Detox s raw stravou. Jaké má výhody a proč zařadit “zelený den“?
Reklama
Banner
Banner

Detox s raw stravou. Jaké má výhody a proč zařadit “zelený den“?

bistRAWeg Stanislav Petricek  perexDetox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

 


„Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamražování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.


Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí. „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce, zeleniny a raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem,“ vyzývá Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

bistRAWveg bedynka


Výhody raw stravy
Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, na váhový úbytek v desítkách kilogramů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, zkrátka „sbohem všem lékům“. Výhody jsou i ekonomické, ušetříte za plyn či elektriku. Příprava salátu, umixování smoothie, dipu, omáčky či pomazánky zabere pár minutek a spotřeba elektřiny je minimální. Nespornou výhodou je jednoduchost přípravy.  Velikou výhodou raw stravy (pokud to ovšem s množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „20“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.


Nedostatky
Nevýhodou je určitě nátlak okolí. Přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo musíte často vysvětlovat, proč s nimi nejdete na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně.

bistRAWeg Stanislav Petricek

Stanislav Petříček


„Je důležité si uvědomit, že váš mozek vnímá jablko jako svačinu, ne plnohodnotné jídlo jako je oběd nebo večeře. V bistRAWveg proto jídla nabízíme nejen chutná, ale i pro náš mozek visuálně plnohodnotná jídla,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.


Začněme přemýšlet nad tím, co vůbec jíme. Internet je dnes plný různých naprosto rozporuplných názorů, ale musíme si vybrat a postupně si uvědomovat, co nám pomáhá. Nezapomeňme, že každý jsme originál a máme jen tu svou vlastní cestu.


Více informací získáte na webu www.bistrawveg.cz

Zdroj foto: TZ


 

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Hledat

Čtěte také...

9. ročník VEGEFESTu – festivalu soběsta(te)čnosti se uskuteční 27. - 29. září 2019 na Vyšehradě

vegefest perex1Festival VEGEFEST po sedmi letech existence dokončil proměnu z festivalu zaměřeného primárně na stravování na festival věnovaný udržitelnému a soběstačnému způsobu života. Hlavním cílem posledních dvou ročn...


Literatura

Soudní drama Nevědomý svědek: vtip a spravedlnost pro černého muže

nevedomy svedek Gianrico CarofiglioChutnou lehkou jednohubkou na jedno (nejen) prázdninové odpoledne je novinka nakladatelství Host Brno, Nevědomý svědek, z pera Itala Gianrica Carofiglia. Kniha v...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...