Fotografka Guna Leite na své Hostině v šumperské knihovně servíruje luxusní menu o dvaceti chodech

Fotografka Guna Leite na své Hostině v šumperské knihovně servíruje luxusní menu o dvaceti chodech

Tisk

Guna perexChřest s holandskou omáčkou, Suši maki, Bouillabaisse, Spaghetti pomodoro, Paella s mořskými plody, Kuře cacciatore, Bouef Bourguignon, Konfitované kachní stehno, Charlotte Malakoff, Čokoládová pěna, Levandulová zmrzlina a další pochoutky.


Tohle není menu luxusní restaurace, ale název děl fotografky Guny Leite. Výstava dvou desítek barevných snímků s názvem Le Festin tedy Hostina je k vidění v prostorách Městské knihovny Šumperk.

Guna 1

Foto: Vladimíra Krejčí: Autorka výstavy Guna Leite (v červených šatech) a knihovnice Kamila Šeligová.

„Cituji vizuální podobu klasických zátiší, kompozici i osvětlení, ovšem v novém konceptuálním kontextu. Každé zátiší jsem poskládala ze surovin podle receptů různých světových kuchyní,“ objasnila autorka, která se při tvorbě nechala inspirovat nejen díly holandských mistrů, ale také vzpomínkami na vlastní studia malby.

Jídlo jako umění
Cyklem Hostina osobitým způsobem reaguje na rostoucí obecný zájem o jídlo a stravování vůbec, o němž svědčí stále se zvyšující počet vydávaných kuchařek, foodblogů, pořadů, časopisů i reality show o jídle. Lidé mají podle Guny Leite radost z „lovu“ neobvyklých surovin a s potěšením posedí u sklenky vína po společné večeři s lidmi, které mají rádi. Jako umělkyni ji okouzluje, z kolika rozmanitých tvarů, barev a vůní se může skládat to, co máme na talířích.

Guna hostina

Foto: Guna Leite
Spaghetti carbonara.

Kručící žaludky mezi spisy klasiků
„Guna se ve své tvorbě věnuje především krajině, proto její nový cyklus překvapil. Kdo výstavu uvidí, nejspíš z knihovny zamíří rovnou do nějaké dobré restaurace, ale já abych teď procházela kolem se zavřenýma očima, jinak mi bude při práci v jednom kuse kručet v břiše,“ posteskla si s úsměvem knihovnice Kamila Šeligová.

Původem lotyšská umělkyně Guna Leite, absolventka oboru fotografie na pražské FAMU, se ve své tvorbě věnuje také grafice. Fotografie však pro ni stále zůstává hlavním vizuálním jazykem. Ve svých projektech tematicky reflektuje okolní dění, zachycuje krajinu, zákoutí města nebo osobní prostor, zajímá ji práce se světlem a s předměty.

guna hostina-2

Foto: Guna Leite
Chřest s holandskou omáčkou.

Hostina v prostorách Městské knihovny Šumperk

Na vizuální Hostině Guny Leite mohou návštěvníci Městské knihovny Šumperk hodovat až do 18. června.

Výstava je prodejní. Lze pořídit signované autorské výtisky s paspartou ve formátu 50 krát 70 centimetrů z limitované edice deseti kusů v ceně 2000 korun. Reprodukce ve formátu A4 autorka nabízí za 500 korun. Náhledy snímků jsou k vidění na adrese: http://gunaleite.com/personal/le-festin-2013-ongoing/picture-571.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Umělecká výstava Kuráž 2 v Galerii Lapidárium přináší rozmanitost

Lapidarium foto 2Sdružení nezávislých umělců pořádá uměleckou výstavu Kuráž 2, tato prodejní výstava je volným pokračováním úspěšné výstavy Kuráž, která se v roce 2015 uskutečnila v Kafkově domě. Výstava byla otevřena v úterý 4. června, ukončena bu...


Literatura

Děravé paměti Michala Viewegha

Děravé paměti 100Michal Viewegh v letošním roce oslavil kulaté 60. narozeniny a u té příležitosti si nadělil i knižní dárek v podobě autobiografie s názvem Děravé paměti. Podtitul Šedesát báječných let pod psa potom mluví za vše.

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Šimon a Matouš nikdy nezestárnou a budou bavit ještě mnoho generací

Film Šimon a Matouš jedou na riviéru (1975) byl ve své době velmi populární a podepsal se na duši nejednoho malého rváče. Proč je mlácení a urážení lidí taková legrace, těžko říci. Oba hrdinové totiž narazí na šéfy mafie, kteří jsou sice mocní a n...