Neplýtvejte při vaření jídlem
Banner

Neplýtvejte při vaření jídlem

varime bez plytvani 200Plýtvání jídlem je v poslední době velké téma a je dobře, že se o něm mluví. Těm, kterým se nedaří doma nevyhazovat jídlo, je určena nová kniha z nakladatelství CPress s názvem Vaříme bez plýtvání.

 

 Tato útlá kniha má podtitul 40 receptů. Chutně a úsporně do posledního drobečku a na jejím minimalistickém přebalu najdete také heslo zero waste. Je rozdělena na dvě části: Praktický sešit a Vaříme beze zbytků a v závěru se nachází rejstřík. Ten však mohl být rozdělený podle surovin a ne jen názvů receptů.

Než je přistoupeno k receptům, zaměřuje se autorka ještě na praktické rady. Ty se týkají například nákupů bez plýtvání, kde zdůrazňuje práci se seznamem, využívání slev nebo drive-in řešení v podobě rozvozu. Zabývá se také skladováním a uchováváním potravin a dotkne se také tématu recyklace. Musím uznat, že tipy tohoto rázu mi přišly cennější, než samotné recepty.

Druhá část s recepty se dělí na kapitoly: maso, ryby a korýši, zelenina, mléčné výrobky a vejce, přílohy a pečivo a ovoce. U receptů je v horní části napsáno „Zbývá vám…“ a daná surovina. Někdy to dává smysl, jindy jsem si říkala, že vám jen tak nezbude půl kila lososa nebo 2 kila pomerančů. Následuje popis surovin a postup. V dolní části stránky bývá tip a ikonky s časem přípravy a tepelné úpravy. Na samostatné stránce se pak nachází lákavé fotografie jídel.

Některé recepty mě zaujaly a zdály se mi netradiční a inspirativní, jako například polévka z natě ředkviček, arancini rizota nebo crumble ze zbytků zeleniny. Jindy jsem si říkala, že jde spíše o klasické jídlo dělané bez ohledu na zbytky (hachis jako obdoba pastýřského koláče, pomerančová marmeláda).

Moje dojmy z této kuchařky jsou tedy rozporuplné. Receptů je zde opravdu poskrovnu a navíc nejsou nikterak revoluční a podle mě by napadly nejednu kuchařku. Ale třeba někoho inspirují a díky knize nebude vyhazovat jídlo a naopak jej maximálně zužitkuje.

varime bez plytvani

Vaříme bez plýtvání
Autor: Judith Clavel
Překlad: Barbora Antonová
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55198987/varime-bez-plytvani/


 

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Hledat

Čtěte také...

Atopický ekzém dokáže pěkně potrápit

atopicky ekzem 200Známá poradkyně v oblasti osobního rozvoje se rozhodla jít doslova s kůží na trh a popsala v knize Atopický ekzém Jak jsem si zachránila kůži svůj život s tímto onemocněním.

 

...

Literatura

Haló, tady pěkné knížky pro děti!

halo-tam-dole 200V nakladatelství Presco Group, v edici Ella a Max určené pro naše nejmenší vyšly dvě velkoformátové knihy s názvy Haló, město a Haló, tam dole. Pojďte do nich nahlédnout s námi!

...

Divadlo

Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně

doma u hitlera 200V rámci dvacátého ročníku divadelního festivalu Setkání Stretnutie přijelo do Zlína Štátne divadlo Košice s hrou Doma u Hitlerů: Historky z kuchyně. Tu speciálně pro Košice a vlastně celý slovenský stát upravil Arnošt Goldflam. Prem...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér