Neplýtvejte při vaření jídlem

Neplýtvejte při vaření jídlem

Tisk

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

 

 Tato útlá kniha má podtitul 40 receptů. Chutně a úsporně do posledního drobečku a na jejím minimalistickém přebalu najdete také heslo zero waste. Je rozdělena na dvě části: Praktický sešit a Vaříme beze zbytků a v závěru se nachází rejstřík. Ten však mohl být rozdělený podle surovin a ne jen názvů receptů.

Než je přistoupeno k receptům, zaměřuje se autorka ještě na praktické rady. Ty se týkají například nákupů bez plýtvání, kde zdůrazňuje práci se seznamem, využívání slev nebo drive-in řešení v podobě rozvozu. Zabývá se také skladováním a uchováváním potravin a dotkne se také tématu recyklace. Musím uznat, že tipy tohoto rázu mi přišly cennější, než samotné recepty.

Druhá část s recepty se dělí na kapitoly: maso, ryby a korýši, zelenina, mléčné výrobky a vejce, přílohy a pečivo a ovoce. U receptů je v horní části napsáno „Zbývá vám…“ a daná surovina. Někdy to dává smysl, jindy jsem si říkala, že vám jen tak nezbude půl kila lososa nebo 2 kila pomerančů. Následuje popis surovin a postup. V dolní části stránky bývá tip a ikonky s časem přípravy a tepelné úpravy. Na samostatné stránce se pak nachází lákavé fotografie jídel.

Některé recepty mě zaujaly a zdály se mi netradiční a inspirativní, jako například polévka z natě ředkviček, arancini rizota nebo crumble ze zbytků zeleniny. Jindy jsem si říkala, že jde spíše o klasické jídlo dělané bez ohledu na zbytky (hachis jako obdoba pastýřského koláče, pomerančová marmeláda).

Moje dojmy z této kuchařky jsou tedy rozporuplné. Receptů je zde opravdu poskrovnu a navíc nejsou nikterak revoluční a podle mě by napadly nejednu kuchařku. Ale třeba někoho inspirují a díky knize nebude vyhazovat jídlo a naopak jej maximálně zužitkuje.

varime bez plytvani

Vaříme bez plýtvání
Autor: Judith Clavel
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55198987/varime-bez-plytvani/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hviezdy deťom

hviezdy detom200V Trenčíne sa uskutočnil už pätnásty ročník charitatívneho podujatia Hviezdy deťom.

...

Literatura

Konzervativní revoluce

Revoluce2Kniha Andreje Duhana Konzervativní revoluce (nakladatelství Books & Pipes, Brno 2022) s podtitulem Ideové základy nové konzervativní pravice je důkladnou analýzou konzervatismu. Je podložená řadou relevantních zahraničních zdrojů a přináší komplexní pohl...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...