Leaving Space aneb Když svůj prostor opouštíme

Leaving Space aneb Když svůj prostor opouštíme

Tisk

leaving space galerie vernonGalerie Vernon za účasti ředitelky Moniky Burian Jourdan a kurátorky Jacqueline Nowikovsky 13. 11. 2012 připravila výstavu prací mladých rakouských a německých umělců.

 

 

Výstava nám představuje mladé umění z Rakouska a Německa, přičemž umělci řeší otázku: „Jaký je vztah mezi člověkem a tím, co ho obklopuje? Mezi tím, co mizí a co přichází?“ Šest mladých umělců z Rakouska a Německa, kteří od 13. 11. 2012 vystavují v Galerii Vernon v Holešovicích, se snaží odpovědět na tuto otázku formou svých obrazů a instalací.

leaving space galerie vernon

Bomby, ale jen z vosku

Víme-li, kde se nachází vydavatelství Grada, pak jsme velmi blízko Galerie Vernon. Za základ výstavy Leaving Space považujeme figurativní malbu, kterou jsme doplnili dvěma sochařskými instalacemi. Za prvé: instalací „Voskové bomby“ od Rakušana Richarda Reisenbergera symbolizujeme křehkou rovnováhu mezi mírem a válkou, a za druhé: instalací „Glowing“ od Leny Alexandry Stritterové se zaměřujeme na světlo a zrak. Malými otvory v keramických žárovkách necháváme pronikat světlo, čímž vzniká minimalistická podívaná.

leaving space galerie vernon

Neustále se mění prostor, nemůžeme obývat stále jedno místo

„Rozhodla jsem se vybrat právě tyto umělce, protože síla jejich děl je veliká a jsou schopni popsat stav současného světa prostřednictvím výtvarného vyjádření. Práce Richarda Reisenbergera jsou politické, Barhard Buff se zabývá sociálními dopady současné ekonomické situace a práce Paula De Floriana, Ferdinanda Melichara nebo Katji Gürtlerové reflektují existencionální otázky,“ vysvětluje kurátorka výstavy Jacqueline Nowikovsky z Rakouska. „Umělci ukazují, že není možné obývat nějaké místo po určitou stálou dobu a že prostor se neustále mění. Všechna díla zdůrazňují křehkost našeho okolí a samotné naší existence,“ dodává.

leaving space galerie vernon

Intimní videoart

V Galerii Vernon je zároveň možnost zhlédnout intimní videoart od izraelské fotografky Roni Ben Ariové, ve kterém reflektuje vzpomínky na své dětství. Vyfotografovala staré součástky z tkalcovské dílny jejího otce a později z nich seskládala políčka filmu. Video doprovází autorčina ručně vyrobená zavěšená instalace.

leaving space galerie vernon

Pro úplnost

Galerii Vernon založila v roce 2001 Monika Burian Jourdan, ředitelka galerie. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti.

leaving space galerie vernon

Galerie Vernon
U Průhonu 22
Praha 7 - Holešovice
Otevřeno: středa - sobota od 13:00 do 18:30 hodin.
www.galerievernon.com
www.facebook.com/VernonGalerie

Zdrof foto: Galerie Vernon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zahnízdila jsem se na chalupě a více méně odjíždím jen za prací, říká Petra Janů

petra janu200I když v minulém roce slavila kulatiny a padesát let na scéně, také jí vyšlo retrospektivní dvojalbum a v televizi měl premiéru dokument, pořád má co dělat. Ale taková je už Petra Janů a ani letos se nic zásadního nezměnilo. Pořád ji to baví ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Želechovské umění do Chicaga aneb připravme Marka Hubáčka o všechny vlasy!

mar 200Tento článek vám představí umělce Marka Hubáčka. Z Želechovic, malé vesničky u Zlína do Chicaga, tak dlouhá cesta čeká jeho obrazy, pokud se mu a jeho přátelům podaří vybrat částku 3 450 $ na portálu Kickstarter.co...


Literatura

Když česká detektivka, tak jedině Rychlopalba Štěpána Kopřivy

kopriva 200Štěpán Kopřiva na mě v české moderní literární tvorbě působí docela jako chameleón- nejen že překládá z angličtiny, píše kvalitní řežby a scifárny, ale i fantasy, nyní se dokonce pustil do boje s detektivkou. Jak dopadl jeho nejnovější počin, dete...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně každé léto už čtrnáct let poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letn...

Film

Film Tělo Duše Pacient nově na YouTube

Tělo-duše-pacient PJak oznámit pacientovi, že jeho diagnóza je vážná? Jak uklidnit matku, jejíž dítě kolabuje? Jak se dokázat rozhodnout v krizové situaci? Lékařská profese vyžaduje nejen detailní znalost diagnostických a léčebných postupů, ale také os...