MARTIN SALAJKA - HEAVY MENTAL

MARTIN SALAJKA - HEAVY MENTAL

Tisk

heavy mental perexPrvní výstava roku 2014 v uherskohradišťské Redutě představí tvorbu mladého a úspěšného autora, Martina Salajky (1981). Martin je rodákem z Uherského Hradiště, žije a tvoří v Praze a poprvé se svou autorskou výstavou představí i ve svém rodném městě. 

 

Martin se zabývá figurální malbou a grafikou, jeho obrazy jsou emotivně silné a na diváky vždy velmi intenzivně působí. Děj obrazů vtahuje diváka do příběhu, který se zde odehrává. Ve snových a často temných krajinách a interiérech zachycuje lidi, zvířata, můry, sovy i nestvůry a vodníky. 

heavy mental 2

Martin Salajka svá studia započal na Střední uměleckoprůmyslové škole v ateliéru malby, poté pokračoval ve studiu malířství na FaVU v Brně v ateliéru Petra Veselého (2002 – 2005) a své vzdělání zakončil na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru malby 3 Michaela Rittsteina (2005 – 2008). Má za sebou již několik desítek autorských i kolektivních výstav a stejně tak i úspěchů v uměleckých soutěžích, například vítězství v soutěži Arskontakt v roce 2004. V roce 2012 se zúčastnil malířského sympozia Hradišťský plenér, kde zachycoval především krásy vodní i podvodní hladiny v okolí Uherskohradišťska a inspiroval se zejména slepými rameny řeky Moravy. 

Vernisáž proběhne ve středu 8. ledna v 17 hodin. 

heavy mental

Výstava vznikla ve spolupráci Klubu kultury Uherské Hradiště a Galerie Dolmen
a potrvá do 10. února 2014. 

Výstava je přístupná každý všední den od 14. hod. a v době konání kulturních akcí.

http://www.kkuh.cz/cz/akce-martin-salajka-heavy-mental-83

www.galerie-dolmen.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dagmar Smržová: „Chtěla jsem poukázat na to, po čem hendikepované ženy touží“

smrzova 200Dagmar Smržová ve filmu Chci tě, jestli to dokážeš vypráví příběh dívky omezené fyzickým hendikepem, která je ale navzdory tomu plná energie a smyslu pro humor. Touží však především po lásce…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava plná panenek, loutek a medvídků, Doll Prague 2015

doll perex1Poslední listopadový víkend hostí pražský Slovanský dům v Čechách ojedinělou výstavu Doll Prague. Jedná se již o třetí mezinárodní výstavu profesionálních uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy.

...

Literatura

Jak inspiruje Voňavý Inspiromat Kačky Tiché

vonavy-inspiromat 200Povím vám, jak mě inspiroval Inspiromat. V běžném životě. Recepty jednoduché a voňavé. Například, máte doma kousek parmezánu a něco madlí nebo mandlové mouky? Tak to máte společně s vajíčky základ receptu na parádní houstičky ...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....