Jezte správně a vyhněte se tak únavě

Jezte správně a vyhněte se tak únavě

Tisk

zdravou stravou 200V nakladatelství Grada vyšla v lednu kniha Zdravou stravou proti únavě, která vás naučí změnit své stravovací návyky tak, abyste netrpěli únavou a vyladili si i mysl.

 

 

 

Autorkou knihy je Zuzana Švédová, která v úvodu popisuje, jak dříve také bojovala s únavou a neměla tolik energie a v duši klid. Život jí změnil diabetes 1. typu, studovala nutriční terapii a všímala si, co jí a jak ji strava ovlivňuje. Sama si nyní přeje, aby se čtenáři při čtení knihy bavili, neboť „objev nového jídla se rovná objevu nové hvězdy.“

Po úvodu následuje několik kapitol o možných vznicích únavy, o dnešní stravě i stravě předků a následují stránky o glykemickém indexu. Ten souvisí se zvyšováním hladiny krevního cukru po požití jakékoli sacharidové potraviny. Čím je vyšší, tím naše tělo musí více pracovat a tím je více unavené. Místo instantních výrobků, alkoholu, cukru a pečiva z bílé pšeničné mouky je lepší volit potraviny s nízkým GI. Ty autorka podrobněji rozebírá a patří mezi ně například amarant, pohanka, quinoa, luštěniny, slzovka, ječné kroupy, čerstvé ovoce a další. Když jsem si četla, jaké mají tyto potraviny pozitivní vlivy na naše zdraví, rychle jsem si je připsala na nákupní seznam.

Další kapitoly se pak zabývají například cukrem, chlebem a pečivem, enzymy, acidobazickou rovnováhou těla, nebo fermentací. Závěrečná část je pak věnována receptům. Zdravou stravou proti únavě je kniha teoretická, než kuchařka, ale i recepty stojí za to. Některé pokrmy znám a pravidelně je dělám (cizrnový hummus, dýňový krém), ale jiné mě nadchly a musím je vyzkoušet. Například otrubový toast s podmáslím, mátový vodní kefír s pomeranči z perlivého nápoje tibi nebo jáhelný knedlík.

Zdravou stravou proti únavě má krátké kapitoly, které jsou plné výrazných nadpisů a také odrážek, což velmi zvyšuje čtivost. Názorné informace jsou pak prezentovány také ve formě tabulek, které přímo lákají k vytisknutí na lednici (to ostatně v některých případech také Zuzana Švédová doporučuje). Texty samotné jsou psány lidsky a čtivě, autorka si nezakládá na nudných popisech nebo odborných statích, ale vše vysvětluje tak, jakoby jste s ní mluvili osobně.

Tato kniha mě mile překvapila – dozvěděla jsem se díky ní spoustu nových informací, které se mi hodily (obzvláště ty o glykemickém indexu) a také si na jejím základě plánuji rozšířit jídelníček tím správným směrem. Zkuste to také!

zdravou stravou

Zdravou stravou proti únavě
Autor: Zuzana Švédová
Žánr: zdraví, životní styl
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 200
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/zdravou-stravou-proti-unave-10361/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mýcení mýtů o zdravém stravování

Genialni-potraviny 201Hlavní autor knihy „Geniální potraviny“ Max Lugavere se ke svým myšlenkám o tom, jak strava předurčuje naše zdraví, dostal přes snahu pomoci své mamince, když jí diagnostikovali alzheimera a parkinsona. Max přitom nastudoval spo...


Literatura

RECENZE: Útok na pekárnu

utok na pekarnu200Autora nová kniha Útok na pekárnu Harukiho Murakamiho netřeba dlouze představovat. Tento světoznámý japonský spisovatel má na své kontě již více, než dvě desítky knih, které čtenáře okamžitě ohromí svou jedinečností.

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...