Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy
Banner

Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

RAW perexZdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vhodná pro každého. Nicméně raw strava je něčím, co se vyplatí vyzkoušet, i kdyby mělo jít třeba jen o jeden den v rámci očisty těla. Léto, kdy teploty často dosahují tropické třicítky, je navíc skvělým obdobím, kdy se do něčeho takového pustit, protože horké počasí si o odlehčenou stravu přímo říká.

Čerstvé, syrové, zdravé
Základem raw stravy je syrové ovoce a syrová zelenina, ořechy, semínka a klíčky, případně za studena lisovaný olej. Vyloučeny jsou mléčné výrobky, maso, obilniny, rafinované cukry a alkohol. „Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zmrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

RAW 1

Lidé, kteří na tento styl stravy přejdou, zpravidla zaznamenávají velký váhový úbytek a mnoho z nich pozoruje také pozitivní vliv na zdraví, například vyléčení se z alergií či kožních onemocnění. Nespornou výhodou raw stravy je také úspora času a jednoduchost přípravy. Pokrmy, které nejsou tepelně upravovány, jsou připraveny daleko rychleji, zpravidla stačí je nakrájet, zamíchat či rozmixovat. Díky raw stravě také ušetříte na energiích, protože už nebudete potřebovat troubu ani sporák.

5 minut a je hotovo
„Nevaření zvládne také lehce i běžný zaměstnaný muž. Rozmixovat banán s listy špenátu, jahody s jablkem apod. je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek,“ dodává Stanislav Petříček.

RAWveg bedynka

Potraviny v nezpracovaném stavu obsahují daleko více vitaminů, které se právě tepelnou úpravou ztrácejí. „Čím více potravin sníme v jejich původním, tedy syrovém stavu, tím více jejich vitamínů a výživových hodnot si z nich naše tělo vezme. Mnoho vitamínů se tepelnou úpravou potravin zničí a proto vařené pokrmy sice zasytí, ale další přidanou hodnotu pro nás prakticky nemají,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting..

Bude to chtít silnou vůli
Nevýhodou pak může být pocit sociálního vyloučení, kdy je těžké kolegům v práci vysvětlovat, že s nimi nepůjdete na oběd do běžné restaurace nebo si na oslavě narozenin s ostatními nedopřejete běžný dort. Nátlak okolí může být silný a pro slabší povahy velmi nepříjemný. Strastiplné může být také zvykání si na nový styl stravy, kdy je náš mozek například zvyklý vnímat ovoce jako svačinu, ne jako plnohodnotný oběd.

Mnoho skeptiků se domnívá, že raw stravou není možné se plně zasytit a po konzumaci znovu přichází hlad velmi brzy. Opak je však pravdou. Zejména pokud se pokrm tvořen ořechy a semínky, dokáže tělo  nasytit velmi dobře a na dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že raw strava není tučná a těžká na trávení, se po ní navíc necítíte unavení, a naopak vás nabije energií. Díky tomu se tak můžete rozloučit se souslovím „dát si dvacet“.

www.bistrawveg.cz

Zdroj foto: TZ



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Neplýtvejte při vaření jídlem

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

...

Literatura

Sedm čísel o zločinu v ženském pojetí

Sedm čísel 2

Už samotná obálka čtenářům napovídá, čeho se v thrilleru Sedm čísel dočkají. Anna Karolina se představuje české čtenářské komunitě a nabízí zajímavě pojatý příběh, který se může zalíbit ženám i mužům.

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...