Nadechněte se života a vejděte si do pocitu s Kraniosakrální jógou

Nadechněte se života a vejděte si do pocitu s Kraniosakrální jógou

Tisk

KJ perexLidské tělo je tím nejdokonalejším strojem, který známe a disponuje úžasnými samoopravnými mechanizmy. Jen mu to musíme dovolit. Jednou z cest, které nás k uzdravení a dosažení celkové harmonie mohou dovést, je Kraniosakrální jóga. Tento koncept se zrodil poměrně nedávno, ale rychle si nachází své příznivce nejen mezi instruktory tradiční jógy či zdravotní tělesné výchovy, ale i mezi terapeuty a maséry. A šíří se dál a dál. V čem tedy spočívá její kouzlo?

Rytmická pulzace mezi lebkou a křížovou kostí

Mezi lebkou (cranium) a kostí křížovou (sacrum) se nachází páteř, jedna z nejpružnějších a nejdůležitějších částí lidského těla. Její obratle tvoří kanál, jímž prochází mícha omývaná mozkomíšním mokem. Během asistence při operaci páteře v 70. letech minulého století ucítil mladý lékař John E. Upledger překvapivě silnou pulzaci membrán, obalujících pacientovu míchu. Později určil, že tento pulz, který se doposud neobjevoval v žádné medicínské literatuře, je způsobován cirkulací mozkomíšního moku. Díky dalším zkušenostem nabyl přesvědčení, že cokoli blokuje tok této tekutiny, může časem způsobit fyzické i duševní obtíže. Doktor Upledger se stal jedním ze zakladatelů netradičního léčebného přístupu zvaného Kraniosakrální terapie. Právě s těmito poznatky pracuje i Kraniosakrálni jóga.

KJ cs

Dech života - bubeník, který udává rytmus všem buňkám

Lebeční kosti, které nejsou ve skutečnosti srostlé, se pomalu a rytmicky pohybují. Tento pohyb je primární respirací – takzvaným dechem života. Síla pohánějící dech života prostupuje skrze páteřní kanál celým naším tělem - každá buňka následuje tento nepatrný pravidelný pohyb s vlastním rytmem, nezávislým na tepu srdce. Pokud je dech života pravidelný a silný, v celém organizmu nastává harmonie.

KJ 3

Přítomný okamžik s Kraniosakrální jógou. Staňte se pozorovatelem a tvůrcem svých pocitů

Každá lekce Kraniosakrální jógy začíná na speciální pomůcce – klidovém bodu. Díky jemnému tlaku klidového bodu na oblast čtvrté mozkové komory se pozastaví tok mozkomíšního moku. Po vyjmutí klidového bodu se pak vytvoří vlna, která mozek jemně opláchne a očistí od plaku zbytkových proteinů. Bonusem tohoto stavu je dočasně klidná mysl bez jediné myšlenky – zázrak v dnešním uspěchaném světě. V té chvíli dostáváme šanci být pouhým pozorovatelem duševních i tělesných procesů. Důležité je, doslova se ponořit do pocitu, všímat si nejrůznějšího napětí a pracovat na celkovém uvolnění.

 KJ 2

Pumpování v jógových ásánách, vitální síla a detoxikace

Neoddělitelnou součástí Kraniosakrální jógy je speciální pumpování v jógových ásánách. Spojuje blahodárné účinky jógy s možností pracovat s dechem života – prouděním látek v tkáních. Tím nastartuje tu nejpřirozenější detoxikaci na světě. Speciální pumpování také rozproudí lymfu, zejména v uzlinách v podpaží. Právě do nich ústí glymfatický systém s odpadem spláchnutým z mikroskopických skulin v mozkové tkáni.

KJ 6

Thajská masáž – trocha exotiky bez erotiky a záplava štěstí

Thajská masáž se dostala do Kraniosakrální jógy díky svému příznivému působení na páteř maséra, kterou kývavými pohyby uvolňuje a otevírá. Důležitý je i samotný dotyk, jenž je doslova hormonálním užitým uměním. Jak málo se navzájem dotýkáme! A právě dotek nejenže umí snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu, ale navíc podněcuje vyplavování dopaminu, serotoninu a oxytocinu – takzvaných hormonů štěstí.

