Luštěniny ze Svatojánu

Luštěniny ze Svatojánu

Tisk

lusteniny ze svatojanu 200V září nám nakladatelství Motto udělalo radost dalším dílem kuchařky ze Svatojánu autorky Evy Francové, už osmým, a to Luštěniny ze Svatojánu. Tato kuchařka vám nabízí nápadité a chutné recepty, které prostě musíte ochutnat!

 



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Naše kotlina luštěninám moc nefandí. Přitom jsou zdrojem potřebných bílkovin pro ty, co nejedí maso a nabízí nám celou řadu možností, jak se kuchařsky vyřádit. A nenechte se mýlit, mezi luštěniny nepatří jen hrách, fazole a čočka, ale taky sója, podzemnice olejná čili buráky a hlavně královna luštěnin, cizrna neboli římský hrách.

I tato kniha je přehledně rozdělena podle ročních období a využívá sezónních potravin. Jednomu receptu je vždy věnována dvojstránka, kdy jedna strana patří barevným fotografiím daného pokrmu a druhá postupu a surovinám receptu. Na jaře si můžeme pochutnat třeba na Žampionovém guláši či Miso polévce se zeleninou; léto láká na Fazole s fazolkami a Karbanátky z fazolí a zeleniny; podzim přináší Čočku s dýni nebo Cizrnu s řepou a brambory a zimu uzavírá například Veganský prejt nebo Květák s čočkou beluga a pečenou cibulí. Variací je celá řada a sama autorka nás nabádá k experimentování a nestydí se říct, že některé recepty vznikly vlastně náhodou, když vařila pouze z toho, co dům dal nebo využila zbytky. A to se cení!

Nadchly mě dvě věci: misky a pomazánky. Misky jsou báječný výmysl, můžete všechno dohromady zamíchat, nebo jíst zvlášť, můžete to jíst teplé, nebo nechat vychladnout jako salát. Miska musí vždy obsahovat luštěniny, obiloviny, zeleninu a dresink, tedy omáčku. (str. 67). A pomazánek tu bylo na výběr také hodně, namátkou Pomazánka z fazulí adzuki, Pomazánka ze zeleného hrachu, Pomazánka z červené čočky s tofu.

Luštěniny zbožňuji a jím je velmi často a proto mi tato kuchařka sedla jako ulitá. Autorka využívá běžně dostupné suroviny, přidá něco ze života a nebojí se kombinovat zdánlivě nekombinovatelné. Kuchařku doporučuji jak vegetariánům a veganům, tak i všem, kteří by ve svém jídelníčku luštěniny uvítali častěji!

lusteniny ze svatojanu

Název: Luštěniny ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253552/lusteniny-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Portico Quartet: Praha je úžasné město. Má bohatou historii hudby a kultury a ty holky…:-)


mladi ladi jazz 200Na festivalu Mladí ladí jazz, který započal už v neděli v Praze, se v pátek 4. dubna představí anglická skupina Portico Quartet. Do Prahy se vrací po dvou letech a my jsme je u této příležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zkuste to doma sami aneb Domácí je domácí

zkuste to doma sami 200Po knize Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii vydává nakladatelství Kazda podobnou knihu tentokrát zaměřenou na kuchyni. Má název Zkuste si to doma sami a přináší návody, ušetřit, neplýtvat a jíst zdravěji.

...

Literatura

Panenství je drahé a mouchy na WC jsou důležité

altŽijeme v uspěchané době plné komerce a naším světem hýbe – ekonomika. Pro mnohé z nás pojem, který sice akceptujeme, ale jeho komponenty, jako inflace, hrubý domácí produkt, efektivita investičních pobídek a další ryze ekonomic...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...