Příprava zdravého jídla pro děti není složitá

Příprava zdravého jídla pro děti není složitá

Tisk

skutecne jidlo 200V nakladatelství Anag vyšla kniha populární britské nutriční specialistky Annabel Karmel. Za sebou má přes 20 knih a Skutečné jídlo pro malé labužníky je další přeloženou do češtiny.

 

 

Autorka v úvodu zmiňuje důležitost zdravého jídla a pozastavuje se také nad zapojením děti do jeho přípravy nebo důležitostí společného jídla. „Vaření je pro zvídavé malé hlavičky skvělá věc – dá se při něm zjistit spousta zajímavostí o jídle a naučit mnohem víc, než jen to, jak má vypadat dobře poskládaný jídelníček,“ píše zde například. Následují kapitoly Rodinná klasika, Bezmasá a vegetariánská jídla, Hotovo za čtvrt hodiny, Zdravý „fast food“, Školní svačiny a občerstvení pro kamarády, Sladkosti a dezerty a Sváteční pečení a vaření pro děti.

Recepty začínají krátkým autorčiným úvodem, kde bývají nejčastěji nějaké tipy nebo i komentáře osobnějšího rázu. Osobně tohle mám na kuchařkách ráda, protože přidávají k pouhým recepisům něco navíc. Následuje seznam surovin a podrobný postup. Fotografie jídel jsou velmi názorné a jsou zaměřeny především na samotný pokrm – fotografka si nepotrpěla na serepetičky kolem a naaranžovaná zátiší. Moc se mi líbily také fotografie s dětmi – k obsahu knihy skvěle sedí a dodávají jí na atmosféře.

Kuchařka obsahuje plno zajímavých jídel a také skvělých nápadů. Mezi ně řadím například přidání jablek do sekané nebo vizuálně krásné a nápadité servírování v podobě třeba zeleninového vláčku, velikonočních cupcaků ozdobených cereálními kroužky nebo mini marshmallow a brambory soba Rudolfa. Jde o jednoduché maličkosti, které však vizuálně vypadají opravdu skvěle.

Už jsem vyzkoušela variaci na quińový supersalát, kde mě zaujala zálivka (pomerančová šťáva, slunečnicový olej, sójová omáčka, červený vinný ocet, javorový sirup a rozhodně mám v plánu ještě připravit flapjacky s brusinkami a zlatými rozinkami, kuličky s kuřecím masem, mrkví a cukrovou kukuřicí nebo čokoládový dort s červenou řepou.

Tato kuchařka mě velmi mile překvapila a vím, že ji nebudu schovávat daleko od kuchyně. Už se moc těším, jak z ní budu vařit i dětem a plánuji si pořídit také autorčiny další knihy. Takže pokud hledáte inspiraci na zdravé pokrmy, určitě po této knize sáhněte!

Annabel Karmel MBE, matka tří dětí, je přední autorkou kuchařských knih týkajících se dětské výživy. Napsala již 22 knih, například Vaříme pro kojence a batolata a SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti. Annabel je odbornicí na vymýšlení chutných a výživných jídel pro děti a vytvořila svou vlastní řadu pokrmů, které jsou k dostání v supermarketech ve Velké Británii.

skutecne jidlo

Skutečné jídlo pro malé labužníky
Autor: Annabel Karmel
Překlad: Martina Benešová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2019
Počet stran: 240
Hodnocení: 91 %

https://www.anag.cz/skutecne-jidlo-pro-male-labuzniky-vice-nez-100-jednoduchych-lahodnych-receptu-pro-male-deti-i-dospele/pA93.5970/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kniha Já zhubnu – s rozumem, zdravě a natrvalo se dočkala druhého, aktualizovaného vydání

Ja zhubnu 200Podle průzkumů společnosti STOB téměř každá žena vyzkoušela alespoň jednou za život nějakou dietu. A neúspěšně. Trápíte se také vy kvůli nadbytečným kilům a jste prostě jen nespokojeni s tím, jak vypadáte? Tato kniha vám ukáže, jak shodit přeby...


Literatura

Jde o to i bez lepku!

kucha200V roce 2006 byla potomku Radky Vrzalové diagnostikována celiakie. Toto vážné zdravotní omezení postihuje stále více lidí a začíná být opravdovou hrozbou pro společnost. Ale Vrzalová se nevzdala a jako správná matka se snažila svému dítěti všemožně pomoc...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

Hastrman není horor, ale dojemný příběh o nesmrtelné touze

hastrman-finalni-trailerKonečně se mi podařilo zhlédnout Hastrmana Ondřeje Havelky, který byl natočen podle předlohy knihy Miloše Urbana. Snímek je to vskutku povedený. I když často naráží na nepochopení a těší se ob...