Polévky ze Svatojánu

Tisk

polevky ze svatojanu 200V únoru vyšla pod hlavičkou nakladatelství Motto další kuchařská kniha Evy Francové, tentokráte s názvem Polévky ze Svatojánu. Podle ročních období nám autorka vybrala zdravé zeleninové polévky, na které se vám prostě budou sbíhat sliny!


Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Už hřejivá obálka ve žluté barvě s obrázky zeleniny příjemně pohladila po duši a za obálkou, grafickou úpravou a sazbou je jeden člověk – Jiří Franc. Opět mě potěšilo logické rozdělení receptů podle ročních období. Je to důvtipné jak po stránce sezónních potravin a navíc to ke konceptu kuchařky sedne jako ulité. Kvituji s povděkem také fakt, že autorka vaří pouze zeleninové polévky, vybírá zdravé suroviny a dokáže skombinovat nečekané chutě.

Jaro se nese ve znamení probuzené přírody a jeho vlajkovou lodí budou pravděpodobně bylinky. V této sekce mě asi zaujalo nejvíce polévek, třeba Cuketová s kešu krémem, který prý chutná jako veganská varianta sýru, smetany či zakysané smetany. Inspirativní! Rozhodně se těším, jak vyzkouším Kopřivačku, jelikož chuť kopřiv mám ráda a mladé rostliny jsou velmi zdravé. Zbožňuji chřest, takže vyzkouším i chřestovou polévku paní Francové nebo třeba odvážnou kombinaci v Polévce z fazolí a cukety. Co naopak moc nemusím, to jsou miso polévky.

Léto znamená období sklizně ze záhonů a čerstvá domácí zelenina může být na stole každý den, tak proč toho nevyužít! Sliny se mi sbíhaly třeba u Květákové polévky s rajčaty a rýží nebo mě zaujalo spojení cukety a pórku a k tomu jako ozdoba opečené uzené tofu. Mňam!

polevky ze svatojanu spaldova

Z podzimu, kdy nás čeká sklizeň kořenové zeleniny a hlavně dýní mě nenechala chladným Polévka z dýně a jedlých kaštanů. Neobvyklé chutě přináší též třeba Westfálská polévka nebo Zelná polévka s čočkou. Tuto kuchařku beru jako studnici nápadů a jsem ráda, že existuje někdo, kdo propaguje zdravou a domácí kuchyni.

Zima se s námi loučí polévkami, které nás pohladí po těle i po duši. Nejzvláštnější mi přišla Zarathustrova bramborová polévka, která v sobě obsahuje vlašské oříšky. Nevlídnému zimnímu období kralují hutnější polévky, které ve spojení s domácím chlebem hravě nahradí hlavní chod. Rozličné polévky lze uvařit tak, že se jich člověk plnohodnotně nají, zažene hlad i žízeň a ještě si pochutná.

Polévky, to nejsou jen vývary! Paní Francová nám předkládá celou řadu netradičních polévek a zvláštních kombinací zdravých surovin, že si musí vybrat snad každý. Doporučuji všem, kteří se starají o to, co jedí a kteří jedí, aby žili zdravě!

polevky ze svatojanu

Název: Polévky ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49410929/polevky-ze-svatojanu/


 

Zobrazit další články autora >>>