Navštivte výstavu fotografií Rudolfa Koppitze v Moravské galerii

Navštivte výstavu fotografií Rudolfa Koppitze v Moravské galerii

Tisk

rudolf kopipitz200Až do 7. července 2013 můžete v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně navštívit výstavu rakouského fotografa Rudolfa Koppitze (1884-1936). Koppitz byl jedním z nejvýznamnějších rakouských umělců českého původu.




Koppitz začínal kariéru zakázkového fotografa v malých ateliérech. V roce 1912 opustil svět profesionální ateliérové fotografie a rozhodl se pokračovat ve vzdělání v Grafickém vzdělávacím a výzkumném ústavu ve Vídni. Zde se také záhy naučil pracovat se složitými technikami ušlechtilého tisku, jako jsou gumotisk a bromolejotisk. Tyto techniky jsou zvláštní především tím, že využívají fotografické postupy, při nichž se barvy aplikují na kreslicí papír, takže výsledný snímek vypadá spíše jako obraz, a ne jako obyčejná fotografie. Jeho první práce byly ovlivněny Gustavem Klimtem a japonským uměním.

Nejvýznamnější z díla Rudolfa Koppitze jsou jeho inscenované, často mnohafigurální akty plné symbolických odkazů. Jeho intenzivní zájem o lidské tělo se začal projevovat teprve po roce 1923, kdy se oženil s Annou Arbeitlang. Pomohla mu získat větší uměleckou sebedůvěru a úzce s ním spolupracovala na fotografické sérii Studie pohybu a řadě autoportrétů – aktů.

rudolf kopipitz3

Koppitz si záhy vypracoval svůj vlastní nezaměnitelný styl, pro nějž byla charakteristická sebestředně melancholická póza a výrazná symbolická gesta. Byl také velký perfekcionista a velmi dbal na to, aby jeho modely vynikaly fyzickou krásou – ty ženské nacházel mezi tanečnicemi a baletkami.

Vedle aktů si také zaslouží pozornost i Koppitzovy fotografie krajiny a záběry ze života venkovských obyvatel. Jeho tvorba byla silně ovlivněna stylem secese, nebyl vnímán jako progresivní moderní umělec, naopak se řadil mezi konzervativní tvůrce, kteří se drží určitých tradic.

rudolf kopipitz2

Jeho díla jsou charakteristická důrazem na formu, hru světelných linií a ploch a na práci se stínem. Na fotografiích můžeme obdivovat především vhled do lidské duše, smysl pro harmonii a precizní kompozici.

Koppitzovu vůbec první monografickou výstavu v České republice připravila rakouská historička fotografie Monika Faber a kurátorka Petra Medříková. K příležitosti výstavy bude vydána i česká publikace s přehledem díla Rudolfa Koppitze.

rudolf kopipitz1

Foto: Kateřina Houfková pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Lišková Mašková: Při výrobě šperků experimentuji

archiv Jaroslava Lišková MaškováMiluje barvy a ráda recykluje netradiční materiály. Šperky dělá například z kávových kapslí. Při výrobě používá drátky, látky, lana, PET lahve a zbožňuje proces jejich přeměny v originální...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

INGRID – symbol úspěchu českého sklářského designu

altMuzeum skla bižuterie v Jablonci nad Nisou v současné době představuje kolekci mimořádně komerčně úspěšného českého sklářského designu mezi světovými válkami. Vůbec poprvé je na jednom místě k vidění největší muzeální i soukromá sbírka uni...


Literatura

Jak pan Spejbl prášil: Proleťme se na kouli jako Baron Prášil

jak pan spejbl prasilNově vydaná kniha „Jak pan Spejbl Prášil“, kterou vydalo Nakladatelství Fragment, je dílem Mikiho Kirschnera a Heleny Štáchové. Kniha vznikla na základě ste...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Jak naše pradědečky a prababičky vábily pohyblivé obrázky

kinematografie 200Sotva bychom dnes nalezli pamětníka, jenž by na základě vlastní zkušenosti dosvědčil, jak vyhlíželo promítání filmů před první světovou válkou, jaký vztah se k nim tehdy prosazoval a z čeho všeho byly pohyblivé obrázky, samozřejmě č...