Neplýtvejte při vaření jídlem
Banner

Neplýtvejte při vaření jídlem

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

 

 Tato útlá kniha má podtitul 40 receptů. Chutně a úsporně do posledního drobečku a na jejím minimalistickém přebalu najdete také heslo zero waste. Je rozdělena na dvě části: Praktický sešit a Vaříme beze zbytků a v závěru se nachází rejstřík. Ten však mohl být rozdělený podle surovin a ne jen názvů receptů.

Než je přistoupeno k receptům, zaměřuje se autorka ještě na praktické rady. Ty se týkají například nákupů bez plýtvání, kde zdůrazňuje práci se seznamem, využívání slev nebo drive-in řešení v podobě rozvozu. Zabývá se také skladováním a uchováváním potravin a dotkne se také tématu recyklace. Musím uznat, že tipy tohoto rázu mi přišly cennější, než samotné recepty.

Druhá část s recepty se dělí na kapitoly: maso, ryby a korýši, zelenina, mléčné výrobky a vejce, přílohy a pečivo a ovoce. U receptů je v horní části napsáno „Zbývá vám…“ a daná surovina. Někdy to dává smysl, jindy jsem si říkala, že vám jen tak nezbude půl kila lososa nebo 2 kila pomerančů. Následuje popis surovin a postup. V dolní části stránky bývá tip a ikonky s časem přípravy a tepelné úpravy. Na samostatné stránce se pak nachází lákavé fotografie jídel.

Některé recepty mě zaujaly a zdály se mi netradiční a inspirativní, jako například polévka z natě ředkviček, arancini rizota nebo crumble ze zbytků zeleniny. Jindy jsem si říkala, že jde spíše o klasické jídlo dělané bez ohledu na zbytky (hachis jako obdoba pastýřského koláče, pomerančová marmeláda).

Moje dojmy z této kuchařky jsou tedy rozporuplné. Receptů je zde opravdu poskrovnu a navíc nejsou nikterak revoluční a podle mě by napadly nejednu kuchařku. Ale třeba někoho inspirují a díky knize nebude vyhazovat jídlo a naopak jej maximálně zužitkuje.

varime bez plytvani

Vaříme bez plýtvání
Autor: Judith Clavel
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55198987/varime-bez-plytvani/


 

Rozhovor

Lucie Bílá: Z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu za deset minut

lucie bila modiLucie Bílá se zvládá za deset minut převtělit z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu na koncertě Arakainu. Prý stačí změnit kostým a už se to hraje úplně samo, říká se sm...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Tantrický sex a menopauza: Tvořivá plodnosti, vítej!

tantricky sex 200Praktický návod, jak přejít do nejhlubšího, nejmoudřejšího a velice zajímavého životního období v životě ženy. A neskutečně hladivý text, příběhy, příklady, vysvětlení, která pomohou pochopit, že žena, která je tak strašně ztracená v ...


Literatura

Konečně mám koně

Konecne mam kone perexNajít svůj sen nebo se k němu vrátit v pozdějším období života vám může přinést úplně jiný druh užitku, než jaký vám připadal důležitý v mládí. Torresová mluví o tom, že plavání ji naučilo, jak „ovládnout své myšlenky, vráti...

Divadlo

Festival Bazaar představuje nové světy středoevropských nezávislých scén

bazaa200Ve dnech 18. – 20. března 2016 proběhne v Alfredu ve dvoře, ve Studiu ALTA a divadle PONEC v Praze mezinárodní festival současného tanečního a pohybového divadla BAZAAR. Přehlídka uvede exkluzivní večerní představení významných osobností nezávislých sc...

Film

FESTIVAL KRÁTKÝCH FILMŮ PRAHA ČEKÁ JUBILEJNÍ 10. ROČNÍK

fest 200Nejlepší a nejinspirativnější krátké filmy z celého světa už podesáté míří do hlavního města. Představí se na jubilejním 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha, který se uskuteční v kině Světozor od 15. do 18. ledna 2015. Desítky snímků diváci u...