Po hradech a zámcích NPÚ lze cestovat i v zimě

Po hradech a zámcích NPÚ lze cestovat i v zimě

Tisk

npu konopisteLetní turistická sezona sice skončila, po některých památkách ve správě Národního památkového ústavu však můžete cestovat i za chladnějšího počasí. Přijměte proto od nás pozvánku na hrady a zámky, které mají otevřeno i v zimních měsících.

 

 

Speciální zimní prohlídkové trasy připravili pro zájemce na zámku Hluboká nebo na hradě Rožmberku v jižních Čechách. Prohlídky mají spíše komornější atmosféru – na Hluboké můžete zavítat do soukromého apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství, hrad Rožmberk zase na zimu otevírá soukromé pokoje aristokratického rodu Buquoy.

Na zimní prohlídku můžete vyrazit také do Libereckého kraje, konkrétně na zámek Sychrov. Čeká zde na vás návštěva Královského apartmá, jídelny, kulečníkového sálu, knihovny nebo zámecké kaple.

npu sychrov

Otevřeno bude mít také Hradní muzeum na zámku v Českém Krumlově. Návštěvníci v něm mohou nahlédnout do zákulisí provozu zámku, kanceláří správy panství nebo do biografu, kde se promítají schwarzenberské snímky převážně z dvacátých a třicátých let 20. století.

Další památky ve správě NPÚ je možné navštívit během zimních měsíců v rámci prodloužené otevírací doby. Jedná se například o hrad Křivoklát, zde mají otevřeno o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 15 hodin. Podobně jsou na tom i prohlídky na zámku Mníšek pod Brdy, kde bude po celou zimu otevřeno ve zkrácené pracovní době denně kromě pondělí. O víkendech a některých všedních dnech bude možné navštívit také hrad Karlštejn. Ani na zámku Konopiště sezona ještě nekončí. Až do konce listopadu si můžete po předchozí rezervaci přijít prohlédnout interiéry a Růžovou zahradu

npu krivoklat

Celoročně má otevřeno také Soubor lidové architektury Vysočina, konkrétně Betlém Hlinsko. Návštěvníci sem mají přístup vždy denně kromě pondělí od 8:30 do 16 hodin. Po předchozí rezervaci je možné navštívit také další objekty NPÚ. Tak je tomu například na zámku Lednice nebo na hradě Pernštejn.

npu hlinsko

Na období adventu a vánočních svátků pro vás připravujeme další speciální prohlídky a tematické akce. Pro další aktuální informace o prosincovém dění na hradech a zámcích sledujte dále webové stránky NPÚ www.npu.cz.

Zdroj foto: npu.cz, pragueriders.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

z – NIT – ra Zdeňky Saletové v krajské galerii

zdenka saletova200Nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně s podtitulem z – NIT – ra představí tvorbu zlínské rodačky Zdeňky Saletové.

...

Literatura

Čas zkázy – Věk magie

cas zkazy 200Čas zkázy je druhým dílem napínavé trilogie Věku magie. Předešlým dílem Bájná pečeť jsme se dostali k druhému, kde události magického světa gradují a získávají na intenzitě. Na 395 stranách dobr...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Film - náš pomocník

film200V posledních letech byly několikrát zveřejněny soubory filmů, sjednocených autory (cestopisy Hanzelky a Zikmunda), případně výrobcem (zlínské reklamy). Nyní Národní filmový ústav ve spolupráci s Filmexportem vydal záslužný komplet krátkých filmů z 50. ...