V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

V umění volnost – Umělecká beseda slaví 150 let své existence

Tisk

umelecka beseda200Výtvarný odbor Umělecké besedy pořádá u příležitosti 150. výročí založení Umělecké besedy, nejstaršího a bohatou šíří svého působení i nejvýznamnějšího uměleckého spolku v českých zemích, v barokním Clam-Gallasově paláci v Praze výstavu prezentující díla jeho současných členů nazvanou V umění volnost, která potrvá až do 19.května 2013.

 

Ve třech odborech Umělecké besedy - literárním, výtvarném a hudebním – se pod heslem V umění volnost a v duchu nadšené vzájemnosti a svobodomyslné tolerance sdružily roku 1863 přední osobnosti české kultury (Bedřich Smetana, Josef Mánes, Karel Jaromír Erben, Vítězslav Hálek, Jan Evangelista Purkyně aj.), aby daly po útlumu českého politického, společenského, tedy i spolkového života v 50. letech 19. století najevo novou ctižádost: zbavit české umění - a kulturní prostředí vůbec - provincialismu, dát mu evropský rozměr.

umelecka beseda0

Výstava V umění volnost, pojmenovaná podle zakladatelského hesla spolku, navazuje na tradici dlouholeté a bohaté výstavní činnosti Výtvarného odboru Umělecké besedy. Vystavuje zde šedesát devět členů a hostů VOUB všech současných uměleckých generací. Je vystaveno kolem sta děl – obrazů, kreseb, soch, plastik, reliéfů, fotografií i autorských tapiserií. Pro členství ve Výtvarném odboru současné UB není určující příslušnost k jedné generační vrstvě ani sdílení jednotného „programového“ tvůrčího názoru. Naopak jedním z hlavních charakteristických rysů je nyní, stejně jako v době založení, tolerantní přátelské prostředí, v němž se mohou setkávat umělci různých generací, disciplín a stylového zaměření.

umelecka beseda1

Výstava představuje nejen historické připomenutí jedinečné tradice Umělecké besedy, ale (snad především) i reprezentativní pohled na kvalitu a rozmanitost současné podoby VOUB. Zde, v širokém lidském a uměleckém rozpětí, nachází autoři narození ve dvacátých letech dvacátého století prostor pro vzájemný, citlivě nastavený dialog s dalšími generacemi včetně té narozené až v letech osmdesátých, a to v inspirativních sálech Clam-Gallasova paláce.

umelecka beseda2

Mezi vystavujícími autory jsou mj. Olbram Zoubek, Ivan Ouhel, Karel Malich, Jaroslav Šerých, Adriana Šimotová, Daisy Mrázková, Mikoláš Axmann či Vladimír Kokolia.

umelecka beseda3

V umění volnost
Datum a místo konání: 21.3. – 19.5.2013, Clam-Gallasův palác, Husova 20, Praha 1
otevřeno denně kromě pondělí od 12 do 18 hodin, vstup zdarma
Pořadatel: Výtvarný odbor Umělecké besedy
Koncepce a realizace výstavy: Richard Drury a výbor VOUB

Zdroj foto a informací: umeleckabeseda.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Byt vám prosvítí obrazy

Jandejskova 200Obraz, který prosvítí byt, nemusí být drahý. Ve smíchovské Galerii Evy Jandejskové (Preslova 2, Praha 5) je pestrý výběr. Obrazy si tam můžete vybrat osobně, chystány jsou i nové internetové stránky. Cena je na domluvě. Pokud se vám zalíb...


Literatura

Punisher: Barracuda

punisher 200Akce, sex, násilí! Hlavní tři prvky vyskytující se v šestém pokračování série o Punisherovi. Náš slavný zmrdobijec se v této části své cesty dostane z New Yorku až do sluncem oděného Miami. Jeho úhlavním nepřítelem je drsnej za...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...