Umění prostého života

Umění prostého života

Tisk

umeni prosteho zivota 200V listopadu vyšla u nakladatelství Jota kniha zenového kněze Shunmya Masuna Umění prostého života. Jednoduchá ilustrovaná knížečka nám přináší 100 zenových aktivit pro klidnější život. V dnešní zrychlené a materiální době by mělo jít o povinnou četbu!


Shunmyo Masuno je hlavní zenový kněz ve 450 let starém zen buddhistickém klášteře v Japonsku, oceňovaný zenový zahradní architekt s klientelou po celém světě a profesor environmentálního designu v jedné z vedoucích japonských uměleckých škol. Přednáší na mnoha místech včetně prestižních amerických univerzit.

Kniha do puntíku splňuje to, co slibuje – zen může být dokonalým lékem na chaos moderního života. A nápad přinést krátké poučení nebo zamyšlení či aktivitu po dobu 100 dní, abychom se zbavili negativismu a pokusili se najít pocit klidu a štěstí, si hodně cením. Najít krásu ve sledování životní cesty od semínka po rostlinu nebo uvědomit si vlastní štěstí při výdechu a nádechu a další zdánlivě banální věci z každodenního života, i takové poučky a nastavení zrcadla moderní doby zde najdeme.

Kniha je mimo předmluvy přehledně rozdělena do 4 hlavních částí: 30 způsobů, jak zaktivovat své „přítomné já“ aneb Pokuste se o nepatrné změny ve svých zvyklostech; 30 způsobů, jak posílit sebevědomí a odvahu do života aneb Zkuste změnit úhel pohledu; 20 způsobů, jak zmírnit chaos a obavy aneb zkuste změnit vzájemné reakce mezi vámi a druhými lidmi; 20 způsobů, jak každý den přetvořit v ten nejlepší aneb Pokuste se zaměřit pozornost na přítomný okamžik.

Oceňuji, že kniha je psána srozumitelným jazykem i když se nám snaží překomunikovat stará filozofická moudra. Některé věci lze těžko uchopit ani ne kvůli filozofii, ale kvůli odlišným zvyklostem v Japonsku. I tak ale v knize najdeme mnoho univerzálních mouder a rad, kterými bychom se mohli řídit, aby byl náš život lepší. Vřele doporučuji všem čtenářům!

umeni prosteho zivota

Název: Umění prostého života
Autor: Shunmyo Masuno
Žánr: duchovní literatura
Anglický název: The Art of Simple Living
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 223
Hodnocení: 95 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/umeni-prosteho-zivota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Eva Hölzelová: V Arině jsem vytušila zvířecí duši do mytologického příběhu

eva200Jako by to téma tajemných mýtických příběhů autorku přitahovalo jako magnet. A proč ne, když to umí! Eva Hölzelová je už autorkou knihy motivované řeckými bájemi a pověstmi Hvězdná obloha a její nová kniha Arina je čistá fantazie? Nevíme, zeptáme se, ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

jedle-mesto 200Hurá, hurá, je zde další kniha, za kterou stojí kolektiv Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Jedlé město a vybízí lidi, aby vyšly do ulic.

 

...

Literatura

Pema Chödrön: Místa, která děsí

pema200Jsou v životě chvíle, kdy jsme ochromeni strachem. Jsou v duši každého člověka místa, která jsou temná a děsivá. Kam raději nešlapeme nebo do nich padáme a nekontrolovatelně se řítíme do hlubin deprese. Autorka, Pema Chödrön je buddhistická mniška a v ...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...