Jíst zdravě není žádná věda
Reklama
Banner

Jíst zdravě není žádná věda

zdrave jist 200Nakladatelství Kazda vydalo kuchařku populární veganské blogerky Lenky Špaček s názvem Zdravě jíst. Nechte se jí inspirovat i vy!

 

 

Kuchařka je čistě rostlinná – autorka v úvodu popisuje svou cestu jak k vegetariánství, rak veganství. Na úvodních stranách také popisuje, na co si dát v jídelníčku pozor – jedná se o mouku, cukr, sůl, palmový olej a tropické plodiny. Dále se věnuje potravinám, které by nejen vegani neměli vynechávat a vše zakončuje závěrečnými radami a nákresem zdravého veganského talíře.

Mezi pravidla zdravého jídelníčku patří:

  • lokálnost
  • pestrost
  • minimum polotovarů
  • základní suroviny
  • pravidelnost
  • až 11 až 12hodinová pauza mezi posledním a prvním jídlem dne. (str. 15).

V knize se nachází dohromady 70 receptů rozdělených do těchto kapitol: Snídaně, Svačinky, Polévky, Hlavní chody, Moučníky, Párty, Pečivo a Do It Yourself. Na snídaně si díky knize můžete udělat kaše, lívance, pohankovo-jáhlové palačinky, oatgurt z ovesných vloček nebo například palačinkový dort plněný povidly a mákem.

Ze svačinek mě nejvíce zaujal celer s mákem, který jsem okamžitě vyzkoušela a rozhodně ho zařadím do jídelníčku. Potřebujete na něj jen celer, citronovou šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce máku a sirup na ochucení. Já sirup vyměnila za med a přidala oříšky, ale jedná se o opravdovou mňamku!

„Celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Zalijte vodou s citronovou šťávou tak, aby celer plaval (zhruba 1 hrnek vody) a nechte alespoň 20 minut. Poté vody slijte, celer vymačkejte a osušte kuchyňskou utěrkou. Následně promíchejte s mákem a sirupem a můžete ihned servírovat. (str. 34)

zdrave jist celer

Zelenina a polévky jdou dohromady, proto další recepty nepřináší mnoho překvapení. Nachází se zde pórková polévka, boršč, kapustnice, bramboračka nebo jarní zeleninová. Takové klasické a také oblíbené polévky. Z hlavních chodů se těším, až vyzkouším cuketovou bleskovku v podobě cuketové směsi na topinky a lokše plněné zelím a václavkami. Z moučníků na fotografii skvěle vyniká jáhlový nepečený dort, na který už mám ve spíži koupené jáhly a zaujala mě i vločková buchta. Tu Lenka Špaček doporučuje servírovat právě s oatgurtem a čerstvým ovocem.

Jídlo vonící i z obrázku letním grilováním jsou v kapitole Párty bramborové lodičky. Nadšené pekařky uvítají kapitolu o pečivu s předmluvou o kváskovém pečivu. Upéct si pak mohou veku, několik druhů chleba a rohlíky, bulky nebo pletýnky. Závěrečné recepty se zaměřují na produkty, jež si člověk kupují a přitom si je může snadno vyrobit doma. Jedná se například o ořechová másla, rostlinná mléka, povidla, pesto nebo nakládaná sušená rajčata.

Kuchařku sjednocuje všudypřítomný šedý břidlicový nádech, který se mi líbí. Podle mě však mohl být výraznější její přebal, protože ji tak lidé možná v knihkupectví snadno přehlédnou, což je škoda. Zkušení foodstylisté by možná měli nějaké výtky na fotografie jídel, ale mě se líbily a z barevnosti zeleniny se mi několikrát opravdu sbíhaly sliny. I když uznávám, že některé pokrmy by si zasloužily větší formát.

Tato kuchařka mě moc mile potěšila, protože je plná opravdu zajímavých receptů a jedná se o skvělý zdroj inspirace. Autorka si v ní na nic nehraje, popisuje vše přesně tak, jak to je a působí tak upřímně a lidsky.

Lenka Špaček je populární veganská blogerka, kterou možná znáte z blogu zdravejist.blogspot.cz. Zároveň pravidelně přispívá do časopisu Bylinky revue a stejně tak jste její články mohli zaznamenat v internetovém časopisu Vegazín. Pod značkou By Starling také s láskou šije zero waste produkty pro každodenní používání. Před pár lety se odstěhovala z velkého města na venkov, kde žije v domě u lesa se svým manželem, dvěma dětmi a zvířecí partou složenou ze dvou bíglů a tlupy šťastných adoptovaných slepic. Od té doby s láskou pečuje o svou bylinkovo-zeleninovou zahrádku, která se jí stala velkou inspirací.

 zdrave jist

Zdravě jíst - Veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin
Autor: Lenka Špaček
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/lenka-spacek-zdrave-jist#tb1=1

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/19536-zdrave-jist-soutez


 

Rozhovor

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...

Hledat

Čtěte také...

Zjistěte, kdo jsou zabijáci kalorií

zabijaci kalorii 200V Knižním klubu vyšla před pár dny útlá, ale podnětná kniha od diplomovaného dietetika Svena Dava Müllera 50 nejlepších zabijáků kalorií. Její podtitul zní Urychlovače látkové výměny od A do Z.


Literatura

VHRSTI vydává první autobiografický komiks u nás

Vhrsti perexZeptáte-li se někoho, co je nejdůležitější věc na světě, odpoví buď bez váhání, že zdraví – jak jinak – nebo bude přemýšlet a přemýšlet a odpověď nedostanete. Alespoň já tuhle zkušenost mám. Sama neumím odpovědět, protože důležitých věcí znám spo...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Příběh ze současného Egypta

YOMEDDINE perexBešaj (Rady Gamal) žije v koptské kolonii pro leprotiky, kam ho jako dítě umístila jeho rodina. Našel si tu manželku, kterou má rád, a taky práci – sbírá věci na smetišti. Když jeho manželka zemře, pocítí stárnoucí muž naléhavou potřebu ně...