Doprovodný program festivalu SIGNAL

Doprovodný program festivalu SIGNAL

Tisk

200signalFestival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.

 

Významnou událostí proto bude mezinárodní konference Světlo pro naše města 2014, kterou pořádá SIGNAL festival ve spolupráci s firmou Philips. Tato odborná konference si klade za cíl na profesionální úrovni otevřít témata veřejného osvětlení ve městě, architektonického světelného designu, nových technologií v osvětlování architektury a veřejného prostoru. Konference je určena primárně architektům, urbanistům a světelným designérům, sekundárně pak široké veřejnosti se zájmem o umělé osvětlení urbánního veřejného prostoru. Na konferenci vystoupí Tapio Rosenius, špičkový světelný designer původem z Finska, designer, urbanista a sociolog Marco Bevolo, polský architekt Michal Kaczmarczyk či srbská světelná designérka Jovana Cvetkovic.
V rámci doprovodného programu pro veřejnost se uskuteční řada workshopů zaměřených na kreativní práci se světlem. Určeny budou nejen umělcům profesionálům, ale i rodinám s dětmi nebo studentům umění z nejrůznějších oborů – fotografie, scénografie, multimediální tvorba, architektura či film.

signal1

Například muzeum Karla Zemana uspořádá dva koncerty Clarinet Factory pojaté jako jedinečný audiovizuální zážitek pod širým nebem, kdy laguna Čertovky bude zabydlena nejrůznějšími motivy z filmů Karla Zemana.

Hladinu Vltavy budou během festivalu po setmění brázdit parníky Pražské paroplavební společnosti. Speciálně nasvícen bude parník Vyšehrad, který letos slaví 75. výročí. Komentované plavby za světlem nabídnou nevšední pohled na postupně rozsvěcované památky na potemnělém břehu řeky. Plavby za světlem vznikají v úzké kooperaci se společností Eltodo, která dodává festivalu nejen nezbytnou tmu, ale i klíčový technický servis při instalování uměleckých děl v ulicích Prahy.

signal

Tančící dům se pokusí roztančit doprovodnou světelnou instalací společnost Philips. Speciální video-mapping zažije i oficiální vůz festivalu Volvo na Palachově náměstí. Kdo bude natolik inspirován festivalovou atmosférou a podnícen k uměleckému projevu, bude se moci vyřádit na workshopu Light Painting. Malování světlem bude určeno i pro rodiny s dětmi a každý účastník si odnese výsledky své práce se světlem s sebou na památku.

Festival světla SIGNAL proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013. Pro více informací o festivalovém dění a doprovodném programu sledujte www.signalfestival.com, Facebook http://www.facebook.com/SignalFestival či Twitter https://twitter.com/signalfestival.


Foto: Michal Ureš a Mitch Kern


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zbyněk Sekal: Skládané obrazy a schránky aneb bez nároku na vnější odezvu

zbynek sekal topicuv salonSpolečnost 1. Art Consulting Brno – Praha a Společnost Topičova salonu nainstalovaly v prostorách Topičova klubu docela neobvyklou výstavu materiálových reliéfů a schránek, které Zbyněk Sekal v...


Literatura

Neekonomické otázky Lenky Farkačové

Neekonomicke otazky perexNakladatelství Grada vydává populárně naučnou knihu mladé ekonomky Lenky Farkačové Neekonomické otázky. Po Neučebnici ekon...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...