Se Zdeňkem Burianem na cestě do pravěku

Se Zdeňkem Burianem na cestě do pravěku

Tisk

vystava perexVe výstavních prostorách Suchardova domu v Nové Pace je až do poloviny září přístupná výstava ilustrací Zdeňka Buriana ke knihám Eduarda Štorcha. Exponáty pocházejí ze sbírek muzea v Hořicích. Obrazy pravěkých a dávno vyhynulých monster fascinovaly v dětském věku snad každého z nás.

 

 

Eduard Štorch, český pedagog, spisovatel a archeolog, byl zajímavá a všestranná osobnost. Proslul svými díly, situovanými nejčastěji do období doby kamenné a bronzové. Jeho knihy jsou živé dodnes. Napsal na 80 knih.

Život a dílo známého ilustrátora
Burianova talentu si všimli již na základní škole; ve 14 letech byl přijat na Akademii výtvarných umění, přímo do druhého ročníku. Na škole vydržel ale pouze necelé 2 roky a už v šestnácti letech se začal živit jako ilustrátor. Ilustroval především dobrodružnou literaturu. Mezinárodního uznání se mu dostalo za rekonstrukce vymřelých zvířat a rostlin, kterým se věnoval ve spolupráci s předními odborníky.

vystava1

Dílo Zdeňka Buriana je velmi rozsáhlé. Vytvořil asi 10 000 děl jako ilustrace. Kromě toho vytvořil značné množství děl v rámci tzv. volné tvorby (od rozměrných olejů až po malé kresbičky do památníčku). Snažil se, aby jeho dílo bylo přístupné každému. Ilustroval česká vydání kolem 500 knih a navrhl 600 knižních obálek. S paleontologem Josefem Augustou spolupracoval na mnoha paleontologických rekonstrukcích pravěkých zvířat a prehistorických krajin. Známé jsou zejména jeho obrazy dinosaurů, mamutů i prvních lidí. Výstava Burianových kreseb v novopackém Suchardově domě je otevřena denně mimo pondělí v 8.30 - 12.30, 13 – 16.30, a to až do 15. září.

vystava2

Foto: autor článku 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ecce Homo - Theodor Pištěk aneb krásná auta a motorky miluje dodnes

theodor pistekMotto (1984): „Miluji prostor – nekonečnou oblohu, utěšující oblaka a horizont, který vyzývá k překročení. Proto mi už nestačí iluze a vystoupil jsem z plochy obrazu.“
Theodor Pištěk

...

Literatura

Děravá Čínská zeď a vraždy způsobily poprask! Soudce Ti zasahuje

Poprask perexFrancouzský romanopisec Frédéric Lenormand zpracoval další napínavý příběh soudce Ti. Tentokrát jej nechá cestovat na západní okraj čínské říše, aby dohlédl na opravy poškozené zdi a vyřešil problémy s tím spoje...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...