Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

Tisk

otakar-nejedly 200Chystáte-li se v těchto dnech do Roudnice nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit zdejší Galerii moderního umění. Probíhá tam výstava obrazů malíře Otakara Nejedlého. Expozice nazvaná „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ rozhodně stojí za to a neměla by uniknout Vaší pozornosti.



Otakar Nejedlý se narodil v roce 1883, a přestože procestoval kus světa, nejlépe se cítil doma v Roudnici. Dokládá to jeho vzpomínková kniha „Dětství a chlapectví na Podřipsku,“ která vyšla v roce 1940 v nakladatelství Českomoravský kompas. Odkaz tohoto slavného rodáka si roudnická galerie připomíná již poněkolikáté.

Aktuální výstava s názvem „Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky,“ mapuje tvorbu Otakara Nejedlého od počátku 20. století do konce první světové války. Nudit se určitě nebudete! Nejedlý totiž v tomto období prodělal rozsáhlou uměleckou proměnu – potýkal se s impresionismem, kubismem i expresionismem. Galerii se podařilo tento unikátní vývoj skvěle zachytit. Částečně i díky spolupráci s Východočeskou galerií v Pardubicích.

otakar-nejedly

Prostřednictvím desítek obrazů se můžete podívat nejen do zahraničí, ale také na český venkov, na kterém se malíř léčil z malárie. Na své si přijdou i historikové – vystavené jsou totiž také publikace, které o Otakarovi Nejedlém dosud vyšly.

Unikátní výstavu o talentovaném malíři, který nikdy nezapomněl na svůj rodný kraj, můžete v roudnické Galerii moderního umění navštívit až do 15. září.

otakar-nejedly 2

Zdroj foto: M. Deverová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petr Hloušek oslaví jubileum výstavou

hlousek 200Kmenový grafik a scénograf Městského divadla Brno Petr Hloušek oslaví v neděli 1. května 2022 své padesáté narozeniny a následně v úterý 3. května v 16.00 hodin bude ve foyer Hudební scény MdB vernisáží zahájena výstava, již budou tvořit scény, kter...


Literatura

Vyhrát v loterii se někdy nevyplácí

jen moje stesti200Jen moje štěstí je název knihy od oblíbené britské spisovatelky Adele Parksové. Má podtitul Co když vyhrát znamená vše ztratit?

 

...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...