Ničeho se nebojte a uvařte si doma dobroty z Japonské kuchyně

Ničeho se nebojte a uvařte si doma dobroty z Japonské kuchyně

Tisk

japonska kuchyne 200V nakladatelství Essence vyšla kuchařka vítěze soutěže Masterchef Tima Andersona zaměřená na Japonskou kuchyni. Má podtitul snadno a rychle a je skvělá!

 

 

Se zahraničními kuchařkami je to většinou složité, protože je na nich zkrátka znát, že nevznikly u nás. Často jsou plné neznámých nebo nesehnatelných surovin, nebo obsahují zdlouhavé postupy. U této se však ničeho z toho nemusíte bát. Autor ji začíná úvodem nazvaným Výmluvy, výmluvy a ukazuje, že vše je dostupné a hlavně jednoduché. Čtenáře seznamuje se 7 základními ingrediencemi potřebnými v japonské kuchyni: sójovou omáčkou, mirinem, rýžovým octem, daši, saké, miso a rýží. Zmiňuje ještě dalších 10 surovin, krátce se věnuje servírování a vaření rýže a pak už následují recepty.

Ty jsou rozděleny na Saláty, přílohy a svačinky pro každý den, Malá jídla, Suši, Velká jídla, Velká jídla z rýže a nudlí, Základní omáčky a dochucovadla, Dezerty a Nápoje. U každého pokrmu je japonský název, informace o obtížnosti, počtu porcí, seznam surovin, krátký úvod popisující jídlo a postup. Textovou část doplňují precizní a čisté fotografie, ze kterých přímo sálá japonská jednoduchost a smysl pro pořádek a čistotu.

Osobně jsem si poznačila a chystám se vyzkoušet zelí se sladkým zázvorovým octem, vícezrnnou rýži plnou bulguru, quinoy pohanky a semínek, voňavou a zdravou kari rýži nebo vejce marinované v sóje známé z ramenu. Hodně mě taky překvapily pokrmy podobné naší kuchyni jako je například vepřový bůček se sladkou sójovou omáčkou a černým pivem, japonské dušené hovězí s bramborami nebo dezert zvaný Castella, který je velmi podobný našemu piškotovému koláči.

Co mě na kuchařce totálně dostalo, byl autorův styl. Ten mě svou přímočarostí i humorem fascinoval hned od prvních řádků knihy a projevoval se také v označování náročnosti pokrmů. Posuďte sami: božsky snadné, nepříliš obtížné, lehké jako sójovka, tohle jídlo vymysleli vysokoškoláci pro vysokoškoláky, což znamená: vůbec to není těžké, hanebně snadné, …A jak nehrotí správné postupy se pak projevuje v této ukázce ze stránky 88 o tom, jak udělat suši bez zkušeností a speciálního vybavení:

Takže, se suši jde o tohle: je extrémně prosté. To znamená, že se není kam schovat, a pokud chcete vyrobit lahodné suši, musí být každá jeho složka připravená tak blízko dokonalosti, jak to jde. Rýži musíte uvařit a ochutit perfektně. Rybu msuíte vybrat a připravit perfektně. Wasabi a sójová omáčka musí být ohodnoceny jako perfektní. Tak to je… pokud vedete suši bar. Pokud děláte suši jen doma, komu na tom záleží? Musí to prostě jen být lahodné! Žádný strach, pokud to nebude perfektní.

Pokud se chcete pustit do japonské kuchyně, ale ještě jste nenašli tu správnou knihu, ta od Tima Andersona může být odpovědí. Recepty jsou opravdu jednoduché, nenachází se v nich žádné chytáky a třeba vás autor také rozesměje jako mně.

Tim Anderson je vítěz soutěže Masterchef z roku 2011 a výkonný hlavní majitel japonské restaurace Nanban v Londýně. Také je autorem knihy Nanban: Japonské jídlo pro duši. Jeho blízký vztah s japonskými pokrmy začal, když se jako teenager díval v televizi na show Iron Chef (Železný šéfkuchař) a pokračoval, když se přestěhoval do Los Angeles a poté do japonské Fukuoky. Dnes žije se svou ženou a kočkou v Lewishamu.

japonska kuchyne

Japonská kuchyně
Autor: Tim Anderson
Překlad: Tereza Pavcová
Žánr: hobby, kuchařka
Nakladatelství: Essence, Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/370855-japonska-kuchyne.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Bolavá: Mé texty vždycky byly více či méně bolavé. Pseudonym z nich přirozeně vyplynul

archiv Anna Bolavá 3Díky lásce ke knížkám se rozhodla studovat bohemistiku. Jako spisovatelka debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok a o dva roky později vydala román Do tmy, který jí o rok později vyne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Směsi květů a koření od Sonnentoru posunou vaše kuchařské umění do nadpozemských výšin

sonnentor 200Je obecně známou pravdou, že jíme i očima. Pohled na krásně nazdobený pokrm zahřeje u srdce nejen jeho tvůrce, ale i všechny potenciální strávníky. Dobré a oku lahodící jídlo jednoduše přináší radost, to je holý fakt. Trikem, jak povýšit gast...


Literatura

Madona z hor promlouvá nejen k hlavní hrdince

Madona z hor, perexMadonna mia, to bylo ale čtení. Poetické a hutné zároveň. Něžné a přitom drsné. Odpočinkové, ale burcující emoce. Oduševnělé a také drsně reálné. No prostě úžasné. Na Madonu z hor jsem se velmi těšila. A má očekávání byla...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Psychobitch – norská love story

psycho2Severský filmový podzim letos promítne i norské drama Psychobitch z prostředí střední školy. Už jste určitě viděli spoustu filmů o lásce mladých lidí, ale tento příběh je prostě jiný, je severský, a to má svá specifika. I přes drsný název, věřte nebo ...