
Kde: Divus Pragerkabarett, jižní křídlo kachlíkového paláce nad metrem Vltavská
Kdy: 22. června – 31. červenec
Bližší informace: www.pragerkabarett.cz

Zdroj foto: pragerkabarett.cz, fotograf Martin Fryč


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Celosvětový úspěch Fifty Shades stvořil jednoznačně internet“

Tychtl Petr 200Nejúspěšnější knižní série posledních let, romanticko-erotická trilogie Fifty Shades od E L James, se dočkala pokračování. Po Padesáti odstínech šedi, Padesáti odstínech temnoty a Padesáti odstínech svobody získalo nakladatelství XYZ práva...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modlitby Martina Jonáša

Klarisky perexBratislavské kultúrne a informačné stredisko a spisovateľ Ivan Melicherčík otvorili 28. januára v priestoroch koncertnej sály Klarisky v Bratislave výstavu Modlitby Martina Jonáša. Obrazy pochádzajú zo zbierky Ivana Melicherčíka.


Literatura

Zasmějte se u Deníku rostoucího bříška

denik rostouciho briska 200Ve vydavatelství CPress ve společnosti Albatros Media vyšla před pár dny kniha Deník rostoucího bříška od Barbory Trojanové a odstartovalo tak novou edici knih nazvanou Kamarádky kamarádkám.

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...