Lepek odhalen: Nebuďte střevo a chraňte si střevo!

Tisk

lepek perexNejrůznější diety patří mezi frekventovaná témata. Kromě touhy zhubnout existují i další důvody, proč se různí lidé stravují jinak. Poměrně velkou skupinu tvoří takzvaní bezlepkáři, se kterými jako by se v poslední době roztrhl pytel. Je to jen móda, nebo je mezi námi opravdu tolik celiaků a lepkových nesnášenlivců? Je skutečně lepek příčinou rozličných potíží, které se u lidí projevují, jako například nadýmání, zácpy, průjmy, vyrážky, bolesti hlavy a nevolnosti? Na to se snaží odpovědět kniha Lepek odhalen!, kterou vydalo nakladatelství Anag.

 


Může za to opravdu lepek? Chceme důkaz!

V anotaci se uvádí, že kniha předkládá vědecké důkazy, které ukazují, že většina dostupných informací o účincích lepku na lidské tělo je pravdivá jen částečně, nebo dokonce téměř vůbec. Autoři uvádějí na pravou míru dezinformace, nepravdivá a nepřesná tvrzení týkající se lepku, zkoumají vztah mezi střevy, mozkem a přijímanou potravou (nejen lepkem, ale i jinými potravinami a léky) a vysvětlují, co se opravdu v těle a mozku děje. A to je naprosto v pořádku. Vždyť přeci rozumný člověk nechce všechnu vinu hodit jen na chudáka lepek. Daleko víc nám škodí konzervované potraviny nebo polotovary a další průmyslově vyráběné „dobroty“. Ale přestože jsou zde zmíněna rizika bezlepkové diety, můj výsledný dojem z celého textu spíš potvrzuje její prospěšnost.

Neuváženým přechodem na bezlepkovou dietu může dojít k oddálení správné diagnózy

Za velký klad knihy považuji objektivitu předkládaných informací a formu, jakou jsou čtenáři zpřístupněny. V textu sice nechybí odborné vědecké a medicínské termíny, doplňují je však skutečné příběhy z praxe a poutavé vysvětlující pasáže, které jsou srozumitelné i pro laiky. Publikace je cenným průvodcem pro všechny, jimž záleží na jejich zdraví a tuší, že původ potíží tkví v nespokojených střevech. Jestliže někdo začne dodržovat bezlepkovou dietu a zjistí, že je mu po ní lépe, může se s tím buď spokojit, nebo pátrat po skutečné příčině. A pak bude jako viník označen opravdu lepek, nebo vyšetření odhalí jiného záškodníka, například laktózu. Někdy se kompliců dokonce spolčí více, proto je důležité nechat si stanovit správnou diagnózu i v případě, že už cítíte úlevu při vyloučení lepku ze stravy.

Mozek, lepek, střeva a serotonin k tomu

V posledních letech se vědci víceméně shodují, že střeva jsou vlastně naším druhým mozkem. Zajímavým knižním počinem na toto téma je například Zdravé střevo MUDr. Davida Freje a Jiřího Kuchaře. Pokud se v oblasti zažívacího traktu vyskytuje zánět, může se to odrážet na naší psychice. Spojkou mezi mozkem a střevy je serotonin (vyskytuje se v krevních destičkách a buňkách zažívacího traktu), jenž hraje velkou roli při regulaci střevní peristaltiky. Málo serotoninu = zácpa, jeho přebytek = průjem a k tomu vliv na dobrou či špatnou náladu. Buňky poškozeného střeva se do tvorby serotoninu zrovna nehrnou, nebo naopak začnou panikařit a serotonin chrlit, a tak se kruh uzavírá...

Ačkoliv jsem byla zprvu dost skeptická, je pro mě nakonec kniha Lepek odhalen! příjemným překvapením. Opravdu mi velmi pomohla s orientací v „lepkové“ problematice. Jelikož se mě toto téma osobně týká, prostudovala jsem již mnoho materiálu a načerpala spoustu informací z různých zdrojů, ale až zde jsem nalezla vše pohromadě a v souvislostech, které tomu všemu teprve dávají smysl.

O autorech
Dr. Peter H. R. Green, mezinárodně uznávaný odborník na celiakii a ředitel Celiac Disease Center na Kolumbijské univerzitě
Rory Jones, vědecká publicistka

lepek


Lepek odhalen! Gluten Exposed: The Science Behind the Hype and How to Navigate to a Heatlhy, Symptom-Free Life
Autoři: Peter H. R. Green, Rory Jones
Vydáno: 2018, Anag
Hodnocení: 100 %

www.anag.cz/lepek-odhalen-mysl-je-mocny-nastroj-dopracujte-se-k-pevnemu-zdravi-bez-nezadoucich-symptomu/pA91.5855/


 

Zobrazit další články autora >>>