Nejezte, nepijte a nežijte blbě!
Banner

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Glosy Pavla Maurera 200V nakladatelství Albatros Media vyšla kniha Glosy Pavla Mauera s podtitulem Nejezte, nepijte a nežijte blbě.

 




Pavel Maurer je označován jako gastronaut – o jídle přemýšlí, píše, čte, ochutnává ho a hodnotí. Kniha vychází z jeho „gastronomických glos“, které předával posluchačům na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál. Každý týden se jednalo o dvě témata ze světa kolem jídla a pití a materiálu tak bylo přes 700. S výběrem autorovi pomohla dcera Anna Satoranská a na výsledné podobě knihy má podíl také editorka nakladatelství Katarína H. Belejová a ilustrátorka Jaromíra Valečková.

V knize se tak nachází desítky glos rozdělených do sedmi kapitol. První je zaměřena na Suroviny, přísady a pokrmy a můžete si v ní přečíst například o mozarelle, Štramberských uších, burčáku, chlebíčcích nebo třeba o pávech. Další části zaujmou především cestovatele – nesou název Ochutnáváme svět a Ta naše kuchyně česká. První se věnuje cizím gastronomiím, a to jak našich sousedů, tak například Dánska nebo Sardinie a ta další zase sleduje gastronomické speciality naší domoviny.

Nejen svátkům je pak věnována kapitola Rituály. Pátá část nese název V restauracích a popisuje nejrůznější zážitky i zvyky. Mně například zaujala glosa s názvem Otevřeno od pěti ráno zaměřující se na dělníky a jejich rituální polévku a pivo. Kapitola Jíme s rozumem působí nejmoderněji – předává informace, jak neplýtvat jídlem, šetřit vodou, nebo připravit promyšlené svačinky. A závěr přináší pak Pár zajímavostí na konec.

Moc se mi líbilo, že Pavel Maurer ve svých glosách nemoralizuje, nenutí čtenáře jíst to a ono a jeho řádky pak působí spíše jako milé doporučení, než nějaké příkazy. Píše opravdu zasvěceně, láska k jídlu z řádků jen sála, ale přitom vše působí lidsky. Popisuje své zážitky z cest i restaurací, vzpomíná na dětství i se dokáže zasnít nebo obhájit.

„Vím, že mák je z hlediska drogových dealerů strategickou surovinou. Ale na ně já kašlu, mně prostě chutná mák jako tradiční a neodmyslitelná součást naší české kuchyně a žádná jiná jeho varianta mě nezajímá. Opium – to je pro mne skvělá domácí maková buchta se švestkami. Howgh!“ (str. 56)

V mnohém jsem s autorem souhlasila, například jsem souzněla s myšlenkou, že v zahraničí musíte ochutnávat místní jídlo, jinak nemáte kompletní zážitky a hodně jsem se smála při čtení kapitoly o restauracích. Styl autora mi zkrátka sedl a 300 stránek jsem přečetla na dva zátahy a bez ztráty zájmu. A také jsem se dozvěděla mnoho zajímavostí a místy se mi i sbíhaly sliny!

PhDr. Pavel Maurer vystudoval žurnalistiku a několik semestrů na katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Zprvu pracoval jako noční hlídač v Anenském klášteře, pak prošel několik novinářských postů. Pracoval v televizi a 20 let strávil v reklamních agenturách. V roce 1996 spadl ze skály v Alpách, přežil klinickou smrt a hned o rok později založil nezávislého gastronomického průvodce po restauracích, který dodnes vychází pod značkou Maurerův výběr Grand Restaurant. Každoročně věnuje nejméně 100 000 Kč na charitu spojenou s jídlem, bojem o zdravou výživu, záchranou surovinových zdrojů a propagací kvalitní gastronomie. Vydal na toto téma několik knih, publikuje články, napsal také vůbec nejdelší rozhovor s Jaroslavem Foglarem, který vznikal v 80. letech téměř čtyři roky a vyšel knižně pod názvem Ježek v kleci.


Glosy Pavla Maurera
Glosy Pavla Mauera
Autor: Pavel Mauer
Žánr: eseje, humor
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 304
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55200067/glosy-pavla-maurera/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Veganská etno kuchařka láká ke kuchtění

atlas polevek 200V září vyšla Světlaně Synákové u nakladatelství CPress kuchařka Atlas polévek, která přímo vybízí k vaření a potvrzuje dávné rčení, že polévka je grunt! Navíc si můžeme vybrat roztodivné recepty z mnoha zemí, což potěší milovníky t...


Literatura

Živí mrtví 26: Volání do zbraně

zivi mrtvi26 200V srpnu vyšel v nakladatelství Crew další svazek příběhů věnovaný Živým mrtvým, nese název Volání do zbraně a značí již 26. díl této tak oblíbené série. Ač se název a de facto i obálka jeví jako všeříkající a až děj odhalující, tyto seši...

Divadlo

MILAN KŇAŽKO V DIVADLE NA JEZERCE!

Jezerka Knazko 200Divadelní společnost Jana Hrušínského zahajuje v září v Divadle Na Jezerce již čtrnáctou sezónu přípravou na světovou premiéru bestselleru Evžena Bočka POSLEDNÍ ARISTOKRATKA v režii Arnošta Goldflama. V Divadle Na Jezerce se zároveň...

Film

Premiéra regionu střední a východní Evropy - Visegrad Animation Forum dává prostor projektům celovečerních animovaných filmů ve vývoji

AF mid vafVe dnech 1. – 3. května 2018 proběhne šestý ročník mezinárodní akce pro filmové profesionály Visegrad Animation Forum. Již tradičně bude jeho jádrem soutěž animovaných projektů ve vývoji ve dvou kategoriích – krátký film a seriál / TV speciál. Novi...