Perfektní dárek ke stým narozeninám

Perfektní dárek ke stým narozeninám

Tisk

sloni200Vybírat dárky může být rok od roku těžší. Lidé totiž postupem času nabydou všechno, co potřebují a chtějí. Zvlášť, když jim je sto let. Přeje se pevné zdraví, bez něj by nešlo nic, ale co dále? Miroslav Zikmund, český světoběžník, dostal ke svým úctyhodným narozeninám nové vydání knihy Sloni žijí do sta let.

 

 

Cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund spolu vyjeli objevovat Srí Lanku hned dvakrát během šedesátých let minulého století. O svém putování po Srí Lance vydali knihu Cejlon - ráj bez andělů (kniha vyšla však až po sametové revoluci, oba cestovatelé byli tehdy v politické nemilosti). Při druhé cestě tehdy oslavil Miroslav Zikmund padesát let.

Potřetí se na Srí Lanku podíval Miroslav Zikmund v roce 2000. Tentokrát v doprovodu Petra Horkého a Miroslava Nápady, Jiří Hanzelka nebyl v dobré zdravotní kondici. Cestovatelé projeli ostrov a připravili setkání se starými známými pana Zikmunda. Své zážitky a postřehy přenesli do knižní podoby, která vyšla o dva roky později pod názvem Sloni žijí do sta let.

Petr Horký a Miroslav Náplava, kteří se s oběma legendárními cestovateli seznámili, následně společně s panem Zikmundem a Vladimírem Krocem napsali knihu Století Miroslava Zikmunda, které předcházel Horkého stejnojmenný dokument.

A protože společný pobyt na Srí Lance byl pro Petra Horkého i Miroslava Náplavu mimořádný zážitek, přemýšleli, jak by mohli překvapit jejich zkušeného cestovatelského parťáka k jeho neuvěřitelným stým narozeninám. Rozhodli se znovu vydat knihu z jejich srílanské expedice a připomenout tak i tímto způsobem osobnost Miroslava Zikmunda a ve vzpomínkách i Jiřího Hanzelku.

Kniha obsahuje velké množství fotografií, takže i když čítá 264 stran, můžete ji přelouskat během víkendu.  V knize také najdete QR kódy, které vás nasměrují ke krátkým videím. V tak srdečném počinu nelze nic kritizovat.

Nejen sloni tedy žijí do sta let a my za naši redakci přejeme panu Miroslavu Zikmundovi jen to nejlepší a pevné zdraví!

sloni
 
Sloni žijí do sta let
Autoři: Miroslav Zikmund, Miroslav Náplava, Petr Horký
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Hodnocení: 100 %                                    
Zdroj foto: www.jota.cz
www.jota.cz/sloni-ziji-do-sta-let


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Mišík: Návrat Flamenga s mým tátou byla ta nejúžasnější věc, co se mohla stát.

adam misik200Adam Mišík je zatím pro většinu lidí jméno méně známé. Patnáctiletý chlapec, který se na svoji životní cestu připravuje od píky a váží každého kroku. Žongluje s pěti míčky, škola, přátelé, rodina, hudba, herectví a všechno drž...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Sny jako řeč duše

Sny jako řeč dušeOpět téma, které zajímá nejen odborníky z řad psychoterapeutů a pomáhajících profesí, ale i zájemce o seberozvoj, psychologii a ezoteriku. Výklad snů odnepaměti fascinoval nás všechny, kterým se zdají sny a i ty, kteří si své sny nepama...


Literatura

Nejsem z ledu

nejsem z ledu 200V červenci vyšel u nakladatelství Ikar mrazivý detektivní příběh Anne Frasierové Nejsem z ledu, který pochází ze série Tajemství detektiva Jude Fontaineové a nese pořadové číslo tři. Čtenáře čeká neobvyklý případ pro detektivy a ješt...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Kult hákového kříže: herecký koncert Edwarda Nortona

kult hakoveho krize dvdFilm Kult hákového kříže (1998) je velmi dlouhý a plný rozporuplných osudů. Už od svého vzniku je označován jako nejlepší svého druhu. Ukazují se v něm stále aktuální nejniternější příčiny všech problémů...