Potřebujete oddech od technologií? Zkuste Digitální minimalismus

Potřebujete oddech od technologií? Zkuste Digitální minimalismus

Tisk

digitalni-minimalismus 200V nakladatelství Melvil vyšla další kniha Cala Newporta. Po bestselleru Hluboká práce je zde Digitální minimalismus s podtitulem Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci.

 

 

Ke knize jsem se paradoxně dostala v době, kdy mi byl z nesmyslných důvodů zablokován facebookový účet, tak jsem měla digitální minimalismus naordinovaný poněkud nedobrovolně.

Kniha začíná úvodem a dále je rozdělena na dvě velké části, které v sobě skrývají několik kapitol. První část se věnuje Základům a seznamuje čtenáře s podstatou sociálních sítí, digitálním minimalismem a digitálním úklidem. V rámci něj Cal Newport doporučuje nastavit si pravidla, dát si 30 dní pauzu od technologií a pak se k nim zase vrátit. Takový úklid má člověku ukázat, čím marní čas a na čem opravdu záleží. V praktické části si přečtete o tom, jak je důležité dopřát si čas o samotě nebo neklikat na „To se mi líbí“. A také zde naleznete spoustu informací o tom, jak získat zpátky volný čas i pozornost.

Přednostní Digitálního minimalismu je dobrá struktura knihy- ať už jde o části, i kapitoly, tak také podnadpisy. Rozhodně je dobře, že se nejedná o jednolitý text. Na autorovi jde navíc vidět, že má se psaním populárně naučných knih zkušenosti – střídá vědecké poznatky se svými zamyšleními a především nejrůznějšími příklady ze života. Díky tomu čtení nenudí a člověk nemá potřebu přeskakovat stránky.

Co se týče obsahu, některé věci se mi zdály zajímavé, ale při jiných jsem si ťukala na čelo a přemýšlela, zda jsou lidi internetem (respektive technologiemi) opravdu tak zdegenerovaní. Jako příklad uvedu příběh muže, který získal mnoho času navíc, když si v mobilu vypnul notifikace z téměř 200 aplikací… To mi hlava opravdu nebere - na to přeci nepotřebuji digitální úklid, abych si uvědomila, k čemu takový postup může vést. Ale někdo to má možná jinak.

Digitální minimalismus jsem četla s cílem dozvědět se něco nového o přístupu k technologiím a s tím, že se třeba něčím inspiruji. Ale ve výsledku na mě kniha nezanechala žádný hlubší dojem a příště sáhnu raději po něčem odbornějším.

Cal Newport je docentem informatiky na Georgetownské univerzitě a autorem šesti knih, k nimž patří i bestsellery Hluboká práce a Tak dobří, že vás nepřehlédnou. Nenajdete ho na Twitteru, Facebooku ani Instagramu, ale často ho lze zastihnout doma ve Washingtonu, D. C. s rodinou nebo při psaní článků pro web calnewport.com.

digitalni-minimalismus

Digitální minimalismus
Zkroťte návykové technologie a získejte zpět svůj čas a koncentraci
Autor: Cal Newport
Překlad: Helena Mirovská
Žánr: populárně-naučná, osobní rozvoj
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2019
Počet stran: 232
Hodnocení: 68 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete pořídit zde: https://www.knihcentrum.cz/digitalni-minimalismus


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „Budeme hrát na tisíc dvě stě procent a navíc před domácím publikem!“

1st choice 200Těsně před festivalem Sunday Music Jam vám přinášíme rozhovor s bubeníkem kapely 1stChoice Janem Martinkem. V kapele se udály různé změny a frčí směle dál, tak si přečtěte, jak jim to jde a zajděte se podívat – 30. srpna do areálu Tiskárny n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zelenina z ekozahrady už na vás čeká!

Zelenina z ekozahradyNakladatelství Smart Press vydalo 2. dotisk rozsáhlé publikace Zelenina z ekozahrady od manželů Svobodových, kt...


Literatura

Cesta do hlubin psychopatovy duše

psychopat perexMožná jste to už někdy zažili. Potkali jste člověka, který se zdál být vaším dokonalým protějškem. Laskavého, hodného, starostlivého, milujícího. Vaši spřízněnou duši. Mysleli jste si, že je to pravá láska a že budete šťastní už navždy...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Vánoce, Vánoce přicházejí - a co si o nich přečteme

vano 200Také letos spatříme na obrazovce všechny možné pohádky (včetně několika premiérových), aniž diváci již rozlišují, zda vznikly v televizi nebo se původně promítaly v kinech. Jenže: každý rok se opakují stále tytéž tituly. Mají společný jediný rys - té...