KJ masáž

Aplikované meditace jsou lepší než spánek

Každý, kdo již někdy cvičil jógu jistě ví, že zvládnutí meditace je důležitým pilířem jógové praxe. Ani Kraniosakrální jóga se bez pravidelných meditací neobejde. Meditace je ponoření do ticha, do světa, kde mlčí smysly a my můžeme vnímat, kdo opravdu jsme. Je to tak jemné, jako byste chtěli na rušné ulici slyšet motýlí křídla. Zároveň blažené a radostné bez příčiny. Meditace je stav, který je několikanásobně lepší a prospěšnější než spánek. Prostřednictvím pravidelného meditování lze lépe zvládnout každodenní rušný program, doprovázený všudypřítomným stresem. Pro život je to velmi potřebná věc, stejně jako zvládat myšlenkové tendence a emoce.

KJ 5

Jarní probuzení, letní pohyb, podzimní hojnost a zimní spánek

Chceme-li být součástí celku a samotného Univerza, nemůžeme jít proti jeho zaběhnutým sezónním zvyklostem. To znamená přizpůsobit se nejen potravinovým zdrojům, které nám příroda v určitém období poskytuje, ale zvolit i cvičení vhodné k dané roční době. V zimě to bude hlavně klidné meditativní a rovnovážné cvičení s uvolněním, relaxací a prioritou držet tělo v teple. Na jaře lze zařadit protahování, které zdravě obnovuje elasticitu šlach a vazů. K létu patří rychlý fasciální pohyb z ásany do ásány a lehké posilování. S podzimem se hlavním stává dech. Praktikujeme jeho nácvik v ásánách tak, aby se stal skutečně plným a vědomým.

KJ 1

Pohov nikoli pozor, pocit otvírá cestu pro pohyb

Ásány jsou cvičeny v takzvaném „ajurvédském stylu“. Znamená to, že se vždy cvičí v ásanách bez tenze. Volné proudění v tkáních je zde na prvním místě. Každý máme uprostřed sebe pocitovou databanku, lze si například vybavit pocit svobody a s ním se nadechnout.

KJ 4

7 pilířů Kraniosakrální jógy

Základy Kraniosakrální jógy tvoří sedm hlavních pilířů.

1. Spouštěč klidového bodu
2. Fasciální uvolnění
3. Speciální mudra, pumpování dechu života
4. Elementární sezónní cvičení
5. Vystředění páteře prostřednictvím thajské masáže
6. Práce s dechem
7. Aplikované meditace

Historie: Kraniosakrální jóga se zrodila v počátcích 21. století. Její autorka, Francis L. Minerve, dlouhá léta praktikuje jógu, pracuje jako kraniosakrální terapeut a věnuje se thajským masážím. Její velkou vášní je věda, která stále více objasňuje to, čemu doktor John E. Upledger zasvětil svůj život. Získané poznatky Francis inspirovaly k vytvoření komplexního přístupu, který nazvala Kraniosakrální jóga a zasvětila jej bohyni Táře

KJ tara

Ta, sedíc v meditaci, má jednu nohu složenou do polovičního lotosu a druhou volně se dotýkající země. Spojuje hinduistickou i buddhistickou tradici, je ztělesněním soucitu, zralosti, světla a laskavosti. Tyto prvky jsou rovněž principem Kraniosakrální jógy. Kromě praktických lekcí pořádá autorka školení a semináře pro nové lektory, účastní se festivalů a přednášek.

KJ banner

Zdroj foto: www.kraniosakralnijoga.cz 

Zdroj ilustrace: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krejbich – Hlaváč – Ondra: Smrt zítřkům

velky tresk200V dubnovém Velkém Třesku se promění Malá scéna na tvůrčí křižovatku. Střetne se zde malíř, hudebník a divadelník. Krejbich-Hlaváč-Ondra. Obraz – Hudba – Hra. Jiří On...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tarot světla a stínu odhaluje protiklady

Tarot světla a stínu

Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte tarotové karty a přemýšlíte, které by pro vás mohly být vhodné, možná vás zaujmou překrásné ilustrace moderního pojetí Tarotu světla a stínu, které vyšly pod nakladatel...


Literatura

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra seversk...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...