Pozor, opět je tu Máma v kuchyni

Pozor, opět je tu Máma v kuchyni

Tisk

mama v kuchyni 2 200V nakladatelství CPress vyšel další díl kuchařky a blogerky Barbory Charvátové – Máma v kuchyni 2. První díl se mi moc líbil, tak jsem nemusela vůbec váhat.

 

 

Hned na první pohled mě potěšila soudružnost kuchařek – je zde stejný formát i podobná obálka, za což jsem vděčná. Na čtenáře, kteří již mají první díl doma, myslela i autorka, která hned na prvních stránkách doporučuje přeskočit úvod. V něm se nachází základní informace o autorce i její malé dceře, o její cestě k vaření, několik řádků o tom, čím se řídí a praktické informace o tom, jak s knihou pracovat a také teoretická část o ideálních stravovacích návycích. Věnuje se bílkovinám, sacharidům, tukům a ovoci a zelenině. Osobně se mi moc líbí tabulka s přehledem, jaké potraviny jsou vhodné pro jak staré děti, která se samozřejmě nacházela i v předchozím díle.

Kuchařka je dále rozdělena na polévky, hlavní jídla, svačiny a malá jídla, mlsání a bonusy. V těch se nachází pět receptů – na vánoční cukroví, velikonočního beránka, dort, pesto a sirup. U každého receptu je uveden doporučený věk dítěte, počet porcí, ingredience, postup a dětská specifika. V nich je uvedeno, co raději vynechat nebo na co si dát pozor. Ve spodní části stránky jsou pak piktogramy použitých surovin uvedené opičkou a textem: Co bude maminka potřebovat.

Každý recept je také doplněn celostránkovou fotografií. Z té jde vidět, že autorka má s fotografováním jídla dostatek zkušeností. Nejsou nikterak načančané nebo umělé, ale například polévky mají dokonalou krémovou texturu a nikde nenajdete žádné mdlé odstíny. Právě naopak, pokrmy jsou plné barev a vypadají tak opravdu lákavě.

mama v kuchyni2

Polévky jsou v knize především zeleninové a krémové, například brokolicovo-hrášková, fenyklo-bramborová, nebo cizrnovo-batátová. Hlavní jídla už na mě působila rozmanitějším dojmem a sbíhaly se mi sliny na dušené hovězí s kapustičkami, špagetové muffiny nebo černou čočku s lučinou a zeleninou, kterou osobně dělám jen s mrkví a vajíčkem. Další skvělou inspirací jsou přo mě bulgurové placky se sušenými rajčaty. V kapitole svačiny a malá jídla najdete cuketové bobíky nebo slaný dýňový koláč a mlsat můžete kuskusovou kaši, mugcake a třeba skyrové šišky.

Máma v kuchyni 2 opět nabídla skvělou inspiraci a až to bude aktuální, budu podle ní moc ráda vařit. Informace v knize o stravitelnosti potravin v určitém věku jsou totiž velmi cenné a jsem ráda, že jsou v této knize pohromadě. Takže pokud nevíte, co svým ratolestem vařit, určitě se poohlédněte po práci Barbory Charvátové.

Barbora Charvátová je maminkou šestileté Karolínky, pro kterou chtěla to nejlepší. Je autorkou úspěšného blogu www.mamavkuchyni.cz a také odbornicí na dětské stravování. V roce 2014 založila skupinu Vaříme malým dětem, je lektorkou kurzů zaměřených na stravování a vaření dětem do 3 let a také školy „Zdravá 5“ zaměřené na zdravý životní styl, stravování a pohyb dětí z mateřských a základních škol. V roce 2017 vyšla její první kniha Máma v kuchyni.

mama v kuchyni 2

Máma v kuchyni 2
Autor: Barbora Charvátová
Žánr: zdravá kuchařka, moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58357477/mama-v-kuchyni-2/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Genny Ciatti: Mám horkou italskou krev

Genny Ciatti 1 perexSympatická zpěvačka a herečka s italskými kořeny Genny Ciatti Vám v následujícím rozhovoru prozradí, jak se jí líbí její role v muzikálu Srdcový král, který měl v září premiéru v Divadle Kalich, a jaké jsou její plány na blí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umění odpouštět skutečně a autenticky

Odpustit druhym perexDokážete odpouštět doopravdy, nebo jen na oko a ze slušnosti? Nebylo by dobré naučit se odpouštět autenticky? A jaký je v tom vlastně rozdíl? Když odpustíme těm, kteří nás zranili, pochopíme, že dotyčný člověk tím, že s...


Literatura

Jak daleko byste zašli kvůli tomu, abyste zjistili pravdu?

Stara tajemstvi perexInspektorka Lottie Parkerová řeší další komplikovaný případ. Vyšetřuje vraždu ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v domě její dcery. Zmiňovaná dcera se však pohřešuje, a tak se Lottie a její parťák, detektiv Boyd, začnou obávat ...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...