Výstava Jana Calábka: Věda, film a umění k potěše včel, básníků a botaniků

Výstava Jana Calábka: Věda, film a umění k potěše včel, básníků a botaniků

Tisk

calabek200Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně uspořádalo výstavu Jana Calábka, brněnského profesora botaniky, ale především průkopníka vědecké kinematografie světového významu.

 

 

Autorka výstavy Pavlína Vogelová se zaměřila na dnes již téměř zapomenutého autora Jana Calábka a na výstavě shromáždila deset jeho videosnímků, které zachycují detailní záběry. Přibližují nám pohled na život přírody ve zrychlených videosekvencích.

Calábkovy filmy dokládají vztah vědce k zobrazovacím technikám fotografie, filmového záznamu a experimentu s obrazem. Výstava Moravské galerie je koncipována jako celek složený z mozaiky přístupů autora k časosběrné vědecké kinematografii s primárním zaměřením na filmový obraz. Expozice nabízí 10 filmových záznamů z let 1947-1972. Jeden z nich s názvem Vliv giberelinu na růst a pohyb rostlin (1961) je prezentován ze 16mm projektoru, dalších 9 časosběrných záznamů je promítáno z digitálního přepisu původních 35mm filmů.

calabek1
Za pozornost stojí hlavně první Calábkův dochovaný časoměrný film Starý smrk vypravuje z roku 1947. Jedná se o pozorování růstu smrku od fáze klíčícího semene až do jeho zralosti. Natáčen byl v exteriérech v lesích na Valašsku i v ateliéru. Jedná se o autentické vizuální zachycení mikrodějů rostlinných životních dramat a základních zákonů přírody.

calabek2

Osobnost Jana Calábka – vědce, botanika, pedagoga a v neposlední řadě filmaře a experimentátora, je spjata nejen s prostředím brněnských středních a vysokých škol, ale i s dějinami české vědecké kinematografie.

Calábkova časosběrná metoda natáčení života rostlinné říše získala významné mezinárodní renomé. Během jeho tvůrčí filmové práce se mu dostalo řady významných ocenění jak doma, tak i v zahraničí a jeho jméno bylo v roce 2003 zapsáno na seznam významných kulturních výročí UNESCO.

calabek3

Jan Calábek: Věda, film a umění k potěše včel, básníků a botaniků
Autorka a kurátorka: Pavlína Vogelová
Kdy: 26. dubna 2013 – 28. července 2013
Kde: Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Kateřina Houfková pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava v kutnohorském muzeu stříbra zachycuje počátky fotografie. Unikátní snímky jsou na kovu, skle i plátně

kdyz vyleti ptacek200Když vyletí ptáček – nejstarší fotografické techniky ve sbírce Českého muzea stříbra. To je název nové výstavy věnované počátkům a pozoruhodné historii fotografie. Výstava na Hrádku v Kutné Hoře začíná 27. října a potrvá do 27. l...


Literatura

Asfaltoví andělé – když víra zachází až příliš daleko

andele perexSvět se vlivem globalizace (jakoby) zmenšuje, to pociťuje asi každý z nás. Jeden by si mohl myslet, že když lidé žijí v multikulturních prostředích, že začnou být více tolerantní a otevření. Praxe ale tuto domněnku úplně nepotvrzuje. Například n...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.