Pozor, opět je tu Máma v kuchyni

Pozor, opět je tu Máma v kuchyni

Tisk

mama v kuchyni 2 200V nakladatelství CPress vyšel další díl kuchařky a blogerky Barbory Charvátové – Máma v kuchyni 2. První díl se mi moc líbil, tak jsem nemusela vůbec váhat.

 

 

Hned na první pohled mě potěšila soudružnost kuchařek – je zde stejný formát i podobná obálka, za což jsem vděčná. Na čtenáře, kteří již mají první díl doma, myslela i autorka, která hned na prvních stránkách doporučuje přeskočit úvod. V něm se nachází základní informace o autorce i její malé dceře, o její cestě k vaření, několik řádků o tom, čím se řídí a praktické informace o tom, jak s knihou pracovat a také teoretická část o ideálních stravovacích návycích. Věnuje se bílkovinám, sacharidům, tukům a ovoci a zelenině. Osobně se mi moc líbí tabulka s přehledem, jaké potraviny jsou vhodné pro jak staré děti, která se samozřejmě nacházela i v předchozím díle.

Kuchařka je dále rozdělena na polévky, hlavní jídla, svačiny a malá jídla, mlsání a bonusy. V těch se nachází pět receptů – na vánoční cukroví, velikonočního beránka, dort, pesto a sirup. U každého receptu je uveden doporučený věk dítěte, počet porcí, ingredience, postup a dětská specifika. V nich je uvedeno, co raději vynechat nebo na co si dát pozor. Ve spodní části stránky jsou pak piktogramy použitých surovin uvedené opičkou a textem: Co bude maminka potřebovat.

Každý recept je také doplněn celostránkovou fotografií. Z té jde vidět, že autorka má s fotografováním jídla dostatek zkušeností. Nejsou nikterak načančané nebo umělé, ale například polévky mají dokonalou krémovou texturu a nikde nenajdete žádné mdlé odstíny. Právě naopak, pokrmy jsou plné barev a vypadají tak opravdu lákavě.

mama v kuchyni2

Polévky jsou v knize především zeleninové a krémové, například brokolicovo-hrášková, fenyklo-bramborová, nebo cizrnovo-batátová. Hlavní jídla už na mě působila rozmanitějším dojmem a sbíhaly se mi sliny na dušené hovězí s kapustičkami, špagetové muffiny nebo černou čočku s lučinou a zeleninou, kterou osobně dělám jen s mrkví a vajíčkem. Další skvělou inspirací jsou přo mě bulgurové placky se sušenými rajčaty. V kapitole svačiny a malá jídla najdete cuketové bobíky nebo slaný dýňový koláč a mlsat můžete kuskusovou kaši, mugcake a třeba skyrové šišky.

Máma v kuchyni 2 opět nabídla skvělou inspiraci a až to bude aktuální, budu podle ní moc ráda vařit. Informace v knize o stravitelnosti potravin v určitém věku jsou totiž velmi cenné a jsem ráda, že jsou v této knize pohromadě. Takže pokud nevíte, co svým ratolestem vařit, určitě se poohlédněte po práci Barbory Charvátové.

Barbora Charvátová je maminkou šestileté Karolínky, pro kterou chtěla to nejlepší. Je autorkou úspěšného blogu www.mamavkuchyni.cz a také odbornicí na dětské stravování. V roce 2014 založila skupinu Vaříme malým dětem, je lektorkou kurzů zaměřených na stravování a vaření dětem do 3 let a také školy „Zdravá 5“ zaměřené na zdravý životní styl, stravování a pohyb dětí z mateřských a základních škol. V roce 2017 vyšla její první kniha Máma v kuchyni.

mama v kuchyni 2

Máma v kuchyni 2
Autor: Barbora Charvátová
Žánr: zdravá kuchařka, moderní kuchařka
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58357477/mama-v-kuchyni-2/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Upečte si nějaký dobrý koláč

kolace 200Koláče Chez Lucie je název nejnovější knihy této známé blogerky. Pojďte se s námi podívat, co v knize najdete.

...


Literatura

Jak velbloud potkal ťavu a pexeso k tomu

Velbloud perexKdyž jsem já chodila do školy, byli jsme Československá socialistická republika a slovenština byla i v našich čítankách. V televizi bývaly pravidelně slovenské pořady a v rádiu, kde se daly pohodlně nastavit zhruba tři stanice, zněla slov...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...