Procházky Prahou

Procházky Prahou

Tisk

prochazky prahou 200V červenci vydalo nakladatelství CPress cestopisnou knihu Ivy a Jana Pohunkových Procházky Prahou. Procházky metropolí nás zavedou na ta nejznámější místa, ale autoři nezapomínají ani na skryté poklady Prahy matky měst.

 


Jan Pohunek se narodil v roce 1981 v Praze, kde taky strávil většinu života. Po gymnáziu vystudoval archeologii a etnologii, v současnosti pracuje v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Po několika povídkách v časopisech a soutěžních sbornících mu v roce 2008 vyšel jeho románový debut Polomené světy: Atlantský harc.

Už na zadní straně obálky nás lákají, abychom Prahu stověžatou zažili jinak! Nejedná se o žádný nudný cestopis se zadanými body a suchou omáčkou k tomu, ale najdeme tady opravdu zajímavé procházky metropolí, informace a tipy k procházce i pamětihodnostem, na začátku kapitol je vždy přehledná mapa a všude je plno barevných fotografií. Autor je rodilý Pražák a jde z knihy poznat, jak je na to hrdý.

V Obsahu se dozvíme, že je tento cestopis přehledně rozdělen na následující procházky, tedy kapitoly: Menší město pražské, Hora zvaná Petřín, Po hradbách Hradu, Kde lovili králové, Za strašidly Starého Města, Praha židovská a asanační, Prvorepublikovými pasážemi, Žižkov anarchistů, bohému a proletářů, Vyšehrad starých i nových pověstí českých, Z Bílé hory do Divoké Šárky, Praha krasová, Praha keltská. Některé procházky byly naprosto jasné, že jsou tím nej-, co Praha může nabídnout, jiné mě velmi překvapili – nejvíc asi procházet se a být unesená z nákupních pasáží.

Praha historická je pro mě nádherný klenot naší vlasti, ale bydlet bych tam nechtěla, ani kdyby mi platili. Zajít si na procházku, to je něco jiného a jsme ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, protože nám předkládá i zapadlá místa, na která bychom třeba jinak nenarazili. Těším se, až se podle tohoto cestopisu vydám třeba na své oblíbené místo, na Vyšehrad.

Chcete-li zažít Prahu jinak, podle svého uvážení, nálady a cíle destinace, určitě vám tuto knihu doporučuji. Nabízí netradiční soupisku delších i kratších procházek a na své si musí přijít každý turista.

prochazky prahou

Název: Procházky Prahou - Krok za krokem ulicemi města
Autor: Iva Pohunková, Jan Pohunek
Žánr: cestopis
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperrback
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/47523689/prochazky-prahou/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Milujete italskou kuchyni? Pak nepřehlédněte novou Italskou kuchařku

italska kucharka 200Euromedia Group v edici Esence vydala v dubnu moc krásnou Italskou kuchařku obsahující 130 tradičních receptů. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

...

Literatura

Ruiny světa pokryl LES. Co čekat od nového českého postapo románu?

big les-MZ0-481731 (2)Kniha, která se mi počátkem února dostala do rukou, od začátku slibovala napínavý příběh psaný originálním způsobem, ve kterém se míchá nostalgie s drastičnem – tedy takto mi to připadalo – a přesně toho jsem se i dočkala.

Divadlo

Pohled z mostu: Mimořádné lidské drama o spalující vášni

Pohled z mostu200Arthur Miller je jistě vedle Eugena O’Neilla, Tennesseeho Williamse a Edwarda Albeeho vrcholným americkým dramatikem 20. století – a jedním z mála nesporných moderních dramatických klasiků. Z jeho významných her už diváci Městského d...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...