Saláty ze Svatojánu
Banner

Saláty ze Svatojánu

salaty ze svatojanu 200Eva Francová je k nezastavení a vydává již sedmou kuchařku z edice Kuchařky ze Svatojánu, tentokráte se zaměřila na pokrm snad nejvariabilnější – salát. Saláty ze Svatojánu vydalo v červnu nakladatelství Motto a k létu toto jídlo prostě patří!



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Autorka pro nás připravila chutné a zdravé saláty na celý rok a opět se můžeme těšit na čistě rostlinné pokrmy, rozčleněné prakticky dle ročních období. Paní Francová nás nabádá k experimentování, zkoušení nových netradičních kombinací, abychom měli jak zdravou mysl, tak i tělo.

Většina surovin je běžně dostupných, takže si nemusíme dělat starosti se sháněním nezvyklých potravin. Najdeme zde saláty ryze zeleninové, ale také luštěninové, těstovinové, rýžové, bramborové. Každému receptu je věnována dvoustránka, kde jednu stranu zabírá barevná fotografie pokrmu a na té druhé je srozumitelně popsán postup a samozřejmě suroviny.

Jak už jsem zmínila, saláty patří k tomu nejvariabilnějšímu, co můžeme jíst a fantazii se meze nekladou – samozřejmě v rámci toho, co nám chutná. Sladkosti ze Svatojánu i polévky ze Svatojánu mě nadchly a naučily mě netradiční kombinace nebo vychytávky a tak nějak jsem to čekala i v této publikaci. Ale kromě ovocné soli, nakládaných dřínků a zálivky z cukety mě nic moc nepřekvapilo, třebaže autorka nám dává tipy na domácí sojanézu nebo vařenou rostlinnou majonézu či rady o klíčení.

Saláty ze Svatojánu pokračují v krásné a praktické edici paní Francové a já jsme tomu velmi ráda, jelikož zprostředkovává zdravý životní styl nezatížený konzumací živočišné stravy. Tato kniha nabízí recepty pro celý rok, ale přece jen léto je pro saláty jako stvořené, tak pokud vám dojdou nápady, určitě sáhněte po právě této kuchařce!

salaty ze svatojanu

Název: Saláty ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253550/salaty-ze-svatojanu/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Propagujte kondiční plavání s Plaveckou soutěží měst

PSM perexLetos na podzim se uskuteční již 28. ročník Plavecké soutěže měst, kterou organizuje Česká asociace Sport pro všechny pod záštitou ČUS v rámci projektu Sportuj s námi. Zakladatelem soutěže je Aleš Procházka.

 

...

Literatura

Wendy Kennedy, Tom Kenyon: Velký experiment

 

veČerví díry existují? Jak je doopravdy silná naše vůle? Jsme opravdu šlechtitelským pokusem mimozemských civilizací? No, připravte si k této knize velkou zvědavost a sem tam ochotu něco odložit stranou, abyste se k tomu možná po přečtení dalších stránek za...

Divadlo

Festival Letní Letná s novým představením souboru Cirque Trottola a řadou premiér

Letni letna 20011. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který proběhne od 17. srpna do 2. září na pražské Letné, nabídne řadu premiér - českých, světových i pražských. “Po mezinárodním projektu Lacrima...

Film

Hledání smyslu podle Petra Weigla

weigl rusalka perexRežisér Petr Weigl (narozen 1939) si mezinárodní věhlas získal vypravěčsky stylizovanými, výtvarně vytříbenými přepisy zejména oper, ale nejen jich. Získal za ně ocenění v zahraničí i doma (Trilobit, Cena Čs. televize...