Festival současné fotografie FOTOEXPO 2013

Festival současné fotografie FOTOEXPO 2013

Tisk

200vytV sedmi lokacích pražských Holešovic se uskutečnil historicky první ročník jednodenního veletrhu a festivalu současné fotografie Fotoexpo2013. Událost byla určena jak pro fotografy-profesionály, tak pro laickou veřejnost.

 

 

 

 

Hlavními lákadly prvního ročníku této události byla zvučná jména fotografů, jako například držitel prestižního titulu Master QEP Ladislav Kamarád, držitel titulu QEP Jan Pohribný, ateliérový fotograf s nezaměnitelným rukopisem Jan Saudek, publicista Ondřej Neff, autor autentických černobílých snímků ze severních Čech Ibra Ibrahimovič, mistr černobílé fotografie Adolf Zika, relativně mladý fotograf Martin Stranka, který se zaměřuje především na autoportréty, či populární český zpěvák Dan Bárta se svou vášní pro fotografování vážek.

Uplatnění na festivalu našly i fotografie z cest, které prezentoval například Michael Fokt, fotograf časopisu Lidé a Země, nebo Renata Menclová, která představovala fotografie ze své cesty po Peru. Světové fotografické lokace návštěvníkům představil Ladislav Kamarád.

vyt2

Celý festival probíhal najednou v sedmi budovách v pražských Holešovicích, a to v prostorách divadla La Fabrika, Rock Opery, tanečního klubu Mecca, hotelu Extol Inn, ExpoGalerie, kavárny Molo 22 a v obchodním zázemí Megapixelu. Zda toto rozsáhlé rozmístění považovat za šťastný nápad je diskutabilní, jelikož přebíhání mezi jednotlivými lokacemi v rámci dodržení nabitého programu nebylo zrovna úspěšné. V příštím roce bych organizátorům doporučila buď událost uspořádat v menším počtu budov, nebo zvolnit a celý festival rozložit do více dní.
Náplní programu byly ukázky nejnovější fototechniky, možnost praktického vyzkoušení fotoateliéru, fotografické workshopy, dílna bodypaintingu, firemní prezentace a přednášky jednotlivých fotografů.

vyt

V ExpoGalerii měli návštěvníci možnost zhlédnout výstavu tří umělců, a to Rostislava Košťála (výběr ze souboru Retrospektiva), Jiřího Švigy (Rozpálené kameny na Rhodosu) a Jana Hodače (projekt Fabrica bohemica). V prostorech klubu Mecca byla umístěna audiovizuální projekce s fotografiemi například Báry Prášilové, Mila Homoly, Petra Horálka, Jiřího Šubrta, Elišky Fišerové a dalších. Osobně zde vystoupil a odprezentoval svou tvorbu fotograf Enrique Verdugo z Chile.

Světová fotografická tvorba byla také zastoupena výběrem několika prezentací z mezinárodního tvůrčího fotografického festivalu Fotojatka. Sekce FotoFresh patřila naopak začínajícím autorům a studentům uměleckých škol.

Samotní účastníci festivalu se mohli na místě zapojit hned do několika soutěží, jednalo se například o Miss Fotoexpo nebo Fotoexpo Maraton, který probíhal v areálech festivalu a hodnotila se zde především originalita, vystižení tématu a technické zpracování pořízených fotografií.

vyt1

Fotoexpo má podle slov pořadatelů ambice stát se „největším svátkem fotografie“, v tom případě je však třeba na projektu ještě zapracovat. Vítám samozřejmě každou fotografickou událost v českém prostředí a událost Fotoexpo se mi zamlouvala svým nápadem, problém se však objevil v tom, že pořadatelé nejspíše chtěli hned prvním úvodním ročníkem až příliš ohromit. Jelikož se jednalo o první ročník, lze odpustit organizační problémy, kdy přednášky například neodpovídaly programu, doufáme však, že se organizátoři v příštím roce poučí a Fotoexpo bude za rok o to lepší.

Foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavla Koucká: Čeští rodiče mohou být inspirací pro jiné země

Pavla-Pavel-de ti1Pavla Koucká je psycholožka. Pracuje v azylovém domě pro matky s dětmi a ve své soukromé praxi. Dříve působila jako šéfredaktorka časopisu Psychologie dnes. Je spol...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Člověk jako nadbytečný lidský zdroj? Výstava poukazuje na oběti kapitalismu!

stanko200Nadbytečné lidské zdroje, vybombardované město, vyloučení… Na osudy lidí, kteří jsou denně podrobováni těžkým zkouškám ve stávajícím systému, upozorňuje výstava Libuše Staňkové Nezapomínejme na oběti kapitalismu - …minulé, současné i budoucí, která je...


Literatura

Shannarův meč se dočkal nového obalu

shannaruv mec 200Nakladatelství Omega znovu vydalo první díl série o Shannarově meči od amerického spisovatele Terryho Brookse. Připravte se na pořádnou jízdu s lidmi, elfy, trpaslíky či gnómy.

 

...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Jaké to je 154 krát zemřít? Aneb nesmrtelná Červená

cervena200Na Soňu Červenou mám živou vzpomínku. Byla jsem s rodiči v Národním divadle na Čapkově hře Věc Makropulos, kde ztvárnila hlavní roli. Psal se rok 2005. Tenkrát jí bylo osmdesát a mě ani ne dvacet. Po vystoupení jí ministr kultury předal státní vyznam...