Navždy první; příběhy legendárních československých horolezců, které přečtete jedním dechem.

Navždy první; příběhy legendárních československých horolezců, které přečtete jedním dechem.

Tisk

navzdy-prvniObsáhlá kniha s příběhy dvaceti čtyř československých horolezců a horolezkyň, kteří se zapsali do naší historie. Název napovídá, že každý z nich učinil nějaký prvovýstup, díky němuž zůstane nezapomenut. Úvod knihy napsal Marek Holeček, současný významný horolezec.

Martin Krejsa odvedl neskutečnou práci, kterou musel dělat srdcem, což jde poznat na výsledku. Každé vyprávění lze přečíst jedním dechem, je zajímavé a prolínají ho rozhovory, které celý text zpestřují. U každého protagonisty se dozvíme, jak k lásce ke skalám a k horám přišel. Na konci jednotlivých příběhů uvidíme medailonky s fotografiemi a také precizně vypsané výstupy a prvovýstupy horolezce.

Kniha začíná horolezci válečného období narozených před rokem 1930 a je rozdělena chronologicky do několika částí. Válečné období lezci trávili především v českých skalách, ve kterých trénovali na Tatry. Později se všichni chtěli dostat do Alp nebo na Kavkaz a Tatry byly tréninkovým prostorem. Poté přišel Hindúkuš a Himálaj, poslední meta. A tímto je kniha zakončena, prvními výstupy na osmitisícové vrcholy. Schválně, který z nich byl pro Čechoslováky první?

Krásné fotografie jsou dílem Viléma Heckela, Bohumila Svatoše, Josefa Kývaly a Petra Piechowicze. Staré černobílé snímky, jako ten na obálce, jsou opravdu úchvatné. Na konci knihy je několik příloh, například klasifikační stupnice volného lezení nebo historie přechodu hlavního hřebenu Vysokých Tater.

Když se podívám na konci knihy do obsahu, uvidím pod jednotlivými jmény stručný popisek. Každý do jednoho začíná podobně: Významný český horolezec,… Jedna z nejvýznamnějších postav ženského výškového lezení,… Jeden ze zakladatelů extrémního horolezectví,… Přední moravský horolezec,… A s těmi všemi máme čest se seznámit, protože se s námi podělili o své životy, i když je to někdy stálo dost přemlouvání, neboť někteří na své mrtvé kamarády již nechtěli znovu vzpomínat.

Final Navzdy prvni 862x390 (1)

Prolistovat knihu lze na stránkách nakladatelství Jota www.jota.cz/navzdy-prvni.

Úryvek z knihy:

V roce 1980 jsem si doslova vyboxovala první českoslovesnkou ženskou výpravu, která by snad podle Aloise Jiráska měla správně jmenovat Proti všem. Ve výpravě bylo osm horolezkyň a hlavní moje idea byla, že když nemáme peníze na šerpy, tak si je přivezeme od nás. Jeli s námi čtyři chlapi – Honza Jursa, Petr Hapala, Břeťa Husička a můj muž, který tam byl jako kameraman a skutečně nakonec udělal dva docela pěkné filmy. Tito kluci nám nakonec pomohli sehnat peníze, protože zbourali čtyři komíny, ze kterých se výprava z velké části finančně pokryla. Tady měli lidi dost často představu, že všichni, co se někdy někam dostali, jeli zadarmo s nějakou Gálfyho výpravou. To nebyl náš případ, naše expedice byla vyvzdorovaná v rámci těch vedlejších, které časem začalo ČSTV povolovat. To už se komunismus trochu klátil a tak už nebyly jenom ty federální, ale i tyto takzvané oddílové výpravy. (z kapitoly Dina Štěrbová)

Název: Navždy první; příběhy legendárních československých horolezců
Autor: Martin Krejsa
Žánr: odborná literatura/životopis/encyklopedie
Vydáno: 9. 1. 2019
Stran: 678
Vydalo nakladatelství: Jota


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Veganská etno kuchařka láká ke kuchtění

atlas polevek 200V září vyšla Světlaně Synákové u nakladatelství CPress kuchařka Atlas polévek, která přímo vybízí k vaření a potvrzuje dávné rčení, že polévka je grunt! Navíc si můžeme vybrat roztodivné recepty z mnoha zemí, což potěší milovníky t...


Literatura

Dům stínů je sice dobrá adresa, ale určitě ne místo pro život

dum-stinu bbart 200Filmové horory opravdu můžu, i když už mě po těch letech jen tak něco nevyvede z klidu. Strašidelné příběhy na papíře jsem nikdy nevyhledávala, nikdy jsem nehltala Stopy hrůzy, knižní horor je pro mě oblastí neprobádanou. Po knize ...

Divadlo

Na podzim do divadla: Cudnost ledovců

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Přijměte pozvání na jedinečný projekt Cudnost ledovců do Divadla Archa.

...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...