Veganská etno kuchařka láká ke kuchtění

Veganská etno kuchařka láká ke kuchtění

Tisk

atlas polevek 200V září vyšla Světlaně Synákové u nakladatelství CPress kuchařka Atlas polévek, která přímo vybízí k vaření a potvrzuje dávné rčení, že polévka je grunt! Navíc si můžeme vybrat roztodivné recepty z mnoha zemí, což potěší milovníky tradiční i té nevšední kuchyně.


Světlana Synáková je profesionální veganská šéfkuchařka. Miluje exotické chutě, koření a kuchyně různých národů. Ráda experimentuje, cestuje, poznává nové kraje a lidi, čte a píše. Sbírá kuchařky a recepty z celého světa a nechává se jimi inspirovat při vytváření rozmanitých veganských receptů. Vaření nevnímá jen jako labužnický zážitek, ale i jako lék pro tělo a duši. Je zakladatelkou Good Karma Catering, pod tímto jménem vaří na jógových a tanečních workshopech a setkáních po celé ČR. Zajišťuje i originální rauty na různých akcích. Pochází z Ruska, od roku 1995 žije trvale v ČR v Brně.

Atlas polévek mě na první pohled zaujal a přitáhl příjemným barevným obalem a hlavně „nálepkou“ Veganská etno kuchařka. Kniha je o to příjemnější, že nám autorka v úvodu dává informace, rady a tipy na vaření a říká, jak to dělá ona a co má ráda. Informace podává srozumitelně a její rady jsou zaměřené prakticky, takže to jistě potěší každou hospodyňku.

Kuchařka je rozdělena podle kontinentů, takže procestujeme barevnou Afriku, Blízký východ, omrkneme Asii i indii, nesmí chybět kapitola Evropa a místo se našlo i pro domácí Česko Slovensko, dále Rusko a Země Kavkazu a končíme Nezařaditelnými fúzemi. Kvituji s povděkem fakt, že autorka vždy k dané kapitole napsala, co je pro konkrétní oblast typické, jaké koření používají a co je pro ně osobité.

Světlana Synáková k receptu vždy doplnila barevnou fotografii, na kterou se mi až sliny sbíhaly, a popsala, jak k receptu přišla, kdo ji ovlivnil, jak ho pozměnila a co dál můžeme vyzkoušet. Občas přidává i odstaveček s názvem Good Karma tip, jak lze recept obměnit surovinami či ho zjednodušit.

Pokud jste polévkový typ, tak tuto kuchařku prostě musíte mít! Tolik chutí, vůní a zajímavé použití koření (to mě celkem překvapilo a dodalo inspiraci) jen tak nenajdete. Takže vřele doporučuji všem kuchařinkám a labužníkům a nemusí to být zrovna vegani nebo vegetariáni – věřím, že si pochutnají a recepty ocení i všežravci.

atlas polevek

Název: Atlas polévek
Autor: Světlana Synáková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 168
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/40824531/atlas-polevek/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nejen jaro ve znamení bylinek

bylinkova prvni pomoc 200Bylinková první pomoc je název knihy, kterou nám v dubnu přineslo nakladatelství CPress a kterou sestavil Martin Ježek. Pomoc z přírody při nejrůznějších zdravotních problémech je v poslední době stále vyhledávanější,...


Literatura

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

...

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...