Ničeho se nebojte a uvařte si doma dobroty z Japonské kuchyně
Banner

Ničeho se nebojte a uvařte si doma dobroty z Japonské kuchyně

japonska kuchyne 200V nakladatelství Essence vyšla kuchařka vítěze soutěže Masterchef Tima Andersona zaměřená na Japonskou kuchyni. Má podtitul snadno a rychle a je skvělá!

 

 

Se zahraničními kuchařkami je to většinou složité, protože je na nich zkrátka znát, že nevznikly u nás. Často jsou plné neznámých nebo nesehnatelných surovin, nebo obsahují zdlouhavé postupy. U této se však ničeho z toho nemusíte bát. Autor ji začíná úvodem nazvaným Výmluvy, výmluvy a ukazuje, že vše je dostupné a hlavně jednoduché. Čtenáře seznamuje se 7 základními ingrediencemi potřebnými v japonské kuchyni: sójovou omáčkou, mirinem, rýžovým octem, daši, saké, miso a rýží. Zmiňuje ještě dalších 10 surovin, krátce se věnuje servírování a vaření rýže a pak už následují recepty.

Ty jsou rozděleny na Saláty, přílohy a svačinky pro každý den, Malá jídla, Suši, Velká jídla, Velká jídla z rýže a nudlí, Základní omáčky a dochucovadla, Dezerty a Nápoje. U každého pokrmu je japonský název, informace o obtížnosti, počtu porcí, seznam surovin, krátký úvod popisující jídlo a postup. Textovou část doplňují precizní a čisté fotografie, ze kterých přímo sálá japonská jednoduchost a smysl pro pořádek a čistotu.

Osobně jsem si poznačila a chystám se vyzkoušet zelí se sladkým zázvorovým octem, vícezrnnou rýži plnou bulguru, quinoy pohanky a semínek, voňavou a zdravou kari rýži nebo vejce marinované v sóje známé z ramenu. Hodně mě taky překvapily pokrmy podobné naší kuchyni jako je například vepřový bůček se sladkou sójovou omáčkou a černým pivem, japonské dušené hovězí s bramborami nebo dezert zvaný Castella, který je velmi podobný našemu piškotovému koláči.

Co mě na kuchařce totálně dostalo, byl autorův styl. Ten mě svou přímočarostí i humorem fascinoval hned od prvních řádků knihy a projevoval se také v označování náročnosti pokrmů. Posuďte sami: božsky snadné, nepříliš obtížné, lehké jako sójovka, tohle jídlo vymysleli vysokoškoláci pro vysokoškoláky, což znamená: vůbec to není těžké, hanebně snadné, …A jak nehrotí správné postupy se pak projevuje v této ukázce ze stránky 88 o tom, jak udělat suši bez zkušeností a speciálního vybavení:

Takže, se suši jde o tohle: je extrémně prosté. To znamená, že se není kam schovat, a pokud chcete vyrobit lahodné suši, musí být každá jeho složka připravená tak blízko dokonalosti, jak to jde. Rýži musíte uvařit a ochutit perfektně. Rybu msuíte vybrat a připravit perfektně. Wasabi a sójová omáčka musí být ohodnoceny jako perfektní. Tak to je… pokud vedete suši bar. Pokud děláte suši jen doma, komu na tom záleží? Musí to prostě jen být lahodné! Žádný strach, pokud to nebude perfektní.

Pokud se chcete pustit do japonské kuchyně, ale ještě jste nenašli tu správnou knihu, ta od Tima Andersona může být odpovědí. Recepty jsou opravdu jednoduché, nenachází se v nich žádné chytáky a třeba vás autor také rozesměje jako mně.

Tim Anderson je vítěz soutěže Masterchef z roku 2011 a výkonný hlavní majitel japonské restaurace Nanban v Londýně. Také je autorem knihy Nanban: Japonské jídlo pro duši. Jeho blízký vztah s japonskými pokrmy začal, když se jako teenager díval v televizi na show Iron Chef (Železný šéfkuchař) a pokračoval, když se přestěhoval do Los Angeles a poté do japonské Fukuoky. Dnes žije se svou ženou a kočkou v Lewishamu.

japonska kuchyne

Japonská kuchyně
Autor: Tim Anderson
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: Essence, Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/370855-japonska-kuchyne.html



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Klasické moučníky

Kdo by nemiloval opojnou vůni sladkých dobrot linoucí se z kuchyně? Úžasně zpracovaná barevná kuchařská kniha nabízí bohatý výběr receptů nejen na vynikající koláče, zákusky, moučníky a moučná jídla, dorty a dezerty, ale i na slané pečivo, chuťovky a jiné slané delikatesy. Esence

Osvobození

Inspirováno skutečným příběhem hrdinky druhé světové války Nancy Wakeové. V šestnácti letech Nancy opustila rodnou Austrálii, aby nalezla nový domov a životní lásku v Marseille. Ikar

Rozhovor

Eva Turnová z Plastic People of the Universe: „Mluvit pravdu už se dnes nenosí.“

200rozEva Turnová působila jako baskytaristka ve skupinách DG 307 nebo Půlnoc, od roku 2000 má vlastní hudební projekt s názvem Eturnity a od roku 2001 hraje s kapelou The Plastic People of the Universe. Kromě hudby se v nedávné době začala věnovat i psaní a výt...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Vyhýbejte se hladovým potravinám

varime bez hladovych potravin 200Ve vydavatelství CPress vyšla další moderní kuchařka tentokrát zaměřená na potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nese název Vaříme bez hladových potravin a autorkou je Héléne Comlan.

...

Literatura

Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

draci zuby 200V červnu vyšla v nakladatelství Plus nová kniha Michaela Crichtona Dračí zuby, která je díky svému tématu označována jako prequel k Jurskému parku. Láká vás prolínání fakta a fikce, kterým Crichton tak proslul? Určitě nic nepokazíte s Drač...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Dánská road-movie „Spi, děťátko, spi“ jde až na dřeň

detatko 200Žánr road-movie máme asi obecně spojený s nějakou americkou bláznivinou, jejíž protagonisté jsou během své cesty zahaleni nejmíň v alkoholovém oparu a mají na svědomí naprosté šílenosti. Dánský příběh, poslední z řady Severské kultovní filmy, které...