Potřebujete oddech od technologií? Zkuste Digitální minimalismus

Potřebujete oddech od technologií? Zkuste Digitální minimalismus

Tisk

digitalni-minimalismus 200V nakladatelství Melvil vyšla další kniha Cala Newporta. Po bestselleru Hluboká práce je zde Digitální minimalismus s podtitulem Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci.

 

 

Ke knize jsem se paradoxně dostala v době, kdy mi byl z nesmyslných důvodů zablokován facebookový účet, tak jsem měla digitální minimalismus naordinovaný poněkud nedobrovolně.

Kniha začíná úvodem a dále je rozdělena na dvě velké části, které v sobě skrývají několik kapitol. První část se věnuje Základům a seznamuje čtenáře s podstatou sociálních sítí, digitálním minimalismem a digitálním úklidem. V rámci něj Cal Newport doporučuje nastavit si pravidla, dát si 30 dní pauzu od technologií a pak se k nim zase vrátit. Takový úklid má člověku ukázat, čím marní čas a na čem opravdu záleží. V praktické části si přečtete o tom, jak je důležité dopřát si čas o samotě nebo neklikat na „To se mi líbí“. A také zde naleznete spoustu informací o tom, jak získat zpátky volný čas i pozornost.

Přednostní Digitálního minimalismu je dobrá struktura knihy- ať už jde o části, i kapitoly, tak také podnadpisy. Rozhodně je dobře, že se nejedná o jednolitý text. Na autorovi jde navíc vidět, že má se psaním populárně naučných knih zkušenosti – střídá vědecké poznatky se svými zamyšleními a především nejrůznějšími příklady ze života. Díky tomu čtení nenudí a člověk nemá potřebu přeskakovat stránky.

Co se týče obsahu, některé věci se mi zdály zajímavé, ale při jiných jsem si ťukala na čelo a přemýšlela, zda jsou lidi internetem (respektive technologiemi) opravdu tak zdegenerovaní. Jako příklad uvedu příběh muže, který získal mnoho času navíc, když si v mobilu vypnul notifikace z téměř 200 aplikací… To mi hlava opravdu nebere - na to přeci nepotřebuji digitální úklid, abych si uvědomila, k čemu takový postup může vést. Ale někdo to má možná jinak.

Digitální minimalismus jsem četla s cílem dozvědět se něco nového o přístupu k technologiím a s tím, že se třeba něčím inspiruji. Ale ve výsledku na mě kniha nezanechala žádný hlubší dojem a příště sáhnu raději po něčem odbornějším.

Cal Newport je docentem informatiky na Georgetownské univerzitě a autorem šesti knih, k nimž patří i bestsellery Hluboká práce a Tak dobří, že vás nepřehlédnou. Nenajdete ho na Twitteru, Facebooku ani Instagramu, ale často ho lze zastihnout doma ve Washingtonu, D. C. s rodinou nebo při psaní článků pro web calnewport.com.

digitalni-minimalismus

Digitální minimalismus
Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci
Autor: Cal Newport
Překlad: Helena Mirovská
Žánr: populárně-naučná, osobní rozvoj
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2019
Počet stran: 232
Hodnocení: 68 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/digitalni-minimalismus


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Analytická psychologie v pohádkách aneb o moudrosti pohádek

Analytická psychologieTato jedinečná kniha vás zaujme především pokud se zajímáte o psychologii, milujete pohádky, jste rozeným analytikem a věčným šťouralem zvyklým vše rozkládat na atomy, naprosto souzníte s učením C. G. Junga nebo je aspoň trochu...


Literatura

Vinařský deník svérázného rebela

vinarsky denik perexJestliže znáte autorovu prvotinu Naivní sezóna, již víte, co od Vinařského deníku může očekávat. Vy, kteří držíte knihu Daniela Jahna v ruce poprvé, již v krátké době zjistíte, že se seznamujete s velice svérázným rebelem, ...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...