Alexandr Paul, fotograf: „Staronový lesk znovuobjevené výstavy“

Alexandr Paul, fotograf: „Staronový lesk znovuobjevené výstavy“

Tisk

Milovníci klasické fotografie mohou jásat. Topičův salón představuje expozici vybraných snímků z archívu Alexandra Paula. Černobílé, esteticky bohaté snímky představují detailní náhled na tvorbu jednoho z nejplodnějších československých fotografů 20. století.

 

Jméno Alexandra Paula je často skloňováno v souvislosti s žurnalistickou fotografií, a to ať již co se týče reportážních momentek anebo snímků se sportovní či divadelní tématikou. Naprostým unikátem jsou například jeho snímky zachycující dvojici známých českých komiků Voskovce a Wericha ze slavné éry Osvobozeného divadla anebo konec druhé světové války v Čimelicích.

Na počátku třicátých let pak spolu s Františkem Illkem a Pavlem Altschutzem založil fotografickou agenturu Press Photo Servis, která po konci druhé světové války již s novým názvem Illek a Paul zaměstnávala nemálo špičkových fotografů.

Souborná výstava Alexander Paul, fotograf, kterou představil Topičův salón, nám však ukazuje Paula především jako fotografa historické architektury. Sbírka fotografií Český barok, která tvoří hlavní dominantu expozice, evokuje fotografovu spolupráci s předními československými historiky umění.

alt

Návštěvníci mají možnost spatřit impozantní výstavu fotografií české barokní architektury v takřka stejném stavu, jako když se světu představila poprvé v roce 1969 ve výstavních prostorech Staroměstské radnice.

Kdo by se obával, že budou fotografie historických objektů působit staticky strnulým dojmem, bude příjemně překvapen. Na rozdíl od starší české uměleckohistorické fotografie charakteristické svou věcností a neutrální objektivitou se totiž Paulovy snímky mnohem více prokazují svou citlivostí pro detail a originální atmosférou jednotlivých fotografovaných objektů.
 
V případě fotografií Alexandra Paula totiž objekty barokních kostelů, zámků či knihoven ožívají za pomoci důmyslné světelné hry a ostrých kontrastů. To vše jim spolu s kompozicí, která podtrhuje tvarovou bohatost jednotlivých barokních staveb, dodává určitý nádech dynamiky a evokuje takřka soudobý charakter.  Zčásti k tomu přispívá i lehce netradiční zavěšení fotografií, které se nenacházejí pod ochranným sklem, ale jsou rozmístěny na závěsných deskách.

alt

Součástí expozice jsou také vybrané snímky z fotografického archívu Alexandra Paula, které zobrazují snímky, které pořizoval pro jednotlivé deníky či soukromé osoby na zakázku. Návštěvníci tu mohou najít například dokumentární fotografie zachycující prvorepublikové společenské dění, Prahu krátce po konci druhé světové války anebo portréty významných osobností. Mimo jiné se zde nachází například podobiznu Františka Křižíka či Emila Filly.

Výstavu Alexandr Paul, fotograf, mapující jen malou část kariéry tohoto významného fotografa, si můžete prohlédnout v prostorách pražského Topičova salónu do 17. srpna.

Zdroj foto: topicuvsalon.cz,  autor: Alexandr Paul

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Olejomalby s měděnými tvarovkami na prodejní výstavě v Galerii města Přerova

vystava prerov 200Ve čtvrtek 12. října proběhla v Galerii města Přerova společná prezentace olomoucké malířky Evy Pešákové a sochaře Tomáše Arnošta. Výstava nese název Rozhovor a návštěvníci můžou vidět originálních obrazů a trubkových kompozicí. Obě ...


Literatura

Michael Crichton na stopě zločinu: Velká vlaková loupež

velka vlakova loupe 200Kniha Zlín vydala v červnu klasický román Michaela Crichtona Velká vlaková loupež, který popisuje jeden z největších zločinů v dějinách. Dáte popisnému příběhu z viktoriánského období šanci?

Divadlo

Riaditeľka mestského divadla, producentka, autorka a herečka Zuzana Mišáková je celým svojím srdcom Trenčianka

Pinocchio 200Zuzana Mišáková Moravčíková je riaditeľkou Mestského divadla Trenčín už 20 rokov. Okrem toho je aktívnou a kreatívnou producentkou, ktorá má cit pre detail a venuje svoju pozornosť štúdiu faktografie. Ako herečka stvárnila niekoľko postáv. Medz...

Film

Ďáblův advokát: excelentní zloduch Al Pacino

dabluv advokat al pacino reevesSoudní síně jsou plné případů, kdy právníci obhajují své klienty, aniž by si byli jisti jejich nevinou. Přesto se musí snažit najít co nejvíce důkazů, svědčících v jejich prospěch a roznést na kopyte...