Poslední šance navštívit památky

Poslední šance navštívit památky

Tisk

narodni pamatkovy ustav vizovicePoslední říjnový víkend není spojen jen s oslavami vzniku Československé republiky, ale na většině památek ve správě Národního památkového ústavu končí ve dnech 27. a 28. října letošní sezona. Návštěvníci tak mají poslední možnost před uzavřením sezony shlédnout interiéry památkových objektů a zúčastnit se ještě několika speciálně připravených akcí. Nechte se inspirovat našimi tipy na podzimní výlety. 

Na hradě Karlštejn ve středních Čechách bude až do konce října, tedy i o svátečním víkendu, mimořádně otevřena 13. komnata. Návštěvníci tak budou mít možnost spolu s 1. prohlídkovým okruhem nahlédnout do bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

V Ústeckém kraji zámek Velké Březno ukončuje a hodnotí letošní sezonu v rámci akce „Zavírání okenic“. Hrad Házmburk láká na prohlídku sníženým vstupným.

V Libereckém kraji na zámku Lemberk o víkendu mimořádně zpřístupní středověkou věž. Akce s názvem „Podzimní výstup na věž“ bude probíhat po oba dny vždy od 9 do 15 hodin. Na Lemberku také budete mít poslední možnost shlédnout výstavu fotografií „Lemberk 1992 – 2012“, která představuje 20. výročí zpřístupnění zámku po rozsáhlé obnově.

narodni pamatkovy ustav lemberk

Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji připravili na sobotní večer 27. října tematicky zaměřené prohlídky. Večerní prohlídky zámeckých komnat Piccolominské expozice navštíví nejen „Černá paní“, ale i další strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Prohlídky probíhají vždy od 18 do 19:30 hodin a je potřeba se na ně předem objednat.

Na území Zlínského kraje bude možné naposledy navštívit výstavu hraček na zámku Vizovice. Výstava s názvem „Nestárnoucí svět hraček“ představuje nejen hračky do roku 1945, ale také rodinné fotografie na dané téma z časů posledních majitelů zámku.

narodni pamatkovy ustav radun

Zámek Raduň v Ostravském kraji bude ve dnech 27. října až 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10 do 15 hodin zde návštěvníci mohou nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin. V sobotu 27. října pak na Raduni od 17 do 23 hodin proběhne „Noc duchů a strašidel“. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat.

Některé objekty připravují i speciální zimní a vánoční prohlídky a programy. Informace o nich najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu.cz a nebo na stránkách jednotlivých objektů.

Zdroj foto: npu.cz, zamek-radun.cz, zamek-lemberk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modlitby Martina Jonáša

Klarisky perexBratislavské kultúrne a informačné stredisko a spisovateľ Ivan Melicherčík otvorili 28. januára v priestoroch koncertnej sály Klarisky v Bratislave výstavu Modlitby Martina Jonáša. Obrazy pochádzajú zo zbierky Ivana Melicherčíka.


Literatura

Poločas rozpadu - postapokalyptický svět podle Františka Kotlety

kotleta polocas rozpadu200Jeden z příznačných zjevení moderní české literatury opět boduje. František Kotleta vsadil na drsný svět po válce a přináší nám díky nakladatelství Epocha druhý díl série Spad, který nese název Poločas rozpadu. Nal...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...